Principală  —  IMPORTANTE   —   (video) Inspector fiscal: „N-o să…

(video) Inspector fiscal: „N-o să curgă sânge din 35 de lei”

Un inspector fiscal somează un cetăţean care locuieşte pe gratis în apartamentul surorii sale să semneze un contract de chirie „pentru suma de 500 de lei”, iar ulterior să achite în bugetul statului 35 de lei pe lună, impozitul care derivă din acel contract. Deşi bărbatul le explică inspectorilor fiscali că nu-i plăteşte niciun ban surorii sale, aceştia susţin că, chiar şi simpla achitare a serviciilor comunale în numele altei persoane, ar reprezenta venituri pentru aceasta, rezultând obligaţia plăţii impozitelor. În urma imaginilor video prezentate de ZdG Serviciului Fiscal de Stat, instituţia a iniţiat o anchetă internă.

Oleg Cornea locuieşte în apartamentul familiei surorii sale, stabilită de mai mult timp în Germania. În noiembrie 2017, el a primit o citaţie de la Serviciul Fiscal de Stat (SFS), care îi solicita informaţii despre apartamentul în care trăieşte, pe motiv că imobilul ar fi luat în chirie. Atunci, Cornea a mers la Direcţia generală administrare fiscală, sect. Centru, Chişinău, să clarifice lucrurile.

„Trăiesc în acest apartament, dar nu plătesc niciun bănuţ chirie”

„Ca atare, nu trăiesc cu chirie. E apartamentul surorii mele, iar eu am viză de reşedinţă acolo. Sora şi soţul ei sunt plecaţi peste hotare de mai mulţi ani. Ca să nu dea apartamentul în chirie, ca să-l deterioreze cineva, plus că ei vin acasă o dată, de două ori pe an, iar într-o zi ar putea veni definitiv, ne-au lăsat pe noi să avem grijă de locuinţă, ţinând cont şi de faptul că nu avem unde trăi. Am fost la FISC şi am explicat că trăiesc în acest apartament, dar nu plătesc niciun bănuţ chirie. Achit doar serviciile comunale, pentru că am viză de reşedinţă aici. Am depus explicaţiile şi am plecat. Recent, am primit altă citaţie, să mă prezint. M-am dus la dna la care am depus mărturiile. Am întrebat care-i problema. Ne-am dus împreună la un domn, care mi-a zis, păi, dvs. plătiţi serviciile. Din acestea, sora dvs. are venituri şi ea trebuie să plătească impozite. Le-am explicat că sora mea nu are niciun venit şi că venituri au Apă Canal, Fenosa, Moldovagaz. Mi-au zis că-i incorect şi au încercat să mă convingă să semnez un contrat de chirie, formal, în valoare de 500 de lei. Mi-au spus că astfel voi plăti 35 de lei impozit pe lună. M-au întrebat: ce-i pentru dvs. 35 de lei?”, relatează bărbatul.

Deşi susţine că le-ar fi reproşat angajaţilor de la FISC că nu i se pare o procedură corectă şi legală, aceştia au insistat că este singura soluţie în acest caz. „Mi-a zis că dacă nu fac acest contract, el o să facă un contract de chirie de 100 de euro, aşa cum e în oraş, şi proprietarului apartamentului, care e plecat peste hotare, o să-i aplice datorii pe câţiva ani, că n-a plătit impozite, şi atunci când el ar încerca să intre în ţară, nu va putea, fiind obligat să achite datoria. Recent, cei de la FISC m-au chemat iarăşi. Nu mi se pare corect. E şantaj din partea lor”, crede Oleg Cornea.

„Faci contract şi scrii că îţi dă „kvartira” (apartament, n.r.) cu 500 de lei”

Pentru a confirma informaţiile relatate de Oleg Cornea, am mers cu acesta la reprezentantul Direcţiei generale administrare fiscală, sect. Centru, Chişinău. Am filmat discuţia cu o cameră ascunsă. Inspectorul fiscal a reiterat afirmaţiile anterioare, somându-l pe Cornea să semneze „un contract de 500 de lei”, chiar dacă acesta susţine că locuieşte pe gratis în locuinţa surorii sale. Vedeţi, mai jos, o parte din dialogul purtat de Oleg Cornea cu reprezentantul Direcţiei generale administrare fiscală, sect. Centru, Chişinău.

Oleg Cornea: Ce să facem ca să nu mă mai bombardaţi cu hârtii? Am fost deja de două ori şi v-am spus că eu am viză de reşedinţă în apartamentul dat. E apartamentul surorii mele.

Inspector fiscal: Dvs. locuiţi acolo şi achitaţi toate comunalele.

O.C.: Sigur, am viză de reşedinţă acolo

I.F.: Este aşa noţiune ca venit şi este aşa noţiune ca cheltuială. Ce cheltui eu din buzunarul meu pentru a întreţine gospodăria mea, pentru mine e cheltuială. Ceea ce cheltuie altcineva pentru aceste servicii, pentru mine e venit. Mata acum cheltui, iar pentru dânsul ăsta e venit. Facem, din două, una. Sau eu îi fac metodă inversă dlui Haghi (proprietarul apartamentului, n.r.), sau faci contract şi scrii că îţi dă „kvartira” (apartament, n.r.) cu 500 de lei, plăteşti 7% impozite şi am uitat, eu de matale, matale de mine. Am închis întrebarea. Dacă mata vrei să-mi demonstrezi mie „abratnoe” (contrariul, n.r.), fac şi eu altfel. Este metodă inversă de calculare a impozitului pe venit. Tot ce-mi vine mie şi eu nu cheltui, asta pentru mine e venit. Ne uităm la agenţie cât costă „kvartira” la chirie, am să socot şi asta, dau la serviciile comunale cât costă lumina, gazul, încălzirea. Toată astea i le pun lui ca venituri şi îi fac act de impozitare şi transmit la executor judecătoresc. Când d-lui o să treacă graniţa, o să-l oprească şi o să-i ia banii ăştia. Dar, mai simplu, ca eu să nu umblu după mata, cu poliţia, cu vecinii….

O.C: Uitaţi-vă. Am viză de reşedinţă acolo. Am drept de trai. Are venit Fenosa, Apă Canal, MoldovaGaz, nu sora mea.

Inspectorul fiscal îl somează pe un bărbat din Chișinău să semneze un contract de chirie pentru suma de 500 de lei, chiar dacă acesta locuiește gratuit în apartamentul surorii sale. Captură video – ZdG

„Vă daţi seama că dvs. mergeţi acum la şantaj?”

Inspectorul fiscal nu s-a lăsat însă convins şi a insistat ca Oleg Cornea să semneze un contract de chirie, chiar dacă proprietarul apartamentului nici măcar nu se află în Moldova.

O.C.: Arătaţi-mi legea care spune asta… Şi el dacă nu-i, cine semnează în locul lui?
I.F.: Dvs. semnaţi actul.
O.C.: Eu cu mine să fac contract? Cum să semnez contract de chirie, dacă nu plătesc un bănuţ?
I.F.: Eu v-am spus care-i situaţia. Dă şi-om face să fie tot normal, fără nervi. Cui îi trebuie chestiile astea?
O.C.: Vă daţi seama că dvs. mergeţi acum la şantaj?
I.F.: Nu merg eu la şantaj.
O.C.: Mă şantajaţi că, dacă nu fac acest contract, care e unul fals…
I.F.: De ce fals?
O.C.: Pentru că stăpânul nu e în ţară. Cum pot eu să semnez în locul lui?


….
I.F.: Dle, eu am discutat clar şi cuprinzător. Faceţi un contract de 500 de lei, plătiţi 7 %, 35 de lei pe lună. N-o să curgă sânge din 35 de lei, decât şi mie să-mi faceţi de lucru şi vouă să vă faceţi de lucru.
O.C.: Dar e chestie de judecată. El vine în ţară şi zice: cine ţi-a dat ţie voie să faci contract?
I.F.: Poftim? Chestie de judecată? Dar că nu plăteşte impozitul nu e chestie de judecată?
O.C.: Pentru ce să plătească impozit dacă el nu are niciun venit?
I.F.: Fiscul la noi abia se aşază pe picioare, ca în America, unde Al Capone a furat şi a ucis, dar a „chicat” pe impozite. Hai şi-om fi paţani de treabă şi nu ne-om face Al Capone….
O.C.: Dar e absurd. Eu să semnez un contract de 500 de lei, care, de facto, e fals.
I.F.: Nu mai este fals. Este falsă viaţa pe care o facem noi. Nimic fals. El vă trimite procură, dacă ştiţi unde-i dus şi dacă e dus legal, totu-i frumos. Faceţi contract, plătiţi 7% şi gata. Vă dau modelul. Sunt cinci minute de lucru. De ce trebuie de descoperit America dacă ea e descoperită deja? Eu al 100-lea om îl chem, iar Moldova asta parcă e „strana dobrîh uslug”, parcă e „mati Tereza”. Toţi trăiesc pe degeaba. Parcă-i comunism
O.C.: Dacă eu am viză de reşedinţă…
I.F.: Cum te cheamă.
O.C.: Oleg.
I.F.: Oleg. Dacă ai fi tu primul care vine să-mi spună asta, eu aş plânge de rând cu tine. Dar tu eşti deja al 110-lea. Toţi au una şi aceeaşi versiune.

SFS a iniţiat o anchetă internă pe numele inspectorului

Olga Baciu, purtătoarea de cuvânt a Serviciului Fiscal de Stat

În septembrie 2017, SFS a lansat o campanie prin care cerea celor care dau bunuri imobiliare în chirie să achite impozitele aferente afacerii în mărime de 7% din veniturile obţinute. „Suma impozitului pe venit se va achita cel târziu la data de 2 a lunii curente, sau în avans. În cazul în care contractul a fost semnat după data de 2 a lunii, termenul de plată în aceasta lună va fi a doua zi din momentul semnării contractului. Achitarea se va efectua în orice bancă comercială sau oficiu poştal. Cetăţenii care dau în chirie bunuri imobiliare sunt obligaţi să înregistreze contractele de locaţiune în termen de trei zile de la data semnării la subdiviziunea structurală a Serviciului Fiscal de Stat (Direcţia Deservire Fiscală), în raza căreia îşi au domiciliul. Persoanele fizice care nu îşi vor onora aceste obligaţiil riscă amenzi şi sancţiuni, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal”, se menţiona în comunicatul instituţiei, care nu preciza că persoanele care locuiesc pe gratis într-un apartament ar trebui să achite impozite.

Am solicitat poziţia SFS printr-un demers oficial. Totodată, am prezentat instituţiei şi imaginile video pe care le-am filmat cu o cameră ascunsă, în care inspectorul fiscal îl soma pe Oleg Cornea să semneze un contract de chirie „de 500 de lei”. „SFS s-a autosesizat pe marginea acestui caz şi, în baza imaginilor video transmise de redacţia dvs., a fost identificat funcţionarul fiscal. În privinţa acestuia a fost iniţiată o anchetă de serviciu. În cazul în care o persoană stă cu chirie la una din rudele sale, aceasta trebuie să prezinte, în cazul unei verificări, o dovadă a faptului că proprietarul apartamentului nu obţine venit din darea în chirie a bunului imobil. Este binevenit ca chiriaşul să prezinte un contract de transmitere în posesie sau folosinţă a bunului imobil cu titlu gratuit sau un contract de comodat”, precizează Olga Baciu, purtătoarea de cuvânt a Serviciului Fiscal de Stat. Instituția ne-a oferit și un răspuns în scris.

Dina Zamfirova, consilier juridic, Casa de Avocatură Efrim, Roşca şi Asociaţii:

Dina Zamfirova

„În situaţia în care bunul imobil este obiect al folosinţei gratuite, proprietarul bunului imobil va trebui doar să probeze faptul că bunul în cauză este în folosinţă gratuită. În acest caz, are totuşi obligaţia depunerii unei cereri, în care ar prezenta şi această informaţie, date despre persoana care foloseşte bunul imobil, datele proprietarului, dar şi date despre imobil, respectiv, faptul că nu încasează o chirie, un venit care, în acest caz, ar fi impozabil. Dacă locuieşte pe gratis, va preciza că bunul este în folosinţă gratuită şi, respectiv, nu reprezintă un bun impozabil. Ori, el este în folosinţă gratuită. Acest fapt trebuie menţionat în cerere. În situaţia în care proprietarul bunului imobil, care nu desfăşoară activitate de întreprinzător, dar dă în posesie un imobil, nu este în R. Moldova, el are posibilitatea expedierii poştale a contractului de locaţiune. Acesta va fi înregistrat din ziua în care a fost remis poştal”.