În 2011 vom construi mai puţine apartamente

Peste un an, numărul apartamentelor construite în R. Moldova nu va depăşi cifra de 3 mii, afirmă specialiştii imobiliari. Cifrele oficiale arată că în 2009 au fost construite din contul tuturor surselor de finanţare 4110 apartamente cu suprafaţa totală de 446,9 mii m2, ceea ce a constituit 71,7 % faţă de perioada respectivă a anului precedent. Totodată, specialiştii susţin că numărul apartamentelor construite în următorii ani se va micşora din cauza crizei economice.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică (BNS), în luna ianuarie-decembrie 2009 din contul tuturor surselor de finanţare au fost date în folosinţă 4110 apartamente. Construcţia de locuinţe a fost realizată preponderent de către agenţii economici din sectorul privat al economiei naţionale, acestora revenindu-le circa 90% din volumul total al caselor de locuit date în folosinţă. Din contul mijloacelor proprii ale populaţiei, în ianuarie-decembrie 2009 au fost date în folosinţă 1724 case de locuit individuale cu suprafaţa totală de 247,1 mii m2, ceea ce constituie 55,3 % din volumul total al locuinţelor date în folosinţă în ţară, în scădere cu 21,6% faţă de ianuarie-decembrie 2008.

Eugen Postică, specialist imobiliar al Bursei Imobiliare “LARA”, afirmă că cifra de 4110 apartamente date în folosinţă în 2009 este foarte mică. “Este un nămăr mic, şi trebuie să luăm în considerare faptul că apartamentele construite au fost proiectate încă din anii 2006, 2007 şi 2008, atunci când piaţa financiară nu era afectată de criza mondială.” Totodată, Postică a estimat că în anii 2011-2012 nu se va construi nici jumătate din cifra de apartamente prezentată de BNS. “Aceasta din motiv că mai multe firme de construcţie şi-au stopat, practic, activitatea din cauza crizei. Astfel, se vor construi mai puţine apartamente”, a mai spus specialistul imobiliar.

Distribuţia pe medii de rezidenţă arată că, din volumul total al locuinţelor, în mediul urban au fost date în folosinţă 3518 apartamente cu suprafaţa totală de 376,8 mii m2, sau 84,3 % din total şi 70,1% faţă de nivelul ianuarie-decembrie 2008. Comparativ cu ianuarie-decembrie 2008, cota-parte a locuinţelor date în folosinţă în mediul urban s-a micşorat cu 1,6 puncte procentuale. De altfel, distribuţia în profil regional arată că cel mai mare volum al construcţiilor de locuinţe s-a înregistrat în mun. Chişinău, unde au fost date în folosinţă 2906 apartamente cu suprafaţa totală de 320,7 mii m2 (circa 72 % din volumul total al locuinţelor date în folosinţă în ţară), în descreştere cu 35,4% faţă de perioada respectivă a anului precedent.

Potrivit sursei oficiale, în ianuarie-decembrie 2009 întreprinderile şi organizaţiile, din contul tuturor surselor de finanţare, au realizat investiţii în capital fix în valoare de 10818,9 mil. lei, ceea ce constituie 65,1% (în preţuri comparabile) faţă de ianuarie-decembrie 2008. Lucrările de construcţie-montaj au constituit, în ianuarie-decembrie 2009, 5856,5 mil. lei, sau 54,1% din volumul total al investiţiilor. Comparativ cu ianuarie-decembrie 2008, acest volum s-a micşorat cu 35,5% (în preţuri comparabile).

În structura investiţiilor în capital fix pe tipuri de mijloace fixe, o parte importantă a fost orientată spre construcţia clădirilor şi edificiilor, care a constituit 44,4 % din volumul total al investiţiilor însuşite (din care 17,7 % – clădirile de locuit şi 26,7 % – alte clădiri şi edificii) sau cu 4,8 puncte procentuale mai puţin decât în perioada respectivă a anului precedent.

Cota-parte a investiţiilor în construcţia clădirilor de locuit s-a micşorat cu 0,4 p.p., iar în construcţia clădirilor cu altă destinaţie decât cea de locuit şi a edificiilor – cu 4,4 p.p.

Eugen Postică a mai declarat pentru ZdG că, în perioada de criză, numărul apartamentelor vândute s-a micşorat treptat. “În acest sens, se constată o scădere drastică a numărului vânzărilor de apartamente reieşind din datele furnizate de Cadastru.”

Totodată, specialistul imobiliar a explicat că preţurile aparatamentelor pe piaţa imobiliară sunt indicate la preţurile din decembrie 2009. “În luna ianuarie curent numărul tranzacţiilor pe piaţa imobiliară a fost destul de mic în comparaţie cu luna decembrie 2009. Din acest considerent, preţurile medii ale apartamentelor se menţin. Costul apartamentelor va depinde mult de piaţa financiară şi de numărul tranzacţiilor făcute. Dacă criza economică se va aprofunda, atunci preţurile la apartamente se vor micşora. Şi, dacă în economie va fi o înviorare, atunci este de aşteptat ca şi preţurile să se majoreze treptat”, a explicat sursa. De la începutul anului 2009, preţurile apartamentelor de mâna a doua au fost în scădere.

Iurie Sanduţa


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Animal Planet

    odata ce vom construi mai putine apartamente atunci pretul de piata va creste semnificativ.
    oricum eu mai devreme de 10 sau 12 ani nu imi cumpar apartament asa ca…….

  2. Dicks

    Pai inainte de criza se vdeniau 20 de apartamente in 2 zile. Cu sau fara imbunatatiri, chit ca erau mai mici decat bancheta din spate a unei masini, se vdeniau in draci. Iar cand contactai o agentie, replica lor generala era: Repede, ca avem multe oferte! Macar de n-ar mai vinde nimeni niciunul, sa se dea apartamentele pe capace de coca cola 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *