Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Împreună la "Masa Bucuriei"

Împreună la „Masa Bucuriei”

421-campanie1În ajun de sărbători, oamenii devin mai buni, mai darnici, mai mărinimoşi. Acest lucru este demonstrat şi în cadrul Campaniei de Paşti “Masa Bucuriei”, organizată de Mitropolia Basarabiei prin intermediul Misiunii Sociale “Diaconia”. Sâmbătă, 27 aprilie, şi în Duminica Floriilor a avut loc cea mai importantă activitate din cadrul acestui proiect: colectarea produselor alimentare. A fost un sfârşit de săptămână senin, de parcă cerul a avut grijă să ofere atmosfera ideală pentru desfăşurarea unei astfel de acţiuni. Timp de două zile, peste 200 de voluntari au îndemnat lumea să doneze produse alimentare. Acţiunea s-a desfăşurat în 17 magazine şi a avut loc concomitent la Chişinău, Orhei, Cahul şi Edineţ.

„Proiectul constituie, de fapt, o încercare de a transmite bucuria Paştelui către toţi, în special către cei nevoiaşi, care în urma acestei campanii vor beneficia de produsele colectate pentru o perioadă mai lungă de timp. Oamenii au nevoie de a fi ajutaţi nu doar de sărbători, aşa că donaţiile de acum le vor prinde bine nu doar pe parcursul sărbătorilor”, spune Igor Belei, director al Misiunii Sociale “Diaconia”. Arta de a dărui nici pe departe nu este străină oamenilor din R. Moldova, iar bucuria ce umple inima când îi ajuţi pe cei aflaţi în dificultate este trăită acum de toţi acei care au donat produse alimentare în cadrul campaniei “Masa Bucuriei”. Primii care au oferit produse au fost chiar voluntarii implicaţi în acţiune. “Noi am donat primii, deoarece nu am vrut să începem lucrul cu boxa goală. Am vrut să fim şi un exemplu pentru vizitatorii magazinului, aşa că am oferit făină, conserve şi crupe. O parte dintre oameni ne-au urmat exemplul, donând chiar câte 2, 3 pachete de produse alimentare. Unii nu prea vor să ne asculte, dar sunt cazuri când şi aceştia donează câte ceva”, spune voluntara Irina Ciobanu. Tineri, mame cu copii în braţe, chiar şi bătrâni nu au putut trece pe alături de suferinţa altora. “Fiecare donează cât poate, gestul contează. Dacă nu noi, atunci cine?!” – spune un bătrânel, punând în acelaşi timp o pungă cu alimente în boxă. “Diaconia e bravo! E organizat totul foarte bine. Ar fi de dorit să se desfăşoare mai des asemenea acţiuni, pentru că foarte multă lume are nevoie de ajutor. Mă bucur că organizatori sunt tinerii, demonstrând astfel că nu rămân indiferenţi la nefericirea altora”, spune Olga Ojoga, cavaleră a Ordinului Republicii.

421-campanie2Resursele acumulate în cadrul campaniei vor deveni masa caldă a beneficiarilor cantinei sociale mobile “Aproape de Aproapele”, iar donaţiile din teritoriu vor ajunge sub formă de pachete alimentare la bătrânii singuratici, asistaţi de centrele parohiale.

Bunătatea este o calitate specific umană, dar care, din păcate, iese la iveală doar la îndemnul altcuiva. Oamenii nu mai dispun de timp să se aplece asupra nevoilor altora. Astfel, sărbătorile creştine au devenit un bun prilej pentru evidenţierea acestei calităţi. În această perioadă, mai mulţi oameni îşi îndreaptă gândul spre persoanele mai puţin răsfăţate de soartă, acţionând spre binele celor care au nevoie de ajutor.

Pentru “Masa Bucuriei” au fost colectate 7 tone de produse alimentare la Chişinău, Cahul, Orhei şi Edineţ. Totodată, în cadrul campaniei au fost organizate lecţii de solidaritate la care au participat peste 300 de elevi şi studenţi din Chişinău care au fost familiarizaţi cu problemele bătrânilor singuratici şi cu posibilităţile de susţinere a acestora.

Produsele acumulate în campanie vor fi transmise prin intermediul pachetelor alimentare şi al cantinelor sociale către cei pentru care masa de Paşti va deveni o Masă a Bucuriei.

Sorina BUJAROV