Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Istoria tumultuoasă a unui teren…

Istoria tumultuoasă a unui teren din centrul Chişinăului

421-teren2Primăria mun. Chişinău a scos la privatizare un teren de aproape jumătate de hectar, deşi acesta este obiectul unui litigiu. Radu Blaj, directorul interimar al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, îşi motiva “mişcarea” prin faptul că, pe acel teren, s-ar afla o construcţie. În realitate, acea construcţie nu există, fapt demonstrat anterior şi de reprezentanţii direcţiei pe care Blaj o conduce.

Încă la începutul anilor 2000, terenul de pe str. Uzinelor din Chişinău, cu o suprafaţă de 0,43 ha, a fost dat în arendă Asociaţiei Obşteşti “Uniunea Conducătorilor Auto” (UCA). Aceasta, conform contractului semnat cu autorităţile publice locale, urma să utilizeze acel teren ca şi parcare auto. Acest lucru, însă, nu s-a întâmplat, pentru că asociaţia, care achita anual Primăriei aproximativ 10 mii de lei pentru chiria terenului, l-a dat la rându-i în chirie la 3 agenţi economici, de la care încasa anual peste 200 mii de lei.

Construcţia care există doar în acte

Încălcarea înţelegerilor contractuale dintre UCA şi Primăria Chişinău era sesizată în 2010 de către Serviciul de Stat pentru reglementarea proprietăţii funciare şi reforma funciară. Atunci, UCA era avertizată, iar viceprimarul Nistor Grozavu soma reprezentanţii Asociaţiei să vină la Primărie, pentru a rezilia contractul. Totuşi, lucrurile rămân neschimbate şi în 2013.

Între timp, între UCA şi firma Ecolemn-Lux, una dintre chiriaşele UCA, s-a iscat un conflict. În cadrul conflictului, soldat cu mai multe procese de judecată, reprezentanţii “Ecolemn-Lux” au constatat că, în baza de date a Întreprinderii de Stat “Cadastru”, pe terenul de pe str. Uzinelor, era înregistrată o construcţie, mai bine zis, fundamentul unei construcţii, care-i avea drept proprietari pe un oarecare Igor Neznaico şi UCA. În actele de la Cadastru se menţiona că acea construcţie ar avea gradul de finisare de 16%.

Altfel spus, terenul de 4300 m. p. de pe str. Uzinelor era pregătit pentru privatizare, pentru că, legal, un teren nu poate fi privatizat decât dacă pe el se află o construcţie. În acest caz, terenul este dat proprietarilor construcţiei la un preţ normativ, mult diminuat decât preţul de piaţă.

Dosar penal şi ameninţări

„Deoarece nu a fost edificată şi nici nu există vreo construcţie pe acel teren, am adresat o petiţie Procuraturii mun. Chişinău, pentru verificări”, spune Alexandr Luchian, administratorul SRL Ecolemn-Lux. În septembrie 2012, la solicitarea procurorilor, serviciul specializat al Consiliului Municipal Chişinău (CMC), format din specialiştii Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, a efectuat un control la faţa locului, stabilind că, pe acel teren, nu există nicio construcţie. Reprezentanţii acestei direcţii au propus ca, în termen de 10 zile, UCA să se prezinte la Direcţia funciară pentru a rezilia contractul de arendă şi a elibera terenul, ce urma să fie utilizat conform destinaţiei. UCA era ameninţată că, în caz contrar, rezilierea contractului se va face forţat, în urma unei decizii de judecată.

De precizat şi faptul că, în baza controalelor efectuate de către specialiştii Primăriei, Procuratura mun. Chişinău a iniţiat un dosar penal pe marginea acestui caz, invocând art. 361, Cod Penal, “confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false. Veaceslav Balan, procurorul care se ocupă de caz, ne-a spus că, în acest moment, aşteaptă rezultatele expertizei, “iar când le vom avea, vom merge mai departe. Deocamdată, în acest dosar, nu sunt persoane bănuite”, spune el. Reprezentanţii Ecolemn-Lux au depus o plângere şi la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA).

Terenul, propus spre privatizare

Plângerea agentului economic a survenit după ce s-a depistat că acel teren, aflat în litigiu, a fost scos recent la privatizare. Astfel, pe 28 martie 2013, în cadrul şedinţei CMC, Radu Blaj, director interimar al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, urma să prezinte nota informativă “cu privire la privatizarea terenului aferent obiectivului privat (nefinalizat, proprietate comună în devălmăşie) al UCA şi al lui Igor Neznaico, de pe str. Uzinelor 15/4”, fără a lua în calcul rezultatele controlului efectuat de către reprezentanţii direcţiei conduse de către Blaj.

Subiectul nu a mai ajuns să fie discutat în acea şedinţă a CMC. Ulterior, deşi era pe agenda şedinţei de săptămâna trecută, subiectul a fost exclus chiar în ajun, se pare că, în urma unei plângeri a celor de la Ecolemn-Lux, acesta ar fi ajuns şi pe masa primarului Dorin Chirtoacă. Radu Blaj, directorul interimar al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, nu a răspuns la apelurile ZdG pentru a ne explica situaţia, deşi l-am telefonat în mai multe rânduri.

Nicolae Crăciun, şeful Direcţiei funciare, admite că, într-adevăr, acel teren a fost scos la privatizare deşi, vizibil, pe el nu se înalţă vreo construcţie, şi asta pentru că există un act de la “Cadastru, care spune contrariul”. Crăciun ne-a mai spus că, din câte ştie el, pe acel teren sunt totuşi câţiva piloni, care însă nu pot fi identificaţi. “Şi mie mi se pare ceva suspect aici. Din acest motiv, subiectul a şi fost exclus din agenda ultimei şedinţe a CMC. Urmează să ne clarificăm, apoi vom decide ce vom face cu terenul”, a mai spus Crăciun.

„Pare-mi-se, ei deja au demolat înapoi”

Acesta susţine că UCA deţine mai multe terenuri în Chişinău, pe care le-a păstrat ca “moştenire” încă din perioada sovietică. “Pe multe dintre aceste terenuri, deşi urmau a fi folosite ca parcări, acum sunt clădiri. La multe terenuri, din păcate, deja destinaţia le-a fost schimbată”, a precizat Crăciun.

La “Cadastru”, Ion Vulpe, cel care, la început de 2012, inspecta terenul şi stabilea că pe el ar exista un început de construcţie, şi-a amintit cu greu de acest caz. Întrebat ce anume l-a făcut să scrie că pe str. Uzinelor 15/4 este fundamentul unei construcţii, Vulpe, după o scurtă ezitare, ne-a spus că “pare-mi-se, ei deja au demolat înapoi ce au început să construiască atunci. Mi se pare că, mai târziu, s-au adresat pentru demolarea construcţiei neautorizate. Pare-mi-se că au demolat. Au fost piloni. Sigur că, atunci când eu am verificat, era fundamentul unei construcţii. Eu nu puteam să scriu că este construcţie, dar ea să nu fie”, se apără Vulpe.

Reprezentanţii Uniunii Conducătorilor Auto nu au putut fi găsiţi pentru a se expune la subiect. În dimineaţa zilei de marţi, am fost anunţaţi că şefii Asociaţiei sunt în şedinţă şi rugaţi să revenim după masă. Atunci, după ce am fost întrebaţi care este subiectul la care am dori să discutăm cu şefii UCA, am fost anunţaţi că aceştia deja au plecat şi că vom putea vorbi cu ei abia joi (astăzi – n.r.). Am lăsat un număr de contact, însă până la închiderea ediţiei, reprezentanţii UCA nu ne-au contactat.