Omul de Gardă: Grigore Gorea

273-goreaÎn decembrie 2004, Grigore Gorea, fiind angajat al CCCEC, a dezvăluit public modul în care a fost forţat, prin comandă politică, să fabrice dosare penale. A fost un gest unic în felul său, pentru că nici până atunci, nici după asta niciun alt reprezentant al organelor de drept nu a comis un act de atare curaj.

“Presiunea la care am fost supus şi, nu în ultimul rând, fărădelegile care se comit la CCCEC, unde am activat până mai ieri, nu-mi dau dreptul moral să tac… (Grigore Gorea de la 23 decembrie, 2004).

Curajul lui Grigore Gorea a fost apreciat înalt de societatea civilă, care prezentase până atunci nenumărate semnale că poliţia, CCCEC, organele procuraturii activează la comanda unor demnitari politici.

Dar curajul lui Gorea a fost pedepsit inimaginabil. Au urmat 30 de zile de arest, ameninţări severe în adresa familiei şi o profundă tăcere din partea colegilor de breaslă. Acuzaţiile care i s-au adus îl făceau pasibil de o pedeapsă cu detenţia de cel puţin 10 ani. “Sper că dreptatea va triumfa!” – a fost singura frază rostită jurnaliştilor pe coridoarele justiţiei.

Totuşi, o muncă insistentă pentru adevăr şi justiţie l-au adus la CEDO. Instanţa europeană a constatat violarea, în privinţa dreptului la libertate şi siguranţă, stabilindu-se că a fost menţinut ilegal în arest. Deşi a avut dreptate, deşi a fost cel mai curajos dintre angajaţii CCCEC, nu a mai fost admis în organele de drept. A muncit pe şantiere în Rusia, continuând să creadă că adevărul e mai presus de toate.

Articole la temă:

Abuz de serviciu sau abuz de razbunare?

Pe onoarea de ofiter

Premiul «Omul de gardă» este instituit pentru a încuraja, a susţine şi a promova persoanele care, în condiţii inegale, dificile, periculoase, dau dovadă de insistenţă, determinare şi dedicaţie pentru promovarea adevărului şi dreptăţii.
Premiul este instituit pentru a încuraja oamenii care rămân neobservaţi, luptând cu nedreptăţile, pentru binele şi viitorul oamenilor din R.Moldova, dar şi pentru a promova exemplul acestor persoane în societate. Premiile pentru luna aprilie vor fi înmânate la începutul lunii mai în cadrul unui eveniment special organizat de ZdG.Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

12 comentarii

 1. nicolae

  Bravo ZdG. Premiu meritat deplin. Este un caz unic, cu un sfârşit tipic moldovenesc – acei care au tras foloase – au uitat cu desăvârșire de dânsul.
  P.S. Dl Gorea lucrează la șantier, iar Catan se jeluia câteva săptămâni în urmă, precum că de unde ar putea lua vreo 60 de ”polcovnici” ca să-i înlocuiască pe actualii.

 2. Mara

  lui catan ii convine sà-i tinà pe actualii nemernici,lui nu-i trebuie persoane oneste,pestele se stricà de la cap.onestii lucreazà cu onestii,iar jigodiile lucreazà cu jigodiile.

 3. dacul

  Acum ori niciodata vom scapa de clanul comunist-extremist care a facut Moldova cel mai sarac stat din Europa. PCRM cel mai mult a furat cetatenii RM. Ei au bani pentru a face parade in Moscova dar sa hraneasca normal soldatii nu.

 4. Paharnicul de Sadagura

  Domnul Gorea ar trebui sa fie unul din conducatorii legislatiei din Moldova !
  Imediat sa fie numit intr-un post de raspundere ca sa-i fugareasca pe ceilalti lingai de comunisti si mafioti !
  Numai Strasburg-ul /CEDO/ ne va face dreptate !

 5. LUDMILA

  IN ASTFEL DE CAZURI,CAND SE DENUNTA CRIMINALITATEA DIN INTERIOR,AR TREBUI SA I SE OFERE PERSOANEI SI FAMILIEI ACESTUIA O SECURITATE TOTALA.
  CUM SE PROCEDEAZA CU MAFIOTII CE MARTURISESC IN FATA JUDECATORILOR.ODATA CE MARTURISESC ADEVARUL,EI SUNT PROTEJATI DE STAT,DUPA LEGE.CACI MAFIA NU DOARME SI E CAPABILA LA ORICE.
  DESIGUR IN CAZUL LUI GOREA NU SE VORBESTE DE MAFIE,ADICA NU E EL MAFIOTUL,DAR CEI CE L-AU INCONJURAT,ACEI CE-I IMPUNEAU CU FORTA COMPORTAMENTUL CRIMINAL….DAR MAI ALES “COLEGII” DE BREASLA CE AU TACUT SI TAC PINA ASTAZI…

 6. nic

  Am activat în acelaş colectiv cu Grigore, la CPS BOTANICA, anii 1993-1999, şi pot spune numai vorbe bune despre Grigore. Principalul, că pe dumnialui la dus la situaţia de azi, tot de foştii colegi de la Botanica- zubic, mihai şi alţii, practic toţi acei care la 7 aprilie a lovit cu picioarele poporul. catană este tot din aceiaş categorie, ca şi cei menţionaţi mai sus. Lor nu le trebuie oameni oneşti şi principiali, lor le trebuie lingăi, ca şi cum sunt şi ei. Aceiaşi poveste şi urechianu, care a uitat de GRIGORE. Să fii sănătos Grigore şi eu mă mîndresc, că am activat înprerună. Eu tot am fost nevoit să plec din MAI, că nu vroiam săi susţin pe cordunianu, zubic, axentii şi mulţi alţi “colegi” ai noştri din botanica, dar dumnezeu e mara , fiecare o să primiască ce merită. Să fii sănătos.

 7. Anda

  se cunosc persoane ca Grigore, care cunosc multe subtilitati si fapte despre ffardelegine comunistilor. de ce ei nu sunt cooptati si sa se probeze toate faptele si sa fie scosi odata si pentru totdeauna lichenile si sa pornim odata si odata pe calea purificarii. fara a spune deschis si onest tot ce a fost nu vom putea sa ne miscam inainte. nu inteleg aceasta AIE ori nu vor ?

 8. ion

  Dar ce probe mai trebue pentru ca Papuc, Zubic, Corduneanu, Botnari… şi mulţi alţii ce activează astăzi aî structurile centrale cît şi teritoriale ale MAI, să nimerească la răcoare. Doar atîtea probe proaspete cu sute de martori şi secvenţe video sunt şi ce folos ? Cinei să-i tragă la răspundere, Zubco? Nici odat nu se va întîmpla pentru că toţi sunt într-o “credinţă”, fiind educaţi de a nu crede în Demnitate, Cinste, Onoare, Stimă şi Respect faţă de poporul pe spatele cărui parazitează. Unicul cine depune eforturi de a porni carul democraţiei din loc este Ghimpu cu Chirtoacă, cum sunt dar mai buni nu avem, aşa că trebue să-i păstrăm, în caz contrar au să-i strivească. Bietul Catan nu sa dezmetecit încă unde se află, dar această situaţie posibil că î-i convine lui Filat şi PCRM, PD şi AMN le este “po barabanu ” la compartimentul dat. Mai trece Filat pe la MAI, mai bate cu pumnul în masă însă situaţia inclusiv din teritoriu vorbeşte că o face numai de achii cetăţenilor, adică “pune macaroane pe urechi”. În perioada 2001-2009 destine asemănătoare cu a lui Grigore au avut sute de colaboratori, cu părere de rău la ziua de azi, guvernării actuale nu trebuiesc. Aşa că AIE nici nu înţelege şi nici nu vrea, că… nu ştie ce să vree.

 9. Mara

  dar eu de cànd bat in masà ca zubco si catan sà fie màturati si adusi GOREA si altii de alde el.zubco si catan sunt tovaràsii lui vor-onin.àstia 2 n-au pus pe fir nici un dosar din aprilie.intàmplàtor? oare ce argumente mai trebuie organelor de resort ca sà nu-si taie creanga de sub picioare? àstia 2 asteaptà momentul potrivit si schimbà barca.incredere in urechean ca intr-un fir de pàr.

 10. Livia

  Succese dnul Gorea, vă rog monoorizaţi activitatea factorilor de ecizie din comisariate şi promovaţi în funcţie pe cei care merită, căci sunt convins că în acest sistem paralizat de corupţie sunt şi oameni cinstiţi care luceaz cu 3 mii lei pe lună, de dimineaţă pînă seara sîmbătă şi duminică şi totul ca pentru într-o zi să fie dreptate în ţara asta.

 11. magda

  Cunosc aceasta familie, drept, ca mai mult familia sotiei, stiu si am vazut prin ce au trecut acesti oameni in acea perioada.Sint niste oameni simpli, onesti, fara a se bate cu pumnul in piept, ca sunt patrioti, pur si simplu fac ceia ce le dicteaza bunul simt.Bravo sotia, care, paremi-se atunci era cu copil mic, la sustinut, ia fost alaturi, bravo socrilor, care iau primit, hranit, ajutat cu ce au putut.Acum e simplu sa vorbim, dar prin ce au trecut acesti oameni, numai ei stiu. Chiar este straniu, de ce Urechean a uitat, ca in fond viata acestei famili a fost data peste cap, tocmai pentru al scoate pe Urechean din rahat, aprpo, feciorul lui Urechean la acea vreme umbla cu pasaport diplomatic in buzunar si impreuna cu familia era in misiune, paremi-se prin Germania. De ce sa ne deranjam pentru unul, ca GRIGORE GORE, cand progeniturile o duc in comfort si lux?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *