Omul de Gardă: Iurie Crăciuneac

283-craciuneac-romanialiberaIurie Crăciuneac, un tânăr de la Cahul, se pare că este autorul expresiei “coridorul morţii”, după ce a trecut el însuşi prin cele două şiruri de poliţişti dezlănţuiţi.

Iurie a purtat pe corpul său mai multe săptămâni în şir urmele de bocanci şi bastoane poliţieneşti, iar în suflet poartă şi până azi nu doar durerea sa ci a celor câteva sute de tineri arestaţi şi nenorociţi într-o singură noapte de către sistemul poliţienesc comunist.

Iurie a urmărit cu interes soarta tinerilor maltrataţi, şi a văzut că la un an de la acele evenimente nicio persoană supusă torturii nu a fost cu adevărat reabilitată. Iată de ce, recent, a creat “Comitetul antitortură”, o organizaţie neguvernamentală, care vine să apere, să susţină şi să unească împreună victimele torturii comuniste pentru a lupta în unire împotriva călăilor.

“Membri ai organizaţiei sunt toţi cei care au fost arestaţi şi maltrataţi în urma evenimentelor. Din raionul Cahul sunt 56 persoane care au fost arestate si torturate, iar alte 20 au fost doar bătute si eliberate, la locul faptei, pentru că n-au încăput în autoturismele poliţiştilor.

Din punct de vedere juridic şi moral vizavi de ceea ce s-a întâmplat cu noi, nu putem spune că suntem reabilitaţi, deoarece procuratura nu ne-a dat încă un răspuns clar asupra dosarelor care se află în anchetă vizând faptul maltratării, iar în cazul arestării ilegale şi a dosarelor penale care au fost intentate s-a început un proces de recuperare a pagubelor morale şi materiale.”Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Maria A. Hâncu

  Iurie, nu ceda, va veni si Ziua Dreptatii. Prea multi matiri pe pamântul Basarabiei…. Bravo tie si tututror tinerilor.
  Si un sfat: nu Va lasati sedusi de nici un partid politic, oricare ar fi acesta. Mi se pare ca PLDM-ul “puse monopolul” intr-o perioada pe grupul tinerilor din Cahul, prin intermediul “victimelor din 7 aprilie”, de genul lui Ion Butmalai… partid care si-a confirmat “dorinta” schimbarilor (am vazut atitudinea lor în ex. difuzarii imaginii video cu moartea lui V Boboc)… cred ca tu stii mai bine decât mine… Oricare om ar fi, daca, indirect chiar este afectat de politica, se compromite. Pastrati-Va curata demnitatea si suferinta… ca apostolii…. Nimeni nu are dreptul sa faca bussiness sau voturi pe seama lacrimelor martirilor torturati in saptamâna Patimilor…

  Cu durere si incredere in fortele proprii (si apoi ale lui D-zeu), sora unui alt luptator p/u dreptate din 7 aprilie 2009.

 2. Valentina Cușnir

  Doar fiind uniț și susținîndu-ne noi reciproc, putem să obținem biruință. Eu am următoarea ședință de judecată cu petru corduneanu și dm.rusu la 28.07.10, ora 14, jud. sect. Centru, bir.55, jud.Ion Țurcanu. Să scriem fiecare despre ședințele de judecată pentru a putea asista. Dar trebuie să găsim posibilitatea să ne întîlnim, că putem fi martori unul altuia.
  adresa mea valentina.cusnir@yahoo.it, tel.069110326

 3. costel

  iurie de tineri romani ca tine are nevoie basarabia care sa invete pe alti ce inseamna demnitate de om si de roman ,esti un exemplu pt toti

 4. LB

  pentru informatie, Iurie este membru al PLDM, ceea ce nu-l compromite cu nimic, azi poti fi membru, si maine te poti dezice. Acum Iurie chiar nu mai are ce ceda, ar fi putit ceda, el si dar si altii, in timp ce erau prin comisariate, sub presiune. Acum nu face nimeni presiune asupra lor, sper, si nu pare, oricum. Nimeni nu si-a atribuit “victimele 7 aprilie”, ce-i cu ideile astea anapoda, se face doar ca o parte din victimele, pe care le cunosc personal, erau deja atunci membri ai PLDM, exemplu este Victor Arama, Butmalai, Iurie Craciuneac si altii, dar nu toti cei batuti erau pldm-isi. Sa nu facem amalgame si nici zazanie inutila. Daca s-a ajuns la acele tragice evenimente la 7 aprilie e in parte si din cauza ca nu destula lume, si nici tineri, ingeneral, nu se implica destul de serios in politica, nu sunt interesati de factorul politic si impactul acestuia. E nevoie de tineri de valoare in politica, indiferent de familia politica aleasca, sper mai putini in favoarea PCRM 🙂 Excesul de lexic patriotic e inutil in sine, faptele fac trasformarea, nu vorbele apostolice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *