Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Generaţiile la Festivalul Familia

Generaţiile la Festivalul Familia

„Împreună suntem o familie” este genericul celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Familia, care se desfăşoară în R.Moldova în perioada 15-20 mai. Festivalul este dedicat Zilei Internaţionale a Familiei, marcată în fiecare an la 15 mai, şi este axat pe importanţa relaţiilor intergeneraţionale şi a valorilor familiei.

„Îi salutăm pe toţi cei care muncesc pentru a construi cu multă dragoste această celulă a solidarităţii şi protecţiei umane. Suntem solidari cu toate familiile şi încercăm să le ajutăm să depăşească provocările. Suntem alături de cei care au curajul să vorbească în favoarea egalităţii şi promovează dreptul universal la non-discriminare”, a declarat Kaarina Immonen, Coordonator Rezident ONU în Moldova.

„Planul Guvernului conţine obiective propice…”

Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a spus că Ziua Internaţională a Familiei oferă oportunitatea de a reitera priorităţile naţionale de promovare şi consolidare a valorilor familiei şi de a aborda mai profund problemele familiilor din perspectiva proceselor sociale, economice şi demografice. “Familia este instituţia fundamentală în orice societate, e cea care asigură evoluţia şi continuitatea vieţii sociale, or, Planul de activitate al Guvernului are obiective propice pentru dezvoltarea şi susţinerea familiei“, a adăugat Moldovanu.

„Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei acordă sprijin şi contribuie la îmbunătăţirea cadrului legislativ şi social în vederea fortificării rolului familiei în societate. Beneficiari ai protecţiei sociale sunt familiile numeroase, cele cu copii cu dizabilităţi, familiile monoparentale, cu copii orfani neinstituţionalizaţi, casele de copii de tip familie şi serviciul de asistenţă parentală profesionistă. Ziua Familiei ar trebui să fie pentru noi toţi o ocazie de sărbătoare, de linişte şi pace în cadrul fiecărei familii”, a specificat viceministra Ana Vasilache.

Echilibrul dintre muncă şi familie

La nivel internaţional, Ziua Familiei 2012 relevă necesitatea echilibrului dintre muncă şi familie, în scopul susţinerii muncitorilor de pretutindeni în procesul de asigurare a familiilor din punct de vedere financiar şi emoţional. “Tendinţele actuale subliniază importanţa tot mai mare a politicilor orientate spre echilibrul dintre muncă şi familie. Acestea presupun o participare mai mare a femeilor în piaţa forţei de muncă, creşterea urbanizării şi a mobilităţii în căutarea locurilor de muncă. În timp ce familiile devin mai mici şi generaţiile locuiesc separat, rudele sunt mai puţin disponibile în a oferi îngrijire, iar părinţii angajaţi la muncă se confruntă cu provocări crescânde. Trebuie să răspundem la complexitatea în continuă schimbare a echilibrului dintre muncă şi familie. Salut crearea locurilor de muncă orientate spre familii, prin prevederile concediului parental, aranjamente flexibile de lucru şi de îngrijire mai bună a copiilor“, se spune în mesajul Secretarului General al Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon.

Organizat sub egida Guvernului R. Moldova, în parteneriat cu Agenţiile ONU, agenda Festivalului Familia include activităţi la nivel naţional şi local, inclusiv concursuri pentru elevi, acţiuni publice de informare şi sensibilizare, evenimente festive şi concerte, care promovează valorile familiei şi contribuţia acestora la o societate sănătoasă, educată şi prosperă. Activităţile Festivalului vor viza familiile din R. Moldova, inclusiv familiile model, promovând practicile pozitive, precum şi familiile defavorizate – sensibilizând opinia publică şi încurajând susţinerea acestora.
În 1993, ziua de 15 mai a fost declarată de Adunarea Generală a ONU ca fiind Ziua Internaţională a Familiei. Începând cu 2010, Ziua Familiei a devenit sărbătoare naţională şi în R. Moldova.

T.E.