Înscrierea copiilor în clasa I: modalități și acte necesare

Potrivit ordinului Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău, înscrierea copiilor în clasa I în instituțiile de învățământ din Capitală, pentru anul de studii 2019-2020, va avea loc în două etape.

Prima etapă de înscriere a copiilor în clasa I

Potrivit calendarului aprobat de Direcția Educație, prima etapă de înscriere a copiilor în clasa I are loc în perioada 1 aprilie – 13 iunie. În acest interval urmează să fie depuse, completate și validate actele de înscriere a copiilor în clasa I în instituția de învăţământ din districtul şcolar.

În perioada 20-24 mai, vor fi organizate probele de aptitudini specifice profilului pentru copiii din districtul școlar respectiv (în instituţiile cu clase de profil aprobate de organul local de specialitate în domeniul învăţământului şi coordonate cu Ministerul Educaţiei) şi vor fi anunţate rezultatele probelor.

A doua etapă de înscriere a copiilor în clasa II

A doua etapă de înscriere (pentru copiii care nu au reușit să fie școlarizați în prima etapă) va avea loc în perioada 17 iunie – 30 august. Pe data de 30 august va fi validată și afișată lista finală a copiilor înscriși în clasa I.

În conformitate cu metodologia de înscriere a copiilor în clasa I, toţi copiii care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului şcolar urmează a fi înscriși obligatoriu în clasa I, fără probe de concurs. Cei care nu au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului şcolar pot fi înscrişi doar dacă instituţia dispune de locuri disponibile.

Totodată, copiii pot fi înscriși în clasa I în instituțiile de învățământ din alte districte școlare ori alte localități, decât cele din care provin aceștia, în conformitate cu prevederile prezentei Metodologii și a orarului de înscriere, doar pe locurile rămase libere, după înscrierea copiilor din districtul școlar stabilit. La școlile cu profil de arte şi sport, înscrierea are loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului.

Actele necesare

Pentru a-și înscrie copiii la școală, părintele/reprezentantul legal va depune la instituția de învățământ o cerere, la care va anexa fotocopii ale certificatului de naştere al copilului și ale buletinului de identitate al părintelui/reprezentantului legal care confirmă apartenenţa la districtul instituţiei (domiciliul/reşedinţa).

De asemenea, vor fi prezentate fişa medicală perfectată până la data înscrierii în clasa I (Trimitere extras, formular nr. 0,27/e), 2 fotografii ale copilului (3x4cm), precum și raportul despre dezvoltarea fizică, socioemoţională, cognitivă, a limbajului şi comunicării, dezvoltării capacităţilor şi aptitudinilor de învăţare la finele grupei pregătitoare (pentru copiii care au frecventat grădinița) sau decizia comisiei raionale/municipale de şcolarizare cu referire la maturitatea şcolară. Pentru copiii care au frecventat grupa pregătitoare, raportul despre dezvoltarea fizică, socioemoţională și cognitivă va fi prezentat până la începutul anului de studii.

Reamintim că, din 1 aprilie, părinţii îşi pot înscrie copiii online în clasa I, prin intermediul site-ului escoala.chisinau.md. Potrivit autorităților, această procedură va uşura metoda de înscriere, prin evitarea cozilor dar şi ar putea deveni mult mai transparentă.

escoala.chisinau.md cuprinde toate instituțiile de învățământ care au clasa întâi.

Această modalitate de înscriere a fost creată pentru a combate fenomenul corupţiei în şcolile şi grădiniţele din capitală. Lansarea platformei e-şcoala a survenit după ce sistemul e-grădiniţa a avut succes cu peste 6 000 de cereri depuse pentru instituţiile preşcolare din capitală.

D.S.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    Bulibaseala in politica, in social, bulibaseala lu Plaha si dodon si in invatamint atit primar cit si de liceu … peste tot binefacerile epoca lu Plaha si Dodon …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *