Hipnoza şi alcoolicii

217-hipnozaÎntr-un subsol din sectorul Botanica, hipnoza a devenit un business profitabil, în timp ce biserica interpretează acest mod de «tratament» ca fiind influenţat de «duhuri necurate».

Pe str. N. Titulescu din sect. Botanica, activează un centru medical specializat în «codificarea», prin hipnoză, a persoanelor dependente de alcool, în scop de tratament. La centru vin săptămânal vreo 60 de oameni. Mai mulţi ajung aici însoţiţi de rude sau de prieteni. «Printre ei se află atât alcoolici, cât şi fumători», ne-a spus unul dintre psihologii centrului.

În hol, am discutat cu mai mulţi dintre vizitatorii acestui centru. Majoritatea mi-au spus că au venit să se codifice. Un specialist de aici mi-a explicat că, de fapt, aceşti oameni sunt supuşi unui fenomen psihologic care este programat şi are efecte o anumită perioadă de timp. Acest fenomen este numit aici «codificare».

Ion, un bărbat din raionul Briceni, zice că a venit la centru pentru o nouă şedinţă de hipnoză, în speranţa că îşi va putea prelungi termenul codificării. «M-am codificat acum un an, iar efectul şedinţei nu a continuat mai mult de 365 de zile». Totodată, Ion a precizat că nu poate să explice care este «secretul» hipnozei, pentru că, după o zi de la expirarea termenului de codificare, s-a pomenit în faţa sticlei cu alcool, sesizând, din nou, o dependenţă dură faţă de spirtoase. Ne-a mai spus hotărât că intenţionează să se codifice pentru o perioadă mai lungă, pentru a se debarasa de «drugii» de la bar. Contra unor sume de bani, dependenţii de alcool se supun «codificării». În jur de o sută de dolari este costul «codificării» pentru o perioadă de un an. Pentru ca acelaşi serviciu să aibă un efect de durată, taxa pentru serviciile oferite de hipnolog creşte treptat.

Detalii din culise

Când am deschis uşa de la intrarea în acest centru medical, am sesizat un miros puternic de alcool. Femei şi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani, aşteptau pe scaunele din hol să le ajungă rândul şi să intre în şedinţa de hipnoză. Pentru a înţelege cum acţionează hipnoza asupra sistemului nervos, medicul psiholog Nadejda Dragunova ne-a dezvăluit mai multe detalii, utilizate de specialiştii acestui centru medical.

Hipnologul utilizează elemente de hipnoză pentru a determina pacientul să-şi «deschidă» sistemul nervos. Cu alte cuvinte, specialistul deţine controlul asupra psihicului acestuia.

De obicei, pacientul se relaxează pe o canapea şi execută comanda medicului. Specialistul, mai întâi, îi atrage atenţia pacientului prin concentrarea privirii asupra unui obiect. Ulterior, medicul rosteşte o comandă, iar pacientul recepţionează acest mesaj. Datorită perseverenţei, mâinilor şi expresiei ochilor, cu care operează specialistul, cele spuse de el se înregistrează automat în psihicul omului.

Cu Elena R., o femeie de 40 de ani, am discutat după o şedinţă de hipnoză. Ea spune că, atunci când a primit codul, a dus o luptă grea. «M-am luptat cu dracii, ca să înving dependenţa de alcool». Aceasta a precizat că a avut o criză de toxicoză, imediat după şedinţa de hipnoză.

Potrivit psihologului Nadejda Dragunova, nici un pacient nu vede draci în timpul şedinţelor de hipnoză. Aceasta a interpretat cele spuse de Elena R. ca fiind nişte iluzii. Tot ea a explicat de ce persoanele care se codifică vomită, după ce acceptă şedinţele de hipnoză.

«În gura pacientului se introduce un spray care conţine alcool, pentru a fi verificat efectul hipnozei», a mai spus psihologul.

«Hipnoza e un duh necurat»

Părintele Mihail Smerea, din cadrul Mitropoliei Moldovei, susţine că practicarea hipnozei într-o societate este un lucru străin, asociind-o cu duhurile necurate.

Tot el a mai spus că, dacă oamenii ar poseda puteri supranaturale şi ar apela la hipnoză, pentru a-i vindeca pe alcoolici, problema dependenţilor s-ar rezolva.

Din discuţia cu preotul reiese că omul trebuie să dorească singur ceva, pentru a reuşi. Părintele Smerea a pus şi o întrebare retorică: «De ce, după codificare, peste un timp, oamenii se apucă din nou de băut?». Răspunsul l-am primit tot de la părinte: «Aceşti oameni nu lucrează cu harul lui Dumnezeu şi nu îşi dezvoltă voinţa personală».

Ofiţerul de presă al Ministerului Sănătăţii, Mihaela Cibotaru, ne-a spus că hipnoza în R. Moldova este aplicată într-o singură instituţie publică – «Spitalul de psihiatrie», dar, totodată, mai poate fi descoperită în mai multe centre medicale cu statut de SRL.

Practicarea hipnozei în R. Moldova este legalizată. Potrivit specialistului principal în psihiatrie din cadrul Ministerului Sănătăţii, Anatol Nacu, medicii care vor să practice hipnoza sunt licenţiaţi la Camera de Licenţiere. Concursul specialiştilor se face în baza certificatului de psihoterapeut.

Iurie SANDUŢA

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

12 comentarii

 1. lulu de la ràsàrit

  ii dà o programà cu o putere psihicà …acei care nu au putere psihicà,energeticà,sufleteascà se incredinteazà si reusesc a intra in o stare unde nu va intrebuita alcool…deci in starea lor de toate zilele intrebuinteazà,chind insà iti schimbà hipnotizorul unda,frecventa atitudinei spre alcool nu mai ai dorintà spre el
  terminul il decide hipnotizorul

  altà metodà mai simplà si comodà pentru toti este autohipnoza…in fiecare zi ca sà isi repete:cà intro zi nu voi intrebuita mai mult alcool,intro zi nu voi mai intrebuita mai mult alcool(cuvintele trebue sà fie aceleas)…deci sà bee cu plàcere stiind cà itro zi nu va mai intrebuita alcool…cuvintele trebue pronuntate cu toatà increderea si maxim 4 luni, persoana intro zi NU va mai intrebuinta alcool si va fi pe toatà viata,deci nu vei depinde de nimeni,dar numai de la autohipnoza proprie,deci de la decizia ta!!!!

  creerul ,mintea este ca un calculator si poate fi de sine stàtàtor programatà,schimbatà unda,frecventa… psihica (sufletul) programeazà creerul …………. simplu…..important este HOTàRIREA si INCREDEREA

 2. Mery,- adevarul pur si nimic mai mult!

  Ca si on cazul homosexualilor pochimea din bisericile nostre ( groși la fata si la obraz, dar mai ales care nimic nu au cu religia ci numai cu jertva cât mai mare date de crestini lor personal) pun tot pe sama nicuratului . Alcoolemia este o boala. Știință zice ca intradevar persoana cu asa tip de boala suferă deoarece e traumata ( din diferite motive) zona sistemului nervos central ori a tesutului nervos periferic ( sau ambele) .
  Procesele de hipnoza, practicate de psicologi Adevarati intradevar ajuta.
  Si atunci când Omul are nevoie si este ceva ce -l ajuta,- totul e binevenit.
  Mai ales ca hipnoza altora nu dăunează, din contra.
  CEI POCHI HAPSANI SI NEMOLOSI , CARE NU FAC APROAPE NIMIC PT A AJUTA CONCRET SUFERINZII DE BOLI PARTICULARE, TRAIESC CU
  CUVÂNTUL DUMNEZEU PE BUZE SI CU SATANA IN SUFLETELE LOR.
  Inchipuiti- va ca se duce la biserica Ion din Briceni si la spovedanie afla popa ca după un an de hipnoza contra bolii lui are de gând sa se mai ducă, ca un an s- a simțit bine, nu a băut!
  Ehe, dapoi popa il da afara din biserica ca fiind de a satanei!

 3. Mery,- adevarul pur si nimic mai mult!

  Eu nu ca as recunoaște si as crede fanatic in hipnoza, dar dacă cuiva ajuta, nu dăunează nimanu-i ,- are dreptul la viața.
  Numai ca totul trebuie sa fie legitimat, toti trebuie sa plătească impozite pt activitate in susținerea societății.
  Nu ca pochimea din bisericile ortodoxe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *