Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   În loc de PORUMB vor…

În loc de PORUMB vor creşte CASE

290-case1Agitaţie, praf şi multă căldură la şantierele de pe dealurile din satele Nemţeni şi Obileni. După ce mai multe săptămâni localnicii au pregătit terenurile pentru construcţii şi au strâns de pe deal floarea-soarelui, porumbul şi fasolea, primele fundamente ale caselor au fost săpate, în ajunul vizitei primului-ministru la Nemţeni şi Obileni.

Pe şantierul de construcţii de pe dealul de la Nemţeni, la primul rând de case, fundamentele au fost deja săpate. Muncitorii cu lopeţile în mâini sunt localnici din Nemţeni, care zic că sunt bucuroşi că au unde munci. Ei spun că de vineri au început pregătirile pentru construcţii, iar echipele de lucru abia acum se formează.

Primele case, de pomană

40 de case, la care se munceşte acum, sunt construite de o fundaţie austriacă, care a mai construit în Moldova cantine sociale, centre sociale pentru bătrâni şi case de copii. Şeful şantierului de construcţii, Mihai Peatihacinîi, a declarat că până în noiembrie lucrările se vor finaliza şi casele vor fi date spre folosinţă oamenilor.

La marginea dealului, mai mulţi săteni privesc şi ascultă declaraţiile. Elena Gâlcă, din s. Nemţeni, zice că o altă casă, mai sus, este construită de o grupare religioasă, care lucrează mult mai repede. „Tractoarele şi maşinile se aud până târziu în noapte, ei nici nu stau la masă până la capăt”, povesteşte femeia, care zice că vine în fiecare zi aici şi se uită ce se mai face. Tot ea spune că oamenii au tăiat de pe câmp tot ce au avut – porumb, floarea-soarelui, fasole – şi au pregătit terenul. Însă aici abia vineri au început să se mişte lucrurile. „Nu ştiu dacă vor reuşi, dar oamenii, săracii, aşteaptă. Cei care s-au întors pe la casele lor nici nu pot dormi în casă, că e mucegai. Cresc ciuperci prin odăi, cum să trăieşti?”

290-case2Nu ştim cine va construi casele

Prezent la inaugurarea şantierului de construcţii, ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Marcel Răducan, a declarat că licitaţia pentru construcţia caselor s-a desfăşurat pe loturi a câte 15—20 de case. „Conform legislaţiei, la fiecare lot licitat, trebuie să participe nu mai puţin de trei pretendenţi. În cazul nostru, au fost câte unul-doi”, a spus ministrul, care a explicat că, printr-o hotărâre de guvern, s-a trecut la negocierea din unică sursă. „Aici casele urmează să fie construite de două firme autohtone, una din Hânceşti şi una din Chişinău, dar nu pot să vă spun cum se numesc. Vă vom comunica ulterior”, a mai adăugat Marcel Răducan. Banii pentru construcţia caselor încă nu au fost alocaţi şi nici contractele nu au fost semnate cu firmele câştigătoare ale licitaţiei, a precizat ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale.

Muncitorii de pe şantier zic că nu au auzit nimic despre cei care urmează să înalţe casele, însă ştiu că locuinţele vor fi construite din blocuri mari, aduse din România. „Vor fi pereţi gata, că din piatră nu vor reuşi să le facă”, zice paznicul şantierului, Leon Raţă. El mai spune că a fost angajat aici şi urmează să încheie un contract cu firma de la Chişinău, însă nu ştie nimic despre salariu. Responsabilii firmei de construcţii, precum şi reprezentanţii fundaţiei austriece au declarat că toţi muncitorii care vor lucra pe şantier vor fi plătiţi şi salariul lor va fi de 6000—10000 de lei pe lună, în funcţie de orele lucrate.

Nemulţumirile sinistraţilor se ţin lanţ

La şantierul unde va fi construit Cotul Morii, oamenii au venit cu bicicleta, pe jos sau cu căruţa, căci fuseseră anunţaţi că va sosi Vlad Filat să pună primul bloc la temelia unei case. Pe vagonul instalat lângă şantier, sunt afişate schemele de amplasare a caselor, a şcolii, primăriei, grădiniţei din Cotul Morii. Localnicii din satul inundat privesc cu multă atenţie şi încep să apară primele întrebări. Efimia Ciobanu nu mai are nici casă şi nici pământ. „Cei 14 ari pe care îi aveam erau aici, pe deal, unde s-au început construcţiile. Nu ştiu dacă o să ne mai dea ceva pentru pământul acesta, dar noi trebuie să cedăm, să facă case şi la ceilalţi”, zice femeia, care a venit pe jos ca să vadă şantierul. Ea spune că este nemulţumită de amplasarea şcolii, pentru că e prea departe de sat.

La apariţia oficialilor, localnicii s-au strâns pentru a lămuri unele chestiuni. Prima nemulţumire a fost cea legată de numele satului, scris pe planul de construcţii, adică Leuşoaia. Premierul Vlad Filat a şters numele şi a scris alături Cotul Morii, întrebând oamenii dacă sunt mulţumiţi.

Apoi oamenii s-au plâns că nu pot evacua apa din case, nu au utilajul necesar şi nimeni nu ia măsuri pentru aceasta. „Mie-mi trebuie casă şi pentru soacră, şi pentru o mătuşă, care este invalidă”, zice un sătean. Apoi iarăşi se aprinde discuţia referitoare la despăgubirile atât pentru case, cât şi pentru terenurile agricole. Localnicii vor şosea până în satul nou, dar să fie asfaltată şi cea care face legătură cu vechea localitate.

Doi bărbaţi privesc nedumeriţi la planul de amplasare a satului şi se întreabă: „Oare barul unde l-au mutat?”

Cine va construi, totuşi?

Pe şantierul de construcţii al satului Cotul Morii, lucrările au început de mai mult timp. Reprezentanţii a două firme din capitală au discutat cu premierul şi au asigurat populaţia că vor avea case până în luna decembrie a acestui an.
Câştigătoarea licitaţiei, anunţată pe 20 august de către Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, firma „Vicons-Service” SRL din Chişinău, va construi 32 de case pentru satul Cotul Morii. Directorul firmei, Viorel Stratulat, a declarat pentru ZdG că vor construi case cu două odăi, însă nu ştie deocamdată valoarea contractului. „Noi am semnat deja contractul, dar vor interveni mici modificări ca urmare a materialelor de construcţie donate de România, pe care le includem în devizul de cheltuieli.”

Reprezentanţii firmei „Delmar Construction” SRL, prezenţi la inaugurarea şantierului de construcţii, au confirmat faptul că vor construi 36 de case pentru satul Leuşoaia, adică Cotul Morii. Cele mai multe case vor fi construite de firma „Glorinal”, care a negociat pentru un lot de 155 de case. Liviu Surdu, responsabil de lucrările de construcţie la firma „Glorinal”, a declarat că lucrările au început de câteva zile şi că momentan sunt antrenaţi doar muncitori din cadrul companiei.

În total, conform Ministerului de Construcţii şi Dezvoltare Regională, pentru sinistraţi vor fi construite 560 de case, cu două şi trei camere, până pe data de 30 noiembrie 2010.

Natalia Dabija