Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Goji, o afacere de succes…

Goji, o afacere de succes şi sănătate

Sănătate în 10 g de fructe roşii, dulci-acrişoare. Vorbim despre fructele de goji, care devin tot mai populare şi în R. Moldova.

Cătina de garduri (Lycium barbarum, Lycium chinense) mai este cunoscută şi sub numele de goji.

Potrivit experţilor, pentru a iniţia o plantaţie de goji pe un hectar de teren, sunt necesare 3000—3500 de plante, care se plantează la o distanţă de doi metri între rânduri şi un metru între plante. Înainte de plantare, terenul trebuie arat. Perioadele cele mai prielnice pentru plantare sunt primăvara şi toamna. Planta goji creşte circa 90 cm în primul an, după care este indicat să tăiaţi vârfurile, ca ramurile să crească lateral. În anul următor, planta ar trebui să aibă 6 ramuri principale. Celelalte ramuri, urmează să fie tăiate. Din anul trei, planta nu se mai tunde. În primul an este posibilă o recoltă de aproximativ un kilogram de fructe, cantitate care va creşte cu fiece an, astfel planta va ajunge la producţie maximă, începând cu anul patru, când veţi putea obţine o recoltă de circa 4500 kg/ha în fiecare an. Timp de 20 ani, nu mai e nevoie de altă întreţinere, decât lucrările de recoltă. Planta înfloreşte în lunile aprilie şi mai, iar fructele se strâng în lunile august şi septembrie. Fructele de goji se usucă la soare sau în cuptor timp de 3 ore la temperatura de 40 de grade. Sucul de Goji se obţine prin presarea fructelor la rece, iar din frunzele arbuştilor pot fi preparate ceaiuri.

„Arbuştii de goji pot fi crescuţi şi din seminţe”, ne spune Valentina Şchiopu din Orhei, al cărei anunţ l-am găsit pe un site de oferte (anunturi.md). „Am cumpărat seminţe de goji în România şi mi-am făcut o plantaţie în Moldova. Goji este o plantă nepretenţioasă la sol, rezistă la secetă şi frig, însă are nevoie de minimum şase ore de soare pe zi”, explică femeia. Ea susţine că plantarea acestor arbuşti poate fi o afacere profitabilă. „Anul acesta am vândut mulţi arbuşti şi mi-au rămas doar 50 de arbuşti. Vrem să ne extindem”, ne-a spus Valentina.

Arbuştii de goji se vând în R. Moldova la preţul de 30—100 de lei, în funcţie de mărimea acestora.

Totodată, fructele de goji pot fi găsite şi în farmacii. „Fructele de goji pe care le vindem sunt importate din Tibet, pentru că acolo clima e mai potrivită pentru dezvoltarea fructului”, susţine Andrei Uncu, şeful Departamentului Marketing al unei întreprinderi farmaceutice. Acesta nu exclude faptul că, în scurt timp, goji crescute în R. Moldova vor deveni la fel de populare şi căutate.