Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   În băncile din Moldova este…

În băncile din Moldova este linişte

De câteva săptămâni, mass-media naţionale, dar mai ales cele internaţionale prezintă consecinţele crizei financiare mondiale şi noi prognoze ale acesteia. Experţii străini susţin că această criză o depăşeşte pe cea care a avut loc după al Doilea Război Mondial. Criza financiară internaţională a afectat în special bursele şi economiile americane, dar şi pe cele europene. Multe bănci au falimentat, iar numărul funcţionarilor se reduce considerabil în fiecare zi.

La noi, atât autorităţile, cât şi analiştii economici asigură populaţia că R. Moldova nu va fi afectată direct de consecinţele crizei şi că sistemul bancar nu va avea de suferit. În acest context, am vrut să aflăm ce cred persoanele care beneficiază direct de serviciile bancare.

În băncile din Chişinău intră lume de tot felul, tineri, bătrâni, oameni îmbrăcaţi la costum sau cu ce dă Dumnezeu. Fiecare se gândeşte la banii pe care îi are. La una din filialele băncii Investprivatbank, mai multă lume aşteaptă la rând pentru a-şi retrage banii din cont. Funcţionarii băncii încearcă să-i asigure că situaţia este sub control şi că nu au de ce-şi face griji.

Tamara Vidraşcu de două săptămâni încearcă să-şi ia banii, dar este amânată de la o zi la alta de către responsabilii băncii, care o asigură că nu are de ce să se îngrijoreze şi că banii sunt în siguranţă.

Mihai Popovici este pensionar. Îşi aşteaptă consoarta să iasă din bancă. Copiii le-au trimis ceva bani şi au venit să achite serviciile. Despre criza financiară a auzit, dar nu crede că Moldova va fi afectată. „Parcă e linişte la băncile noastre. Mai rău este în Europa, că acolo falimentează băncile”, spune acesta. Sora din Spania l-a sunat zilele trecute şi i-a spus că se descurcă greu, iar mulţi dintre prietenii ei au rămas fără lucru.

Banii pierduţi

Tatiana Bulat din Criuleni nu deţine un cont în bancă. În schimb, fratele ei, care lucrează de mai mulţi ani peste hotare, are unul deschis în Moldova. Fratele, spune Tatiana, „a sunat acasă şi ne-a rugat să scoatem banii, pentru care a muncit atâta timp, fiindcă îi este frică să nu-i piardă. Un prieten de-al lui, din Ucraina, a pierdut toţi banii câştigaţi timp de 7 ani. Pentru că banca din Ucraina în care i-a depozitat a dat faliment chiar zilele acestea”.

Alţii, în schimb, preferă să păstreze banii la bancă, şi nu acasă. Victor Petrov crede că este mai sigur de păstrat banii în bancă decât acasă, sub pernă. „Eu însumi îmi păstrez banii în bancă şi nu mă gândesc încă să-i scot de acolo. Cât despre valută, chiar nu ştiu care este mai sigură. Cred că ar trebui să-l întrebăm pe Talmaci”, spune acesta.

Recent, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Leonid Talmaci, a declarat presei că sistemul bancar din Moldova nu va fi afectat de criza mondială. Guvernatorul a mai menţionat că Banca Naţională va monitoriza în permanenţă situaţia de pe piaţa financiară şi, în caz de necesitate, va interveni pentru a nu permite extinderea crizei financiare asupra sistemului bancar na-ţional.

Leul este cel mai preferat

În preajma băncilor am putut observa oameni care studiau panoul schimbului valutar. „În ultimul timp moneda europeană a scăzut foarte mult şi cred că nu mai este sigură, de aceea cred că e mai bine de păstrat banii în valută naţională, adică în lei,”, ne spune Mariana Catrecico.

Reprezentanţii băncilor la care am fost susţin că activităţile băncilor deocamdată nu au fost afectate, iar clienţii continuă să efectueze aceleaşi operaţiuni de până acum. Chiar dacă se înregistrează retrageri de depozit, acestea nu sunt legate de criza financiară mondială, susţin aceştia, mai ales că legislaţia R. Moldova permite retragerea banilor înainte de încheierea termenului.

Conform legislaţiei, depozitele sunt garantate cu o sumă de 4.500 de lei. Unii politicieni consideră mică această sumă şi cer autorităţilor să fie majorată la 5000 de euro, aşa cum se întâmplă în ţările vecine.

Despre efectele crizei asupra Moldovei, expertul Veaceslav ioniţă a declarat că nu pierderea banilor este cel mai mare pericol, ci devalorizarea leului moldovenesc. Experţii moldoveni încă nu ştiu la ce să ne aşteptăm, dar recomandă să păstrăm banii în valuta pe care o avem.

Diana LUNGU