În exclusivitate, despre 7 ani de viaţă

În cele 350 de numere de ziar, editate în 7 ani de activitate, la rubrica EXCLUSIV au fost găzduite interviuri cu 350 de personalităţi din R. Moldova şi de peste hotare. Oameni deosebiţi au făcut pentru cititorii ZdG declaraţii deosebite. În ajun de 29 iulie, am căutat o parte dintre aceşti interlocutori, întrebându-i ce înseamnă pentru ei 7 ani de viaţă.
Nr. 289 (19 august 2010)

7 ani de jurnalism de performanţă

Iurie Reniţă, Ambasadorul R. Moldova în România:

Retrospectiv, 7 ani de zile au fost anii marilor decepţii. Mai recent, ai marilor bucurii şi speranţe. Cât despre situaţia parcursă de R. Moldova – a fost una de tristă faimă şi demagogie, ulterior înlocuită de mari speranţe şi de deschidere considerabilă către UE. Totodată, constat cu multă satisfacţie că relaţiile Chişinău-Bucureşti, după cum menţiona un jurnalist cunoscut, au fost transferate pe un ecartament european. Succesele diplomaţiei moldoveneşti sunt incontestabile, dar se impune necesitatea imperativă ca acestea să fie acoperite şi de realizări consistente şi pe interior. Pentru ZdG au fost ani de verticalitate, curaj şi multă voinţă. E cel mai concludent exemplu de performanţă în jurnalism, şi nu unul oarecare, ci un jurnalism combativ, în concordanţă cu exigenţele timpului. Toată admiraţia şi respectul pentru echipa care a demonstrat că publicistica combativă îşi are rostul şi menirea în R. Moldova. Doamne ajută şi înainte.

Nr. 243 (10 septembrie 2009)

În 7 ani reuşeşti să devii mai puternic

Tamara Plămădeală, Avocatul Copilului din R. Moldova:

Pentru mine, care caut şi insist asupra unor schimbări periodice în viaţă, perioada de 7 ani e răstimpul în care reuşeşti să realizezi schimbările de care ai nevoie pentru a simţi că trăieşti o viaţă integră. În 7 ani poţi lupta, pe fronturi diferite, poţi obţine victorii, dar şi înfrângeri. Poţi realiza succese, dar te poţi confrunta şi cu eşecuri. Toate, însă, sunt de învăţătură pentru oricine. Un ziar, la fel ca şi un om, întotdeauna tinde să fie mai vizibil, mai bun, mai interesant şi mai cu rost pentru public. Totodată, poate realiza şi schimbările care pot motiva pe oricine să meargă înainte. Dacă eşti competent, profesionist, în 7 ani reuşeşti să devii mai puternic. Cred că ZdG, la 7 ani de viaţă, e un ziar puternic.

Nr. 228 (21 mai 2009)

Un an din viaţa ZdG ar trebui socotit cât doi

Ion Ungureanu, regizor:

Aţi apărut în plină bătălie pentru identitatea naţională, atunci când baricadele libertăţii erau luate cu asalt de forţe ostile sau erau părăsite de cei slabi de înger. Aşa că un an din viaţa ZdG ar trebui socotit cât doi. Aţi dovedit în aceşti 14 ani că sunteţi adevăraţi piloni ai renaşterii naţionale. Şi dacă de re-naştere se ocupă femeile, vom reuşi neapărat în bătălia noastră, pentru că ele ştiu mai bine ce înseamnă naşterea – sinonimul vieţii. Sunteţi speranţa noastră, iar speranţa, după cum se ştie, moare ultima.

Nr. 301 (18 noiembrie 2010)

Un ziar, dacă a înţeles să fie vertical, aşa rămâne

Lilia Neagu, victimă a regimului comunist sovietic:

E o vârstă deosebită vârsta de 7 ani. În această perioadă, de fapt, se formează comportamentul individului. De obicei, ceea ce învaţă un om în primii 7 ani, e pentru întreaga viaţă… Dacă a învăţat să iubească – iubeşte. Dacă a învăţat să urască – urăşte. Dacă a învăţat să fie om de omenie — aşa este. Dacă a deprins să fie neom, nu-l mai poţi transforma în om. Şi în cazul unui ziar e exact la fel. Dacă a înţeles să fie vertical – aşa rămâne. Dacă nu face jocuri politice – aşa este. Dacă se află în serviciul cititorilor – nu-i va trăda.

Nr. 299 (4 noiembrie 2010)

ZdG şi-a edificat temelia

Victor Guzun, Ambasadorul R. Moldova în Estonia:

7 ani este perioada în care reuşeşti să înţelegi exact dacă în viaţă ai făcut alegerea corectă. E timpul în care poţi lua o pauză, cât de scurtă, pentru a privi înapoi ca să ştii cum să păşeşti înainte. În 7 ani poţi realiza dacă eşti pe calea cea dreaptă şi poţi interveni pentru a nu rata şi alţi ani, pe care-i ai de trăit. Un ziar la 7 ani? Cred că pe temelia construită până acum, ZdG ar putea edifica pagini, articole, campanii noi, şi mai eficiente, şi cu mai mare rost şi impact. Exact cum sunt casele în Estonia. La suprafaţă par moderne, noi, majoritatea, însă, sunt clădite pe temelii păstrate din secolele trecute. ZdG şi-a edificat temelia celor 7 ani de acasă. În continuare poate reuşi şi mai mult.

Nr. 244 (17 septembrie 2009)

ZdG a deschis lumea nevăzută a închisorilor

Loretta Handrabura, viceministra Educaţiei:

ZdG a reuşit o creştere fulminantă de imagine. V-aţi apropiat de adevăr cu echidistanţă, aţi spus lucrurilor pe nume cu riscul de a nu avea trecere la palat, aţi câştigat încrederea cititorilor graţie profesionismului echipei. Vreau să remarc că ZdG a pledat necontenit în favoarea valorilor democratice şi, în particular, este plasat în topul celor care respectă egalitatea de gen. Personal, în ziar am descoperit o lume pe care societatea nu a cunoscut-o prea bine vreodată — lumea închisorilor. Am fost impresionată de umanismul cu care prezentaţi cititorilor această lume. În 7 ani, o persoană acumulează baza unei bune educaţii. ZdG a sărit peste etape şi a reuşit mult mai mult în 7 ani.

Nr. 248 (15 octombrie 2009)

ZdG trebuie să reziste

Alexandru Tănase, judecător la Curtea Constituţională:

7 ani de viaţă înseamnă foarte mult. E mult dacă vorbim despre o viaţă de om sau despre evoluţiile dintr-o societate. Dacă ne referim la viaţa unei instituţii de presă, care a luat naştere pe timpul comuniştilor, acest răstimp înseamnă enorm de mult. E şi mai îngrijorător că, chiar şi după plecarea comuniştilor de la guvernare, situaţia presei libere din R. Moldova, în special a presei de limbă română, este una regretabilă. Chiar şi în aceste condiţii, ZdG trebuie să reziste. Eu asta îi doresc la 7 ani de la lansare.

Nr. 246 (1 octombrie 2009)

Autorităţile să ţină cont de ceea ce scrieţi

Corina Fusu, parlamentară PL:

7 ani de viaţă sunt determinanţi în viaţa oricui. Totodată, 7 ani sunt decisivi în formarea personalităţii fiecărui individ. Dacă cei 7 ani de acasă sunt „gestionaţi” cu grijă, cu atenţie, dacă în primii 7 ani sunt cultivate importante norme morale, cum ar fi cumsecădenia, respectul, munca. Cred că ZdG a trecut cu brio testul celor 7 ani de acasă, respectând normele de autoreglementare internă, care sunt decisive pentru orice instituţie media.
În R. Moldova se înregistrează o deprofesionalizare a jurnalismului, o goană după senzational, este neglizat Codul Deontologic. În aceste condiţii, ZdG a reuşit să respecte standardele unui jurnalism corect şi credibil. Vă doresc ca, în următoarii 7 ani, autorităţile din R. Moldova să ţină cont de ceea ce scrieţi.

Nr. 264 (18 februarie 2010)

Aţi criticat cu argumente şi responsabilitate

Valentina Buliga, ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei

7 ani constituie perioada în care te formezi ca personalitate, ca om. Dacă vorbim de primii 7 ani de activitate a ZdG, în acest răstimp v-aţi consolidat ca echipă, ca idee, ca principii de activitate. Primii 7 ani de viaţă sunt importanţi pentru felul în care se maturizează un ziar. Voi aţi abordat cele mai stringente probleme din societate. Aţi criticat deseori, făcând acest lucru cu argumente şi cu responsabilitate. Contează că aţi reuşit să aveţi cititori stabili, care vă apreciază curajul. În cei 7 ani aţi deschis ochii multora, ajutându-i să vadă care sunt eroii falşi şi care sunt adevăraţii eroi din societate.

Nr. 279 (3 iunie 2010)

Fără ZdG, cetăţenii ar avea cu un avocat mai puţin

Angela Sârbu, director TVM:

7 ani de existență pentru un ziar care și-a făcut un nume practicând cel mai dificil gen al jurnalisticii – ancheta reportericească, e o performanță și pentru că investigațiile jurnalistice, arată practica, nu aduc bani ci mai curând probleme și bătăi de cap celor care le fac. Fără Ziarul de Gardă cetățenii ar avea cu un avocat mai puțin. Problemele și provocările se pare că întăresc și mai mult echipa ziarului care lansează noi proiecte, inclusiv o emisiune tv care adună o audienţă tot mai mare. La multi ani și multe investigatii cu impact!


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. vio

  la multi ani,voua,celor ce munciti la acest ziar,sa fiti asa,dar poate si mai buni,buni,ca imi sunteti dragi cu articolele voastre.

 2. Stefy

  “Ministru” face parte din categoria substantivelor epicene,au aceeaşi formă pentru indicarea ambelor sexe.”Ministra” nu ţine de l.română.

 3. dacul

  Stefy ai dreptate dar limba romana se inbogateste mereu :
  Presedintele comisiei ,
  Presedinta comisiei
  Ministru vine de la AD–MINISTRATIE

 4. Stefy

  Da,scuze,am uitat să dau şi nişte exemple,care “înbogaţesc” limba la nivel de epoca de piatră,cum ar fi:rectora,căpitana,sergenta,prunca,sugacea,crocodila,flutura,călăuzul şi o mare de alte “neologisme” inventate de maldaivani.
  Moldoveanul dacă nu e şi fudul,nu-i prost destul,dar dacă ar tacea,filozof ar rămânea şi n-ar şti nimeni,că a luat bac-ul la frizerie.
  Regula e una pentru toţi,făcută de cei din lumea ştiinţei,nu de oricine trece pe drum cu berea-n mână.DEX-ul l.române nu admite pramatii,inventate de Stati şi cei ca el.Adică,sau te ţii de maldavneasca ta,inventată la 28 iunie,1940,şi nu-ţi bagi nasul unde nu-ţi fierbe oala,sau pui mâna pe carte înainte de a-i învăţa pe ceilalţi.
  Tu,dace,ai regulile tale,cât priveşte l.română,de ex.î sau â regula ta e că fiecare scrie cum vrea.Sănătate,dar nu în română.Realizezi că ignoranţa,dar mai ales,aroganţa cu care tratezi subiectul,torni apă la moara ruşilor,şi au dreptate cănd îţi răspund:ce vreţi de la noi,când voi înşivă sunteţi analfabeţi?
  Să nu cunoşti,nu înseamnă sfârşitul lumii;învăţăm toţi.Deranjează modul moldoveanului de a se impune cu setea asta de grandomanie,de buricul pământului,dar de fapt e varză şi de parcă n-ar fi suficient,mai are şi tupeul să “corecteze” exact acolo,unde habar n-are cu ce se mănâncă sau cu ce se bea subiectul dat.
  “În(m)bogăţeşte” e şi aici o regulă când se scrie n şi când m,vezi care-i.Numai nu te înfoia cu “fiecare scrie cum vrea”.E română,nu e cocteil la bucătărie.
  Concluzia e să stai în banca ta,cartea deschisă,răspunzi dacâ eşti întrebat şi cănd nu ştii,recunoşti.Astfel iei un 2 cu demnitate,decât să fii şi fudul,şi cealaltă,şi vorba rusului.Mai ai de ros niţte pantaloni ca să dai lecţii de română.
  Simplitatea îl ţine pe individ între semeni,aroganţa îl îndepărtează.
  (“Preşedinta” dă şi dicţionarul,n-ai descoperit America,e clar şi “sugacei sau pruncei”).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *