Izolatorul de 4 milioane

3, 6 mln lei a costat renovarea izolatorului de detenţie preventivă al Comisariatului General de Poliţie (CGP) din Chişinău. Surse din cadrul MAI susţin că lucrările au decurs cam greu, pentru că cei care le-au efectuat “lucrau ca pentru izolator”. Reprezentanţii firmei însă se apără şi spun că lucrările sunt de calitate, în condiţiile în care s-a activat cu reţineri mari de bani.

Firma care a câştigat dreptul de a efectua lucrările în izolatorul de detenţie preventivă al CGP este “Ancoraj Sistem” SRL, fondată în anul 2003 şi condusă de către Valeriu Radu, care, conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat, este şi unicul fondator al companiei. Deşi a câştigat o licitaţie care prevedea cheltuieli de aproape 4 mln lei, “Ancoraj Sistem” are capitalul social de 155 mii 400 lei. Compania de construcţii a câştigat licitaţia în detrimentul altor 4 firme din domeniu: “Euro Santeh”, “Filmar Star”, “Dinoplast” şi “Bazine Cons”, propunând cel mai bun preţ pentru renovare.

Lucrări “ca pentru izolator”?

Deşi oficialii europeni s-au arătat impresionaţi de aspectul actual al izolatorului, comparându-l cu cel din 2009, există voci care susţin că la renovare s-a lucrat “ca pentru izolator. Cei de la firmă îşi spuneau: las’ că aici vor sta deţinuţi. Problema e aceeaşi cu toate firmele de construcţii”, spun reprezentanţi ai MAI. “Toţi constructorii sunt nişte mincinoşi, care vor doar să sugă bani din cineva”, ne-au spus aceştia, care însă au precizat că, deşi au decurs cam greu, într-un final, sunt mulţumiţi de lucrările realizate de firma de construcţii “Ancoraj Sistem”, pentru că s-a reuşit renovarea izolatorului pe bani puţini.

Valeriu Radu, directorul firmei “Ancoraj Sistem” SRL, s-a declarat mulţumit de modul în care au decurs lucrările de renovare a izolatorului şi a respins categoric afirmaţiile unor angajaţi ai MAI, precum că la renovarea acestuia s-a lucrat “ca pentru izolator”. “Sunt minciuni. Noi am executat lucrările respectând tehnologia, cu reţinere de bani. Practic, nu s-au plătit banii timp de 2 luni de zile. Au fost reţineri de la plată foarte mari. Făcusem lucrări de 2 mln de lei şi nu primisem niciun ban. Lucrările sunt de calitate. Am scos tot ce era acolo, până la piatră. Anterior, era o străşnicie”, susţine Radu.

MAI ne-a comunicat că pentru renovarea izolatorului CGP au fost cheltuiţi 3,6 mln lei (225 mii euro, după cursul leu/euro de săptămâna curentă – n.r.), inclusiv 80 mii lei pentru realizarea proiectului necesar de făcut înaintea începerii lucrărilor.

Ce lucrări s-au făcut?

Lucrările pentru renovarea izolatorului au durat în jur de 2 luni, iar schimbările, conform spuselor oficialilor, sunt radicale. “Anterior, erau 98 de locuri pentru deţinuţi, acum avem 54 de locuri. Din cele 27 de celule, au rămas doar 22, asta pentru că a fost mărit metrajul sanitar, până la 4 metri pătraţi pentru fiecare deţinut, conform cerinţelor europene. Izolatorul a fost lărgit, de la 300 la 420 de metri pătraţi. Are 2 aripi. Într-o aripă vor sta deţinuţii minori şi femeile, în altă parte persoanele bolnave. Restul locurilor sunt prevăzute pentru ceilalţi deţinuţi. Acum a fost lărgit şi punctul medical, au fost construite 2 băi, care au apă caldă. Este şi bucătărie, unde se poate încălzi mâncarea”, a precizat pentru presă Silviu Muşuc, comisarul adjunct al CGP.

După renovare, izolatorul de pe str. Tighina are cabinete moderne pentru interogare şi întâlniri cu avocatul, dar şi o sală spaţioasă unde se pot recrea angajaţii CGP. Toate camerele au fost utilate cu mobilier. Acum, fiecare celulă, dar şi coridorul, sunt supravegheate video, astfel încât, în cazul repetării unui 7 aprilie, să se poată vedea adevărul din spatele uşilor comisariatului.

La darea în exploatare a izolatorului de detenţie preventivă al CGP Chişinău au asistat premierul Vlad Filat, Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Ulvi Akhundlu, şeful oficiului CE în R. Moldova, Alexei Roibu, ministrul de Interne, dar şi Sergiu Cociorvă, comisarul CGP, revenit în funcţie după acuzaţiile aduse vis-a-vis de evenimentele din aprilie 2009. Ultimul a avut şi rolul de “ghid” al delegaţiei conduse de Filat, prezentându-le oaspeţilor toate colţurile izolatorului, care a fost renovat în cadrul Programului Comun al Consiliului Europei şi Comisiei Europene “Susţinerea democraţiei în R. Moldova”.

În R. Moldova există 38 de izolatoare de detenţie preventivă. În 2011, 28 dintre ele au fost renovate parţial. MAI ne-a informat că actualmente există 7 izolatoare care încă nu au fost renovate.

Acest articol a fost realizat în baza unui proiect sustinut de catre  Ambasada SUA. Constatarile si opiniile autorului nu reflecta opinia Guvernului American.

Victor MOŞNEAG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. vera

  Lasa lumea sa moara foame pe drumuri, i-i violeaza drepturile de cetatean,apoi cand rabdarea omului ajunge la culmea apogeului,adica omul i-si iese din fire si face vre-o crima este repartizat in izolato:sa se relaxeze sub influienta preparatelor psihotropice,care si mai tare distrug cetateanul nostru de rand, bagat in izolator de acei cu imunitate pentru a sa dreptate;statul, piina la sfinsit, alegindu-se cu inca alti oameni distrusi, la institutiile de corectate – du-si apoi la spitalul de oameni bolnavi mintali pe viata, anexindu-le diagnosticul obisnuit “schizofrenie”,ca sa nu-l mai creada nimeni pe viitor, ce spune si…traieste omule si umbla mai departe si-ti cauta dreptatea,ca noi avem imunitate!
  As vrea sa stiu:ce parere au despre calitatea lucrarilor efectuate in suma de 4 milioane d-nii Voronin si Rosca!
  Ce fel de izolator fara “stele”?

 2. matasaru2004

  Primaria municipala a reparat o casa 90 apartamente cu 5 etaje, inclusiv si acoperisul cu 700 000 mii MDL si se parea foarte mult bani spalati nemotivat.Dar izolatorul din CGP cu 30 de celule 4 mln de MDL + echipament de supraveghere cel m ieftin …Sa nu zica Sergiu Cociorvă si cei din MAI ca au bagat 4 mln de MDL in subsol….!!!!

 3. ???

  Drepturi? Ai dreptul la ele numai dupa ce ti-ai indeplinit obligatiile.Ai auzit de obligatii? Ca tu numai de incalcarea drepturilor bocesti.Nu-s separate,toate-s un pachet.Ca sa ai,tb sa dai.Nu fata vaca de 2 ori pe an cu mormane de milogi cu mana intinsa si cu ochii la cer,poate ploua cu covrigi.Dar ce covrigi,nici nu va dati jos din pat fara euro.Insa cand aveti 5 lei ii duceti lui popa ca apoi sa cersiti de la stat,nu de la popa.
  Realizezi care ti-i mesajul? Stii ce inseamna crima? Nu e furtul unui portofel,e omor.Daca am mananc,daca n-am nu mananc,dar nu omor,nici nu fur.Cum dreaq aruncati cuvintele? Numai ca sa fiti in treaba?
  Furnica munceste vara ca sa aiba iarna.Eu muncesc toate 4 anotimpuri.Si nu mai strambati din nas cand auziti de sapa,mana pe ea si la munca.Mii de ha is parloaga si o armata de cersetori la stat.Vreti serviciu in banci? Dar cine va credeti ca sunteti? N-aveti,ptr ca ati uitat cum se munceste pamantul,el hraneste,el ne da painica.
  La fel,bocete si vaiete pt prostituate,sarmanele panarame.Tu chiar crezi ca in 2011-12 nu stiu ce fac,unde si la ce se duc? Le e greata de pamant,ele vor BMW si-o au,ele vor euro cu desaga si-i au,ele vor lux,ca popa,si-l au.Iar tu bocesti gratis la capataiul lor.Ca astea ti-s mesajele pe aici:boceala si prostituate.Ele fac ce vor,au dreptul sa-si ofere marfa,le apartine pe drept.Sau daca nu,nu dai vrabia din mana pe cea de pe gard,nu te-asteapta nimeni cu colacii in coada acolo sa ai viata buna,scuipand in pod.Se munceste ptr o viata decenta.
  Copii azi se fac mai degraba ptr a lua indemnizatia,nu ptr a-i ingriji.Cum faci un copil daca n-ai ce sa-i oferi? Din maternitate tb sa-l ia statul,imediat,ca in lumea civilizata:n-ai o casa,n-ai un salariu,o sursa de intretinere,deci nu esti in stare sa asiguri traiul unui copil.
  Ca sa vezi ipoteza de schizofrenie fara izolator:mi s-a violat dreptul si ptr asta tb sa omor? Coborati dreaq din varful copacului si dati-va la munca,nu stati in 4 pereti la etajul 18 si unica indeletnicire va e sa batatoriti drumul la primarie.
  Parintii nostri n-au cersit si au izbutit.Fara internet,mobile 3,fix 2,plasme 2,fel de fel de r-turi care costa,dar puneau pe masa necesarul.
  Acestea-s timpurile,cu bune si cu rele.Azi e una,maine e alta.Nu e razboi si nici dupa razboi.Toata vrajeala e ca trandavia si smecheria is in capul mesei.

 4. vera

  Cand o mai dat cineva cuiva informatia reala?
  Ne informeaza ca pe acei cu handicap, care nu stiu a deosebi: binele de rau!
  Principalul: d-lor socot ca au dat informatia si si-au facut datoria corect… Vorba politistului:”Bleaghi-moldoveni vor sa stie tot!”

 5. vasile

  Dle Victor Moşneag cind scrieţi un articol mai verificaţi informaţiile care vi se pun la dispoziţie. Uitativă cu ce se ocupa firma care a cîştigat licitaţia şi cele care au participat si o sa va daţi seama ce fel de licitaşie a fost…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *