Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Gaze gratuite pentru pensionarii transnistreni

Gaze gratuite pentru pensionarii transnistreni

În timp ce Guvernul de la Chişinău este îngrijorat de datoriile la gazele ruseşti în valoare de 6,5 miliarde USD, dintre care 5,7 miliarde aparţin regiunii transnistrene, în Transnistria, pensionarii sunt aprovizionaţi cu gaze pe gratis. Autorităţile le oferă câte o mie de metri cubi de gaze, costul cărora ar echivala cu 6300 de lei moldoveneşti, pentru întregul sezon de încălzire. Ceilalţi cetăţeni cheltuie doar 0,83 copeici transnistrene pentru 1 m3 de gaze, echivalentul a circa 2 lei. În dreapta Nistrului, pentru aceeaşi cantitate consumată de gaze, oamenii plătesc de trei ori mai mult, adică 6,30 lei.

Bâcioc este o localitate din raionul Grigoriopol, situată în stânga Nistrului. Satul, cu mai puţin de 300 de familii, este amplasat pe cinci străzi. Am parcurs cap-coadă toate străzile şi am observat că, deşi e iarnă, din niciun hogeag nu ieşea fum. Părea că satul e depopulat. Totuşi, sătenii pe care i-am întâlnit la Bâcioc ne-au explicat de ce nu iese fum din hogeaguri. Ei ne-au spus că nu fac focul cu lemne sau cu cărbune, utilizând exclusiv gaze naturale. La Bâcioc, toate gospodăriile sunt conectate la gazoduct, chiar şi cele părăsite.

Oamenii din Bâcioc ne-au spus că, după ultimele alegeri din stânga Nistrului, viaţa lor s-a îmbunătăţit considerabil. În special pensionarii s-au ales cu mai multe facilităţi. Aici, bătrânii primesc gaze naturale pe gratis, iar pentru energia electrică achită un preţ redus.

Pensii ruseşti şi beneficii transnistrene

Galina Ţvetov şi soţul ei sunt pensionari. Pentru cele trei luni din sezonul rece, autorităţile le-au oferit două mii de metri cubi de gaze, câte o mie la fiecare membru al familiei de vârstă pensionară. Până acum, spune femeia, pentru încălzirea locuinţei şi pregătirea bucatelor, familia a utilizat doar 625 m3. Femeia se mai laudă că şi-a perfectat paşaport rusesc şi că acum are o pensie de 6500 de ruble ruseşti, echivalentul a 2300 de lei. Soţul ei, care a muncit timp de 30 de ani la mina de piatră din sat, are 12000 de ruble ruseşti, ceva mai mult de 4 mii de lei.

Nicolai Casianenco, preşedintele sovietului sătesc din Bâcioc

Nicolai Casianenco, preşedintele sovietului sătesc din Bâcioc, ne spune că doar pensionarii sunt avantajaţi atunci când vine vorba despre asigurarea cu gaze naturale. Oficialul ne-a mai spus că în sat sunt vreo mie de locuitori. Fiecare al treilea dintre ei este pensionar şi beneficiază de o mie de metri cubi de gaze naturale pe timp de iarnă.

De altfel, şi salariaţii de acolo spun că nu o duc mai rău. Tatiana Scacun lucrează ca infirmieră la punctul medical din localitate. Soţul ei munceşte la Grigoriopol. Femeia susţine că îşi poate permite să încălzească tot apartamentul cu gaze. În fiecare lună, pentru încălzire, familia Scacun achită aproape 200 de ruble transnistrene, adică 112 lei MDL.

Satele din dreapta Nistrului se încălzesc cu lemne şi ciocleji

În dreapta Nistrului, însă, majoritatea locuitorilor de la sate se încălzesc cu lemne şi cărbune, pentru că nu-şi permit luxul de se a încălzi cu gaze naturale. Unii cumpără chiar şi ciocleji, pentru că sunt mai ieftini.

Mariana Rotari, şefa oficiului poştal din satul Şestaci, raionul Şoldăneşti, susţine că pensionarii care îşi încălzesc locuinţa cu gaze naturale achită lunar o factură de la 1000 la 2000 de lei. De exemplu, o fostă profesoară din localitatea menţionată a plătit, pentru luna ianuarie, 1200 de lei pentru gazul cu care şi-a încălzit casa.

Preşedintele sovietului sătesc din Bâcioc se mândreşte că, graţie faptului că gazele la ei sunt mai ieftine decât în partea dreaptă a Nistrului, în sat se stabilesc mai mulţi cetăţeni de pe malul drept. „Sunt oameni din localităţile vecine cu Bâcioc. Vând casa lor de acolo cu câteva zeci de mii de euro şi se mută la noi, că-s mai ieftine. Ei vin mai mult pentru că la noi gazele sunt mai ieftine”, conchide Nicolai Casianenco.

„De exemplu, eu am apartament cu trei odăi. Nu am nicio facilitate socială. Sunt om de rând şi, pentru încălzirea locuinţei, pe timp de iarnă, lunar, nu achit mai mult de 300 de ruble. O rudă de-a mea are casă la sol şi cheltuie în jur de 600 de ruble. Asta e mai puţin de 100 USD. Dar, casa e mare. În casele cu două etaje se cheltuie 800 de ruble. Şi pentru apă şi canalizare noi plătim mult mai ieftin”.

Conform unor calcule elementare, în perioada rece a anului, pensionarilor din Bâcioc li se oferă gratuit, în total, 300 mii m3 de gaze naturale. Asta ar fi echivalentul a 600 mii de lei moldoveneşti.

Contactat de reporterul ZdG, Ion Manole, preşedintele Asociaţiei Promo-LEX, spune că nu înţelege de ce Moldovagaz ar oferi astfel de „daruri” transnistrenilor. „În calitatea mea de cetăţean, care consumă gaze naturale, mi-aş dori să văd o argumentare, un raport financiar, un audit prin care Moldovagaz, ca şi companie responsabilă de importul gazelor naturale şi de distribuirea lor pe teritoriul R. Moldova, ne-ar argumenta de ce oferă astfel de facilităţi pensionarilor din Transnistria. Odată intrate pe teritoriul R. Moldova, ar trebui perfectate actele de import al gazelor naturale. Ele sunt contabilizate şi, respectiv, se plătesc taxe, impozite. Sunt o serie de întrebări care solicită răspuns. Toate aceste acţiuni ar trebui să aibă o logică. Nu este o întreprindere de caritate, care gestionează aceste produse şi resurse financiare, inclusiv, în beneficiul unei categorii de persoane dezavantajate. Este o companie care are scopul de a obţine profit. În momentul în care o cantitate importantă de gaze naturale este, să spunem aşa, „cadonată” unor persoane, aceste sume sunt undeva incluse: ori la pierderi, ori la cheltuieli.

Să ne amintim cum a procedat Federaţia Rusă când, în 2008 sau 2009, Ucraina avea o datorie de milioane de euro pentru consumul gazelor naturale. Atunci, a fost sistată şi condiţionată livrarea gazelor naturale către Ucraina. Toată Europa a avut de suferit. În cazul Ucrainei, datoria era foarte mică, dacă luăm după numărul populaţiei. În cazul nostru, este o situaţie care nu are niciun răspuns, ci doar semne de întrebare. E clar că orice întreprindere, orice entitate juridică are dreptul să procedeze aşa cum consideră de cuviinţă, dar aceste acţiuni, mai ales dacă e vorba şi de un pachet al Guvernului, al statului, trebuie justificate. În plus, noi nu ştim ce se întâmplă cu aceste gaze naturale în timp ce creşte şi datoria pentru aceste gaze. Din păcate, nu avem nicio reacţie oficială în acest sens”, comentează Ion Manole.

Potrivit Promo-LEX, în 2016, în regiunea transnistreană erau peste 130 mii de pensionari. Matematic vorbind, pentru sezonul de încălzire 2016-2017, ei beneficiază de 130 mln m3 de gaze, în valoare de 260 mln de lei.

Natalia ROTARI