În atenţia…

şefului CCCEC, Viorel Chetraru,
Primului ministru, Vlad Filat,
Ambasadei SUA la Chişinău,
Programului SIDA la Chişinău,
Programului de Asistenţă pentru Bună Guvernare al  USAID,
Oficiului Consiliului Europei din Chişinău,
Consiliului Civil de Monitorizare a CCCEC,
Consiliului de Presă din Moldova,
PNUD Moldova,
consilierului ONU, Claude Cahn

Prin prezenta aducem în atenţie un caz care face necesară o discuţie în privinţa activităţii Serviciului de Presă (SP) al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi al Corupţiei (CCCEC).

Ziarul de Gardă activează în R. Moldova de 7 ani şi abordează în mod special problemele corupţiei şi de încălcare a drepturilor omului, de aceea activităţile şi acţiunile CCCEC ne pot fi de un real folos în realizarea articolelor de presă.

Din păcate, până în 2009, comunicarea cu CCCEC a fost foarte complicată şi am fost nevoiţi deseori să analizăm şi să descoperim acţiuni de intoxicare a presei prin comunicatele lansate de către această instituţie. După 2009, comunicarea s-a ameliorat parţial, însă de câteva luni SP al CCCEC a abordat un model inacceptabil de comunicare cu ZdG, dacă e să urmărim standardele de activitate ale unei instituţii publice.

Astfel, din noiembrie 2010, adresele electronice ale Ziarului de Gardă au fost eliminate din baza colectivă de e-mailuri la care veneau anterior comunicate de la CCCEC, deşi până atunci, de câteva ori pe săptămână, primeam cu regularitate scrisori electronice cu invitaţii la evenimente de presă sau comunicate de la adresa: astarinschi@gmail.com. La solicitarea ZdG, informaţia eliberată de către Angela Strainschi (suplimentar la comunicatele pe care le puteam totuşi găsi în fiecare zi pe pagina web a CCCEC) era oferită cu note sau comentarii critice în adresa reporterilor sau a redacţiei.

Am aşteptat ca conducerea SP să revină la modul firesc de comunicare. Doar la 19 martie 2011, după 4 luni de tăcere, am primit un comunicat de la aceeaşi adresă astarinschi@gmail.com. Era un comunicat remis pe o adresă singulară, doar către ZdG, şi era vorba de o acţiune comună cu Transparency International, unul dintre partenerii ZdG. După aceasta, din nou, redacţia ZdG a fost complet ignorată de e-mailurile şi alte informaţii din cadrul CCCEC, chiar dacă alte redacţii din Chişinău ne-au confirmat că primesc de câteva ori pe săptămână comunicate şi alte informaţii.

Am considerat întotdeauna că toate redacţiile şi toţi reporterii trebuie să fie egali în faţa Serviciilor de Presă ale instituţiilor publice şi acest mesaj a fost iterat la nenumăratele traininguri pentru membrii serviciilor de presă care au fost organizate de către Consiliul Europei, PNUD Moldova, Ambasada SUA, USAID şi altele.

Zilele trecute, o nouă acţiune a Angelei Starinschi ne-a făcut să analizăm atitudinea ei faţă de Ziarul de Gardă. La 7 aprilie 2011, în timpul orelor de lucru, a plasat pe o reţea de socializare editorialul unei colaboratoare a ZdG cu privire la situaţia victimelor din 7 aprilie 2009, exprimându-şi supărarea personală pentru faptul că în acest editorial a fost menţionat numele soţului său, Radu Starinschi, şef al Secţiei Poliţie Criminală de la Comisariatul de Poliţie Centru. Angela a admis şi a încurajat comentarii denigratoare din partea altor jurnalişti în adresa reporterei şi a ziarului, de genul: „se hrăneşte cu polonicul de rahat”, „gazeta „Drujok” n-a avut în viaţă cititori”, „dă-i în mă-sa că-s proşti”, „să fie felicitaţi cu ceva toxic” etc.

Acceptăm libertatea de expresie a cetăţenei Angela Starinschi şi toată libertatea de comunicare pe reţele de socializare şi încurajăm atitudinea sa de bună familistă faţă de soţul său şi nu atentăm în niciun fel la aceste valori.

Îngrijorarea noastră ţine de modul selectiv de a comunica cu presa şi de modul în care este folosit timpul de muncă şi resursele de serviciu pentru a discredita un ziar şi reporterii de investigaţii în interesul soţului său şi al Comisariatului de Poliţie. Remarcăm că această ultimă nemulţumire a sa faţă de ZdG pare să fie cauzată de un articol de investigaţie cu privire la un tânăr maltratat de poliţie în 2009, care a ajuns în sala de operaţii după ce a fost notat în registrul Comisariatului de Poliţie Centru ca fiind reţinut sub răspunderea şefului Secţiei Poliţie Criminală, Radu Starinschi. Menţionăm că în acest articol ZdG a expus nu doar opinia victimei, ci şi părerea persoanei acuzate şi multe alte surse şi că articolul corespunde standardelor de media. Alăturăm şi o copie a acestui articol.

Şi mai traumatizantă pare a fi atitudinea Angelei Starinschi faţă de victimele torturii, expusă pe aceste reţele de socializare, care au fost umilite în comentariile alăturate postării Angelei Starinschi pentru faptul că ar fi scris cărţi despre tortură şi pentru că îşi caută dreptatea. Iată un citat din postarea sa cu privire la Sergiu Creţu, tânărul care a fost dus de la poliţie la spital şi supus câtorva operaţii: „Sergiu Creţu minte de îngheaţă apa la robinet:) Da el e marele suferind! Eh, blin, derjite menia! :)”

Considerăm că problema torturii este extrem de importantă şi presa trebuie să dedice toată atenţia şi toată responsabilitatea sa pentru a elucida aceste cazuri. Mass-media ar trebui încurajată să muncească mai mult în acest domeniu, inclusiv de către Guvern, MAI, CCCEC şi alte structuri publice.

Vom aprecia orice răspuns al Dvs cu privire la modul şi modelul corect de activitate ale Serviciilor de Presă din cadrul instituţiilor publice precum şi o sugestie cu privire la modul în care ar trebui să reacţioneze un ziar denigrat cu sprijinul SP al unei instituţii publice.

Alăturăm copii ale mesajelor denigratoare promovate la 7 aprilie de către Angela Starinschi şi articolul care îl vizează pe soţul ei publicat anterior de către ZdG.

Cu respect,
08.04.2011
Echipa de Gardă


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Getta

  Interesant, stiu ca Radu o abandonase pe Angela xu doi copii, unul de vreo cinci ani, si altul de vreo sase luni pentru alta femeie, se indragostise omul. Angela suferise atunci o depresie profunda. Stiu ca Radu ei cel frumos o maltrata, o ignora, o injosea, cunosc toti aceste momente inclusiv din timpul cand acestea concubinau in caminul 6 a Universitatii de stat. Nu stim ce a gasit in el, cred ca i-au placut pumnii injectati cu parafina

 2. Silvera

  Cum e posibil ca sotul si sotia sa fie ambii angajati in organele de forta, nu este un conflict de interese, nu se incalca principiul deontologic ? Ca sa vezi, ce familie “ilustra”…Oare cine le tine “крыша” sau ce unchi, nas, fin, cumatru au in Parlament, Guvern etc., care i-a asigurat cu locusoare caldute ?

 3. Irina Morar

  Silvera, cred ca ai dreptate. asa comportament in functie publica cred ca poate fi tolerat doar daca ai pe cineva protector mai sus. dar ce sa faci, nu numai angela starinskii, da tot acest ccec este plin de asa specialisti

 4. Sergiudin SUA

  Catre Angela de la Postul de Munca.
  Draga Angela, tu nu esti buna de muncit in acel post de functie. Cind te am sunat din SUA, tu ai facut referinta ca te indoiesti ca eu te sun din SUA. Deci am inteles ca tu nu esti de treaba. Tot ce ese din gura ta este numai venin si lucruri murdare. Esti o Securista ascunsa printre frunze ca un Camelion care asteapta ca sa se schimbe culoarea de guvernare. Dati Dimisia fara sa fii data in judecata pentru calomnii si sustinerea ideii de tortura. Poate ai luat parte la torturarea persoanelor nevinovate? Ramine sa ne convingi. Nu te considera ca esti nevinovata, Prezumptia Nevinovatiei nu conteaza in RM. Vino in SUA, o sa veti cum de repede vei fi arestata cind vei fi atacata in judecata. Asa oameni ca tine nu trebuie sa rasufle printre alti oameni. Pascat ca un ras nespalat ca tine are curajul sa mai rasufle.

 5. Biowulf

  Vad ca zdg sia atins scopul pentru care defapt a fost creat, sa distorsioneze si sa manipuleze. semanati cu acest articol nu altceva decat ura, o criticati pe Starinschi si faceti exact ca ea (dupa spusele voastre).
  Vreau sa stiu chiar de ce va ignorat Starinschi, aici am in vedere sa scrieti chiar adevarul, nu doar de dragul scrisului si manipularii.
  Serviciile de presa a institutiilor chiar comunica in mod selectiv cu masmedia si chiar este un drept al lor, daca sunteti jurnalisti ar trebui sa stiti ca conlucrarea voastra cu serviciile de presa nu se reduce numai la drepturi si obligatii. Mai sunt si niste legi nescrise de conlucrare intre ofiterul de presa si jurnalist. Voi daca nu cunoasteti acest lucru, aveti ce aveti!
  Cu stima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *