“Jos pălăria în faţa ZdG!”

258-zdg1ZdG a organizat vineri, 18 decembrie, la Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală din capitală, cea de-a 5-ea ediţie a “Topului Anticorupţie”. Invitaţii, printre care s-au numărat funcţionari publici, politicieni, medici sau poştaşi, toţi – cititori ai ZdG, s-au alăturat “elitei” Muzeului: şerpi veninoşi, dar “conservaţi”, păsări rare, dar împăiate, cu toţii – “păziţi” de un urs brun “pe roţi”.

Cei 10 premianţi ai “Topului Anticoruţie 2009” reprezintă domeniul medicinei, politicii, academic, de afaceri, dar şi simpli cetăţeni care au luptat, fiecare la locul lui, cu corupţia pe parcursul anului. Premianţii au fost desemnaţi în baza unor anchete completate de către cititorii ZdG, dar şi de către membrii echipei redacţionale. Criteriile de apreciere rezidă în activităţile de promovare a transparenţei de către persoanele nominalizate, dar şi în activismul lor civic.

Şalaru: ZdG a arătat doar vârful aisbergului

De menţionat că, din cele 50 de personalităţi desemnate pe parcursul celor cinci ani de existenţă a topului, niciuna nu a fost demnitar, redacţia considerând că funcţionarii de rang înalt sunt obligaţi, conform poziţiei pe care o deţin, să fie transparenţi şi incoruptibili. În schimb, mai mulţi premianţi din ediţiile anterioare ale “Topului Anticorupţie” au devenit, ulterior, miniştri, parlamentari etc. I-am putea menţiona aici pe Alexandru Tănase, actualul ministru al Justiţiei, Dorin Chirtoacă, actualul primar de Chişinău, Vitalie Nagacevschi şi Veaceslav Ioniţă, ambii parlamentari în actualul legislativ.

În acelaşi timp, Anatol Şalaru, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, prezent la eveniment, şi-a manifestat speranţa că, „în noul an, să aveţi motive să decernaţi premii şi unor politicieni, care pe parcurs se vor manifesta drept incoruptibili şi, după asta, ca luptători anti-corupţie”. Ministrul a subliniat şi faptul că “ZdG nu exagerează atunci când încearcă să scoată la iveală unele din multele acte de corupţie”, atenţionându-ne, totuşi, că ceea “ce s-a spus în ziar până acum este doar un vârf de aisberg” şi că mai avem foarte mult de lucru în acest sens.

258-zdg2

Caraşciuc: Corupţia, ca o luntre

Alături de Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală, partenerul ZdG în această campanie a fost şi Transparency International – Moldova (TI). Lilia Caraşciuc, directoarea TI, crede că “sunt oameni care, zi de zi, sparg, cu fruntea proprie, canoanele vechi şi atitudinea tolerantă faţă de lege”.

În opinia Liliei Caraşciuc, lupta cu corupţia în R. Moldova se aseamănă cu o luntre dusă de curent foarte aproape de cascadă, moment în care una dintre persoanele aflate în barcă apucă vâslele aşa cum poate, în timp ce altele – privesc, analizează şi critică. “Ar trebui ca noi toţi să luăm câte o vâslă şi să vâslim aşa cum putem, dar să ajutăm barca să scape de prăpastie. Jos pălăria în faţa ZdG şi a celor care primesc aceste diplome”, a menţionat Lilia Caraşciuc.

Ceban: Când ZdG nu va avea de lucru?

Un alt demnitar care a venit să ne felicite şi să ne ureze Crăciun fericit a fost Ion Ceban, ministrul Tineretului și Sportului. Acesta a spus că ZdG face “un jurnalism de calitate, un jurnalism care, în R. Moldova, este mai rar întâlnit”, şi ne-a promis oferirea unor informaţii concrete privind mai multe fraude considerabile în domeniul sportului. “Sport, sport, parcă îţi pare că nu e nimic, dar s-a furat şi de-acolo”, ne-a asigurat acesta, tot el sperând că, “încetişor-încetişor”, ZdG nu va mai avea de lucru, adică nu vor mai fi atâtea cazuri de corupţie.

Anatol Mătăsaru, însă, unul dintre premianţii topului din acest an, crede că de lucru încă vom avea mult timp. “Asta e garantat, ne asigură el. Noi ştim cât de adânc a pătruns ea (corupţia – n.r.) în funcţionarii noştri, în mentalitatea noastră. Noi nici nu ne dăm seama că suntem manipulaţi de această corupţie”.

Mătăsaru spune că a rămas surprins de curajul ZdG, când acesta a fost alături de el în momentele cele mai grele. “Mi-aţi schimbat multe în soarta mea. M-aţi impresionat foarte tare. Jos pălăria!” Şi, chiar dacă soţia lui era cu pachetul pregătit în drum spre maternitate, cel care a făcut cunoscut ţării întregi, şi nu numai, un măgar îmbrăcat în uniformă de miliţian şi un porcuşor îmbrăcat cu o vestă cu inscripţia “Porcuror” nu a scăpat ocazia să ne relateze mai multe potenţiale subiecte despre fraude în sânul puterii.

Clopoţelul anti-corupţie

Tot în acea zi ZdG a primit în dar un clopoţel de cristal. Cadoul ne-a fost oferit de către o altă premiantă a “Topului Anticoruţie 2009″, ex-deputata Valentina Cuşnir. Potrivit ei, clopoţelul a fost adus de la o mănăstire din Italia şi este „programat” să sune întotdeauna când prin preajmă se va pune la cale un act de intransparenţă. Clopoţelul este într-adevăr transparent, dar foarte “gălăgios”.

258-zdg3

Topul Anticorupţie — 2009

1. Ion ABABII
rector al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”
pentru insistenţa de a iradica corupţia din medicină

2. Valentina CUŞNIR
politiciană
pentru rezistenţă şi curaj în lupta cu corupţia politică

3. Damian HÂNCU
student
pentru că “MOLDOVA NE DOARE” a făcut înconjurul lumii

4. Anatol MĂTĂSARU
om de afaceri

pentru combaterea corupţiei din Justiţie, Procuratură şi Poliţie

5. Alexandru OLEVSCHI
lector la Universitatea Tehnică din Moldova

pentru verticalitate în faţa corupţiei politice

6. Tudor PANŢÂRU
jurist, deputat în Parlamentul României

pentru promovarea unui model de justiţie la nivel internaţional

7. Valeriu PLEŞCA
avocat

pentru fidelitate cauzei lui Valeriu Boboc

8. Valentina STRATAN
medic şi politiciană

pentru practicarea medicinei cu mâinile curate

9. Ion ŢURCANU
primarul satului Geamăna, raionul Anenii Noi

pentru curajul de a combate corupţia pe timp de comunism

10. Iuliana VICOL
arhivar, oraşul Căuşeni

pentru rezistenţă împotriva traficului de influenţă şi a abuzurilor în justiţie


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Adrian

  Rusine sa va fie ZDG!!! Ion Ababii primul in topul anticoruptie!!!
  Cel mai mare mafiot din medicina RM, care isi primeste cota din fiecare mita data la USMF, care a fost comunist cand comunistii erau la putere si democrat cand democratii is la putere,…care e vesnic rector, cu multe titluri pompoase dar fara cunostinte elementare de medicina.
  Intrebati va rog confidential studentii de la USMF, ca sa va convingeti de ,,incoruptibilitatea,, acestui ,,incoruptibil,,!!!

 2. Jorik

  Bai, toromakule de Adrian! Da tu cum ai treba cu “cota” lu Ababii? Ori poate i-ai “dat” tu personal? S-apu de cind Ababii a fost comunist cu comunistii? Nu s-a bagat omu’ in politica niciodata, s-a cautat de treaba Universitatii, care a adus-o apropo, la niste standarde cit de cit normale. Ori poate l-ai vazut facind campanie electorala pentru careva? Ori a iesit la TV ca musca… cind trebuie si cind nu, ca alte personaje? Rectorii nu se numesc din cabinetu rosu, ci ce aleg de senat, iar Ababii a fost ales cu 92 din 92.Titlurile omul le-a meritat cu indesat, iar alde astea ca tine n-au miscat un deget pentru tsara si pentru specialitatea sa. Bravo ZGD ca ati privit lucrurile in profunzime, dar nu v-ati bazat pe opinia unor ratati, “pseudostudenti” la medicina care fac de ris specialitatea, de rind cu unii profi. Iar pentru Adrian – “…cumpara-ti harta, blegule…”

 3. Cristian

  nu cunosc titlurile sau afacerile d-lui Ababii ,dar in cadrul universitatii respective s-a luat ,s-a adunat ,si s-a respins mita.Daca este nevoie pot sa dau si numele celor care au adunat bani si celui care i-a luat.Oricum nu cred ca d. Ababii se va supara ca prin asta vom dezvalui un mic act de coruptie si citiva pretendenti la halat alb.Dar asta nu cred ca-i va opri pe studenti sa-si primeasca inapoi partea atunci cind vor fi in fata
  mortii unui pacient cu encefalul plin cu cunostinte pina in virful bonetei.sa speram ca atunci le va fi plin buzunarul, si morga.Oricum medicina nu-i altceva decit busines pe seama ratatilor care nu-si accepta moartea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *