Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Gripa aviară se teme de…

Gripa aviară se teme de oamenii informaţi

R. Moldova este situată într-o zonă de risc privind şansele de îmbolnăvire cu gripă aviară. În acest sens, prin localităţile republicii, au loc diverse cursuri de instruire, în cadrul cărora cetăţenii sunt informaţi despre metodele de prevenire a acestei maladii, în unele cazuri letale.

În satul Toceni, raionul Cantemir, Agenţia Naţională de Dezvoltare Rurală (ACSA) în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, UNICEF şi Banca Mondială au organizat un seminar în cadrul subproiectului „Sporirea încrederii populaţiei rurale în asistenţa acordată în serviciul veterinar de circumscripţie”. Tema seminarului de la Toceni a fost gripa aviară şi pericolul pe care îl poate produce aceasta în ţara noastră.

„Fiţi prudenţi”

La eveniment, pe lângă reprezentanţi ACSA şi UNICEF Moldova, au fost prezenţi câteva zeci de locuitori ai satului de pe malul Prutului, în frunte cu primara Maria Căpăţină, dar şi medici veterinari. Aceştia au discutat de la egal la egal despre  pericolul gripei aviare.

Efim Mazilu, medic veterinar de circumscripţie, le-a spus celor prezenţi care sunt simptomele ce ar trebui să-i îngrijoreze, amintindu-le că gripa aviară reprezintă un pericol care nu trebuie trecut cu vederea. „dacă nu-ţi iei măsuri de precauţie, ar putea fi prea târziu”, a avertizat acesta locuitorii din Toceni, veniţi la întâlnirea cu reprezentanţii organizatorilor.

Larisa Vâlcu, coordonator de proiect ACSA, le-a cerut celor prezenţi că respecte cele mai elementare norme de igienă, astfel putându-se evita molipsirea de virusul H5N1. De asemenea, Vâlcu i-a îndemnat pe cetăţenii din Toceni să procure carne şi ouă doar din locurile special amenajate. „De fiecare dată când aveţi febră sau vedeţi că păsările din coteţ prezintă simptome ale gripei aviare, adresaţi-vă medicului veterinar sau la primărie. Este nevoie de atenţie din partea tuturor, pentru că satul Toceni se află într-o zonă de risc”, le-a spus Vâlcu tocenenilor. De asemenea, coordonatoarea de proiect la Agenţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animalică a amintit celor prezenţi că, potrivit unei decizii de Guvern, se acordă  o compensare în valoare de 75 % din preţul unei păsări decedate de pe urma gripei aviare.

Maria Căpăţină, primar de Toceni, s-a arătat mulţumită de organizarea seminarului în comuna pe care o conduce şi a considerat informaţia prezentată una „extrem de utilă”. „Am cunoscut lucruri noi şi, cu siguranţă, aceste informaţii sunt utile locuitorilor comunei. Ne aflăm într-o zonă de risc şi ne putem confrunta de multe ori cu asemenea probleme. Lumea ar putea suferi fără să ştie, iar informaţia prezentată este cu atât mai utilă, cu cât e mai detaliată”.

„Mi s-au părut utile informaţiile prezentate. Acestea sunt necesare fiecăruia, întrucât la sate avem păsări şi ne este frică de această boală”, a afirmat Nina Nicoară. „Este important să avem grijă de sănătatea noastră şi, respectiv, de cea a copiilor şi apropiaţilor noştri. Ceea ce am aflat astăzi mă va ajuta foarte mult pe viitor, deoarece s-au spus lucruri pe care nu le cunoşteam”, e de părere Ilie Scutelnic.

Această campanie se desfăşoară în 70 de localităţi rurale. Întrunirile au loc sub formă de întrebări-răspunsuri cu participarea primarului, a medicului veterinar de circumscripţie şi a medicului de familie. Toţi discută despre problemele comunităţii, inclusiv despre riscurile gripei aviare şi a gripei pandemice. De asemenea, este monitorizată starea epizootologică în cele 70 de localităţi rurale din ţară, incluse în acest proiect.

Victor MOŞNEAG