Funcţionarii care corup limba

220-limba— Bună ziua.
— Zdravstvuite.
— Am putea vorbi cu dl doctor?
— Da, ia vas sluşaiu.
— Sunt reporter şi aş vrea sa-mi răspundeţi la câteva întrebări legate de problema tuberculozei…
— Ia vas ne ponimaiu, no mogu predlojiti sleduiuşе: zadavaite vse voprosî medsestre i ona mne pozje perevediot na rumânskii. Posle etogo – ia vam perezvoniu i otveciu.

Acesta a fost unul dintre dialogurile purtate cu un medic din Cahul în cadrul unei investigaţii realizate de Ziarul de Gardă.

În sectorul Poşta Veche, la EnergBank, locuitorii vin să achite serviciile. Aici lucrează două funcţionare, ambele vorbitoare de limba rusă. Într-o zi, aflându-mă la această bancă, am observat cum o bătrânică încerca să adune cu greu câteva cuvinte în rusă, în timp ce funcţionara de la ghişeu, cu încăpăţânare, încerca să-i explice ruseşte.

Cum au fost angajaţi aceşti funcţionari?

Şi la Oficiul Cadastral Chişinău, după ce am rugat să fiu ajutat într-o problemă, mi s-a cerut să vorbesc ruseşte. Am refuzat, iar funcţionara mi-a răspuns: “Togda, sorry”.

Astfel de probleme întâlnim zi de zi. Solicitată să comenteze situaţia, Vera Petuhov, de la Biroul relaţii interetnice, ne-a spus că nu cunoaşte subiectul. “În ce limbă am întrebat, în aceea mi s-a răspuns. Nu pot să mă pronunţ şi nici să admit că asemenea situaţii există la noi”.

Adevărul, însă, e că în tot mai multe instituţii de stat sunt angajaţi funcţionari care vorbesc doar limba rusă. Dacă te adresezi la ei în română, ai şansa să fii refuzat sau, în cel mai bun caz, să fii rugat să vorbeşti ruseşte. Cum au obţinut funcţionarii aceste posturi?

Viorel Furdui, expert IDIS Viitorul, ne-a spus că sunt numeroase cazuri când oamenii sunt angajaţi contra mită. “Şi în funcţii de miniştri sau de deputaţi ajung oameni care nu cunosc limba de stat, reprezentând cetăţenii. Cred că e o problemă de aplicare defectuoasă a legilor şi de exercitare a atribuţiilor de control din partea Procuraturii şi a altor organe abilitate. Consider că toţi cei responsabili din organele de control care au fost sesizaţi şi nu au întreprins măsuri în vederea curmării unor astfel de încălcări ar trebui să fie întrebaţi şi, după caz, traşi la răspundere”.

Şi Alexandru Ciorici, consultant principal al Parlamentului, susţine că este obligatoriu ca persoanele care intră în contact cu cetăţenii să cunoască cel puţin două limbi, rusa şi româna.

Legea-i clară, dar e veche

În R. Moldova există şi o lege cu privire la funcţionarea limbilor. Este adevărat că acea lege datează din 01.09.89, când a fost adoptată. Aceasta stipulează că “Pentru lucrătorii organelor puterii de stat şi pentru lucrătorii care vin în contact cu cetăţenii, indiferent de apartenenţa lor naţională, e nevoie de cunoaşterea limbilor moldovenească şi rusă”. Totodată, “Gradul de cunoaştere a limbilor şi controlul asupra respectării legislaţiei cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti revine în modul stabilit Consiliului de Miniştri şi Sovietului Suprem al RSS Moldoveneşti”.

La Direcţia Evidenţă, Sistematizare şi Documentare a Legislaţiei din cadrul Ministerului Justiţiei, Elena Goredişteanu, specialist coordonator, ne-a spus că legea mai e în vigoare. “A suferit chiar şi modificări în anul 2003 la unele articole, dar nici unul nu vizează un punct important din respectiva lege”.

Viorel Furdui susţine că situaţia caracterizează calitatea activităţii administraţiei publice centrale şi arată că reforma administraţiei centrale e doar pe hârtie, în prezent existând numeroase acte normative vechi, dar care nu se modifică şi nu se anulează din cauza că autorităţile centrale nu posedă capacităti suficiente, fiind interesate de alte probleme decât pe elaborarea de politici şi modernizarea cadrului legal.

“Vreţi să eliberez oamenii din funcţii?”

Conform Codului cu privire la contravenţiile administrative, nerespectarea acestei legi atrage după sine aplicarea unei amenzi în mărime de până la zece unităţi convenţionale, adică până la 200 de lei. La MAI ni s-a spus însă că nu sunt în stare să ne prezinte o evidenţă a amenzilor aplicate în temeiul acestui articol.

Am discutat cu câteva instituţii ale statului pentru a afla părerea lor în această problemă.

Astfel, în conformitate cu “legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, art. 27”, la o funcţie publică poate candida persoana care “posedă limba moldovenească”. Totuşi, Maria Babără, şefa direcţiei personal din cadrul Inspectoratului Fiscal Chişinău, susţine că «chiar dacă în Inspectoratul Fiscal sunt persoane care nu cunosc limba de stat, noi nu suntem în drept să le demitem, pentru că lucrează de mai mult timp, unele chiar de prin 1990, când legea nu era în vigoare. Ce vreţi acum de la mine, să eliberez oamenii din funcţii?», ne-a întrebat funcţionara.

La Oficiul Cadastral Chişinău, Liliana Lisnic, şefa secţiei resurse umane, ne-a spus că criteriul respectat la angajare depinde de funcţia la care aspiră candidaţii. “Bunăoară, paznicul nu e obligat să cunoască limba română”, ne-a spus aceasta. “Dacă doriţi mai multe informaţii, vă adresaţi oficial”.

Rectorul Academiei de Studii Economice, Grigore Belostecinic, spune că le recomandă studenţilor, viitori funcţionari, vorbitori de rusă, care vor să-şi facă studiile în universităţi, să înveţe în română, deoarece mediul în care vor activa va fi unul care va solicita cunoaşterea obligatorie a limbii de stat a R. Moldova. “Asta recomandăm noi la ASEM”, a adăugat Belostecinic.

Viitorul, ca şi prezentul

Un grup de studenţi vorbitori de limbă rusă de la ASEM (nu au dorit să-şi dea numele) ne-au declarat, însă, că nu prea cunosc româna, pentru că “nu simţim nevoia de a o cunoaşte, lumea ne înţelege în rusă. Când ne vom angaja la muncă, dacă vor fi situaţii să ne întâlnim cu oameni care nu înţeleg rusa, ne vom înţelege prin gesturi, dar sperăm să nu avem asemenea cazuri”, au conchis studenţii.

Acestea, în timp ce la noi mulţi oameni suferă pentru faptul că nu pot fi angajaţi doar din cauza că nu cunosc limba rusă, iar numărul celora care vin de la ţară şi se ciocnesc de persoane care vorbesc doar ruseşte se menţine.

Veronica Russu, Victor Moşneag

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

19 comentarii

 1. antibiotic

  Problema limbii este una foarte stringenta si ea a fost ocolita de administratie 18 ani , a fost o nelijare constienta sai inconstienta?
  E foarte greu sa dai raspuns la aceasta intrebare , si vinovata de problema data nu este poulatia vorbitoare de limba rusa, care in urma unor imprejurari istorico-politice au ajuns sa fie cetateni egali in drepturi cu natiunea titulara (un principiu al societatilor democratice) a unui nou stat suveran si independent Republica Moldova, la fel cum nu este vinovata nici majoritatea moldoveneasca si nici institutiile statale care cu scopul inchegarii statului moldovenesc a depus efort maxim pentru a gasi acele argumente pentru asi putea oraniza si tine impreuna cetatenii sai, si evident ca lozincile extremiste din anii 90 soptite de la Bucuresti Chisinaului,,Moldova Moldovenilor!,, ,,Cemodan vogzal Rusia!,,,,Unire cu Rominia,,,,,Limba si istoria romina,, erau periculoase si distructive deci sa recurs la o politica pacifista, Republica Moldova are nevoie de cetatenii sai le apara interesele, nu poate permite unor forte din exterior de a promova separatismul, care este un produs al polticienilor de la Bucuresti,Chiev,Moscova insasi conflictul de pe Nistru este rezultatul acestei strategii, sa nu fi exclamat acele lozinci provocatoare proroministe , Moscova nu ar fi recurs la la asemenea politica si nici nu s-ar fi varsat atita singe, posibil s-ar fi ajuns la modelul autonomiei gagauze, posibil…
  nu degeaba Rominia este exclusa de la runda de negocier in acea perioada, si comunitatea internationala a simtit asta si s-a publicat citeceva in occident.
  Mai este si un alt aspect cel al temperamentului national ,suntem un popor primitor si binevoitor, toleram si cedam foarte mult dar faza e ca rusificarea s-a inceput cu 200 ani in urma si acest proces ne-a afectat foarte mult, noi sau mai bine zis stramosii nostri mare rezistenta nu au opus pentru a stavili acest proces, si a iesit un lucru foarte interesant din toata povestea asta a esit ca populatia moldoveneasca care era majoritara a devenit minoritara in raport cu etnia rusa care foarte des se uneste cu etnia ukraineana, gagauza, bulgara belorusa ce comunica intre ei in rusa, oridecite ori incercam sa-i pune la punct si deja noi devenim minoritate, aceasta nu e o inventie ci eo cruda realitate, am totalmente o pozitie neativa fata de aceasta realitate dar este ce esete.
  Istoria nu o poti schimba ci o poti interpreta sau o poti falsifica dar nicidecum schimba, ne place noua asta sau nu este ceia ce este, cu scopul de a scapa de sub dominatia unui mare imperiu am acceptat tutela altui imperiu care nu a facut altceva decit sa-l inlature pe cel vechi si sa domine, aceasta este drama poporului si statului moldovenesc.Uite in asa imprejurari am supravetuit si ne-am format niste valori si niste concepte de indecizie, dar problema nu e atit de grava cum o descrieti voi Veronica si Victor, voi va departati de la problema principala cea a ,,limbii si istoriei moldovenesti,,
  Deci trebuia de gasit un compromis… ce ar fi unit toate laturile triunhiului pentru a putea coexista pasnic, de aceasta legea veche este veche pentru ca cea noua nu corespunde realitatilor.
  Cuiva ii sta in git
  independenta Republicii Moldova si o vedea si o vede drept o provincie sau o regiune exemplul elocvent ,,istoria moldovei ce i acorda statut de istorie regionala” sau “Basarabia pamint rominesc”-toate aceste tradeaza adevaratele intentii imperiale … stiti bine cui!
  Asa ca raga Veronica Russu eu te compatimesc si am o solutie pentru rezolvarea acestei probleme, pentru a putea face o lege noua referitor la limba de stat avem nevoie de o populatie majoritara moldoveneasca, deaceia solutia este una si foarte sigura in spirit patriotic trebuie sa contribui asupra imbunatatirii sporului demogarafic cu cit mai multi suntem cu atit mai bine,
  asa ca nu-ti pierde noptile cu articole de nimic scriind aiureli si prostii, ci roagal pe Victor Moşneag sa-si faca datoria de barbat fata de nean si patrie….

 2. Victor

  aS AVEA NEVOIE DE UN ANTIBIOTIC, FIIND RACIT ACUM, DAR…
  dACA asta e articol de nimic atunci nu cred ca ai inteles foarte multe…In plus, CRED CA TREBUIE DE INVATAT macar sA SCRIEM CORECT in limba noastra, apoi sa dam sfaturi cum se scriu articole…stii expresia?E important sa cunosti o limba straina dar necesar sa cunosti limba statului in care traiesti. Deci, rusii macar asta sa faca…sa depuna staruinta pentrua o invata…Ori, noi daca ne ducem undeva in strainatTE, invatam limba nu?

 3. Şovin

  Auzi antibiotic. Am impresia ca esti dus un pic cu pluta. Lasa tu jalea asta cu asa au fost imprejurarile istorico-politice, dupa care toti au ajuns cetateni egali in drepturi. Scuze, dar nu te poti pretinde cetatean cu drepturi depline, daca nu cunosti limba de stat, adica romana, sau moldoveneasca, cum o numesc tampitii. Trebuie să fie butuc de despicat lemne ca sa nu pot invata romana in aproape 2 decenii.

  Da chestia aia cu triunghiul in general e bizara. As vrea sa vad ce reactie ai avea cand un bulgar, spre exemplu, ar veni la tine in casa si ar pretinde ca are aceleasi drepturi ca tine. Ho ho. Casa cu 2 stapani e un fel de curva. Asa ca nu putem vorbi de niciun fel de coexistenta pasnica, atata timp cat nu ne respectam reciproc, or, atata timp cat un cetatean nu cunoaste romana, inseamn ca nu respecta tara in care sat si nu poate fi considerat cu adevarat cetateanul ei.

  Cat despre exemplul cu Gaguzia, aici ai dato in bara ca oaia in bariera. Mai devreme sau mai tarziu, va arunca cineva in aer autonomia aia, la fel cum ii va taia gatul lui Smirnov. Sunt niste lucruri inevitabile, crezi tu sau nu. Rabdarea gazdei intotdeauna are o limita, dupa care crapa.

  Si, apropo. Mai deschide vreo cartulie de Eminescu, nu de-a lui Stepaniuc sau Stati. Iata un indiciu:
  “Si apoi în Sfatul Tarii se adun să se admire
  Bulgaroi cu ceafa groasa, grecotei cu nas subtire;
  Toate mutrele acestea sunt pretinse de roman,
  Toata greco-bulgarimea e nepoata lui Traian!
  Spuma asta-nveninata, asta plebe, ast gunoi
  Să ajunga-a fi stapana si pe tara si pe noi!
  Tot ce-n alta tara e smintit si starpitura
  Tot ce-i insemnat cu pata putrjunii de natura,
  Tot ce e perfid si lacom, tot Fanarul, toti ilotii,
  Toti se scursera aicea si formeaza patriotii,
  Incat fonfii si flecarii, gagautii si gusatii,
  Balbaiti cu gura stramba sunt stapanii astei natii!”

 4. antibiotic

  Draga Şovin, posibil esti sovinist?
  Eu ti-am facut o relatare obiectiva a realitatilor existente, dar asta nu inseamna ca sint in totalmente deacord cu ceia ce se intimpla, dar realitatea ne-o vorbesc cifrele statistice raportul 60%-40%a etniei ruse cu moldovenii tu sau eu nu o putem schimba, asa ca ,, E usor a scrie versuri
  Cind nimic nu ai ce spune,,
  Iata tu exspui foarte frumos si inflacarat lucrurile si iesti foarte viteaz si indrazneti cu ai tai, pleaca si spunele toate acestea etnicilor rusi si o sa vedem cum vei fi luat hura, e foarte usor sa rezolvi problema stind deoparte si sa operezi cu niste termeni de genul ,,esti dus un pic cu pluta, aici ai dato in bara ca oaia in bariera,,, tu dute in teritoriu singur intr-un anturaj de a lor si vorbestele toate acestea si o sa te vad, ce vei fi oaie , berbec sau bariera?
  Nu sint incintat absolut de situatia creata la noi in tara,dar este ce este si degeaba aiurest cu ,,Casa cu 2 stapani e un fel de curva,,cind ma refeream la drepturi egale ma refeream la cadrul legislativ (posibil tu cu mintea ta scunda sa nu poti intelege ce se are in vedere in afara de sovinismul tau idiotic)si la toti cetatenii Republicii Moldova, si aici tu nu poti sa ai dreptate pentru ca conform legislatiei si constitutiei statul garanteaza drepturile cetatenilor sai, e la fel situatia cu familia in care sunt mai multi copii adoptivi , parintii adica ,,statul,, inceraca sa egaleze in drepturi acordind atentie si dragoste egala tuturor copiilor adica ,,celorlalti etnici care sunt cetateni ai unui si aceluiasi stat,, problema e de alta natura cea a relatiilor dintre copii, cel mai mare incearca sa-l puna la respect pe cel mai mic cel mai mic se revolta si se uneste cu un alt frate mai mic si este avantajat numeric si de catre parinte iar cel mai mare este pedepsit,, ca urmare apare nemultumirea ura si conflictele, o situatie incordata, si daca ne conducem dupa principiile tale rasiste am duce la un masacru si un duel permanent ce va duce la distrugerea familiei, adica a statului- lucru foarte mult dorit de vecinii nostri apropiati.
  Rezolvarea problemelor prin intermediul fortei are efect de durata scurta, pina la urma majoritatea etnicilor rusi de virsta 1 si 2 care constitue forta numerica sunt nascuti pe teritoriul RM, lucreaza aici platesc impozitele aici cum poti sa le spui ca nu pot avea aceleasi drepturi legale?
  Cu gagauzia dragul meu sincer vreau sa te cred ca va fi asa dar se vede ca tu cunosti problema doar pe dinafara, problema gagauza este inca un focar mocnind, in care sunt antrenate forte din exterior, ex Turcia,Bulgaria care numai atita si asteapta sa se faca asemenea greseli pentru a putea interveni, asa ca in pofida tuturor imprejurarilor pe cit de mult nu near placea sa spunem slava domnului ca nu sa ajuns ja un conflict militar si aici ce ar fi dus la divizarea si poate la disparitia RM. Asa ca lasa ideile tale rasiste periculoasestatului nostru.Ei osa-i tai tu beregata lui smisnov, crezi ca peste noapte se rezolva problema, adoua zi va veni un alt petea ivanov de la Moscova si o sa incerce sa duca aceiasi politica, gindeste mai amplu si mai constructiv sovi, Eminescu a facut poezie si nu politica..

 5. Victor

  Problema expusa in articol este un pic alta.Chiar daca rusii ar fi 99% din populatie este o lege care spune clar ca cei care doresc sa se angajeze intr-o institutie a statului trebuie sa cunoasca neaparat limba romana…Deci e clar ori trebuie sa vorbesc in limba moldoveneasca?

 6. Şovin2

  Apropo. Eminescu a facut inainte de toate politica, iar poezia e ceea ce au vrut cineva sa ramana in urma lui. Aici nu ma poti contrazice.

  Cat despre faptul ca gandesc in unele probleme, poate, dar eu sunt de conceptia ca fara jertfe nu exista victorie. Istoria o demonstreaza, nu eu. Chestia e ca sa fii predispus spre aceste jertfe si sa stii spre ce tinzi. Or, atata timp cat o buna parte din populatia majoritara au oase sovietice, situatia se agraveaza pentru ei insisi. Cat despre raportul 60%-40%a etniei ruse cu moldovenii, te inseli. Rusii sunt pe locul 3, cu vreo 15%. Daca ai fi spus 35% vorbitori de rusa, te-as fi crezut, or aici intra in primul rand ucrainenii, cu vre0 20%, bulgarii, gagauzii etc.
  Si inca un apropo. Şovinismul are şi laturile sale bune. Or, daca tu privesti situatia obiectiv, dupa cum sustii, trebuie sa recunosti acest lucru.

 7. Şovin2

  Lasa Victor, nu te nelinisti. Mai discutam si noi, de pe pozitii diferite. Da cu moldovneasca mai salbesteo, ca stii prea bine ca nu exista o astfel de limba.

 8. eugen

  Da ce sa faci daca conducatorul intreprinderii nu cunoaste limba de stat si ca sa nu aiba probleme,angajeaza doar alolingvi?Propun ca sa fie creata comisie care sa verifice cum acesti functionari au primit nota buna la l.romana la scoala si institutii superioare da nu stiu,sau nu vor s-o vorbeasca.Sau poate ca au dat mita?

 9. Waver

  Daca nu ne respectam noi (moldovenii), cei care vorbesc ROMANA!, nu ne vor respecta nici rusii, bulgarii, ucrainenii etc.

  Fiti fermi in conversatii, vorbiti limba ROMANA, cel putin cu functionarii.

 10. RM

  Este corect cum a spus Antibiotic asupra faptului de “etnie rusa” ci nu de minoritate nationala, pe cind asupra raportului de 60 la 40% as avea multe semne de indoiala (adica unde mai sunt gagaujii, ucrainenii, bulgarii, romii).
  Apropo de patriotism. Pentru mine patriot este tot ceea ce vorbeste romaneste intre Prut si Nistru. Aceste persoane, care mai sunt si functionari publici, manifesta o vadita lipsa de respect fata de cei care sunt legati prin limba, cultura si singe de acest pamint.
  Ironic as dori sa intreb – oare 19 milioane si ceva Km2 nu ajung pentru asa o natiune?
  A fi cetatean nu insemna nimic de moment ce activitatea ta intr-un stat este distructiva pentru acesta.
  Refuzul functionarului public de a vorbi romana o consider drept o activitate distructiva indiferent de calitatile profesionale ale acestuia. Discriminatoriu este ca intr-o tara in care este proclamata prin Constitutie o limba de stat (fie si moldovenesca) trebuie sa vorbim o limba straina noua.

 11. costin

  Foto: credinta.noastra.com
  Articole similare:Moldova protest politie, Chisinau sambata abuz
  Cumpara la cel mai bun pret! BICICLETA FITNESS KETTLER PASO 100 850 RON O ampla actiune de protest fata de abuzurile fortelor de ordine, dupa ce un politist a impuscat in cap un tanar in scara unui bloc, este anuntata la Chisinau pentru ziua de sambata.

  Manifestatia va avea loc cu doua saptamani inaintea scrutinului parlamentar din 5 aprilie.

  Alexei Vlas, in varsta de 29 de ani, a fost impuscat direct in cap
  duminica trecuta, fara ca politistul sa fi tras vreun foc de avertisment, fiind confundat cu un presupus infractor.

  Politia sustine ca politistul a tras dupa ce tanarul l-ar fi injunghiat in picior, in timp ce martorii sustin ca politistul si-ar fi infipt singur cutitul in picior pentru a-si motiva impuscatura.

  La doua zile dupa impuscarea lui Alexei Vlas, mai bine de 300 de tineri – elevi si studenti – au iesit spontan in strada si au protestat cateva ore blocand circulatia in fata Ministerului de Interne, cerand tragerea la raspundere a politistului.

  Tanarul impuscat a fost inmormantat miercuri, fiind condus pe ultimul drum de sute de persoane.

  Alexei Vlas mai avea o sora si un frate mai mici, iar vecinii si rudele spun ca le purta de grija acestora, dupa ce mama lor murise, cu sapte ani in urma. Totusi, politia sustine ca Alexei Vlas era un element interlop, fiind condamnat anterior de doua ori pentru jaf.

  Dincolo de aceasta, incidentul a trezit un val de revolta printre tineri, pe fodul abuzurilor tot mai dese ale organelor legii din ultimul timp. Tinerii spun ca daca Vlas avea probleme cu legea, el trebuia inchis, nu omorat.

  Asociatia civila Hyde Park, care organizeaza actiunea de protest de sambata sub lozinca “Opriti teroarea!”, sustine ca in Republica Moldova “fortele de ordine au ajuns un pericol public, iar politistii se comporta ca mafia”.

  Ghenadie Brega, unul dintre liderii Hyde Park, spune ca este ingrijorat de posibile provocari din partea politistilor imbracati in civil la actiunea de protest de sambata si a cerut protestatarilor sa nu raspunda cu violenta la aceste eventuale provocari.

  Ministrul de interne Gheorghe Papuc, pe de alta parte, spune ca in spatele tinerilor ar sta “forte distructive”, care au scopul de “a destabiliza situatia din Chisinau” si de “a defaima politia”.

  MAI moldovean a emis chiar un comunicat in care cere partidelor politice sa se abtina in campania electorala “de la politizarea intentionata a activitatii politiei in combaterea criminalitatii si sa nu admita actiuni ce atenteaza la ordinea de drept”.

 12. costin

  ia trantitile acestor functionari o injuratura in limba romana sa vedeti ce repede raspund ,tot in romana ….sa mearga sobolanii astia in rusia sa vorbeasca zi si noapte numai in rusa .

 13. antibiotic

  Draga sovi, victor si ceilalti, cind am vorbit de raportul de 60/40 eu am luat in calcul toata populatia RM inclusiv cea din stinga Nistrului si as vrea sa va spun ca acolo coraportul e invers respectiv iata de unde se ia procentajul asta inalt, asa ca va inselati in privinta celor 15 % procente.Vicroras tu mentionezi de o ,,lege,, care spune clar ca cei care doresc sa se angajeze intr-o institutie a statului trebuie sa cunoasca neaparat limba /de stat care este limba moldoveneasca, ci nu romina, daca vrei sa te convingi de asta ,, citeaza motamo prevederile acestei legi,, nu du in eroare publicul.

  Şovin2 a scris (20 March 2009)
  ,,Apropo. Eminescu a facut inainte de toate politica, iar poezia e ceea ce au vrut cineva sa ramana in urma lui,,?/ aberatia aceasta sa o spui lui M.Cimpoi si nu mie, M.Eminescu a fost un poet in adevaratul sens al cuvintului, pe fundalul genialitatii sale au incercat mai multi profitori ai timpului sa lege de numele lui diferite domenii cum este si politica, prin atragerea lui in societeatea secreta ,,junimea,, organizatie masona de care sunt legate multe cazuri si masacre rusinoase in istoria fratilor tai , cu toate ca acest Eminescu de nationalitate nu a fost romin ci moldovean, pentru ca sa nascut in Moldova, si acelasi Creanga, N.Iorga s.a.
  Cit priveste pozitia ta si a interesele statului pe care tu cu atita ardoare le aperi, prin promovarea teroarei si jertvei nu ai dreptate, aceasta purificare a natiunii pe care tu o doresti este nimic altceva decit o prelungire a politicii rominesti care nu a suferit schimbari din perioada interbelica, nu degeaba rominasii tai au sustinut fascismul lui hitler, ca rezultat nu putem permite acest nazism rominesc camuflat sa ia proportii in RM, mai bine el si/ar gasi locul la bastina in ARDEAL.

 14. Şovin3

  Hai cu Eminescu oricum nu m-ai convins. Eu nu neg ca el este un adevarat poet, geniu etc. etc. In orice caz, in timpul vietii, el era cunoscut mai mult ca un jurnalist rebel, iar faptul ca el este si un poet de exceptie multimea a aflato deja spre sfarsitul vietii lui.

  Iar faza cu Eminescu e moldovean si nu roman e un pic absurda, pentru ca el este si un una si alta. Si iti expllic de ce. Toata populatia bastinasa din fostele tari romanesti (Ardealul, Tara Romaneasca si Moldova) sunt, la nivel international, romani. La nivel regional, sunt ardeleni sau transilvaneni, munteni si moldoveni. La nivel local sunt clujeni, bucuresteni, chisinauieni, balteni etc. Si tot asa pana la denumirea cartierului sau a satului in care te-ai nascut. E foarte simplu, doar daca vrei sa intelegi acest lucru.

  “rominasii tai au sustinut fascismul lui hitler, ca rezultat nu putem permite acest nazism rominesc camuflat sa ia proportii in RM”

  Inainte de toate nu sunt ai mei, ca nu eu iam nascut. Pe de alta parte, nu cred ca ai dreptul, nici macar moral, sa invinuiesti Romania de faptul ca a aderat la Axa in timpul celui de-al doilea razboi mondial. A fost o conjunctura politica si oamenii politici de atunci au luat decizia care au crezut ca era mai buna. Fiecare rau are si laturi pozitive, inclusiv acelasi nazism.

 15. Victor

  Vezi draga ANTIBIOTIC DACA NU CITESTI ATENT? eU IN TEXT AM SCRIS LIMBA MOLDOVENEASCA, DAR ULTERIOR, IN MESAJE AM FOLOSIT LIMBA ROMANA, PENTRU CA EU CONSIDER CA VORBESC LIMBA ROMANA…cITESTE IN ARTICOL SI VEZI DACA AM INDUS OAMENII IN EROARE APOI ACUZA…IMI Pare rau

 16. RM

  As vrea sa va rog sa va uitati pe statistica.md la recensamintul din 2004 sa vedeti coraportul populatiei dupa nationalitatea de baza: moldoveni-75.8%, ucraineni-8.4%, rusi-5.9% etc. Din 3.3 mil. doar cca 380 de mii au declarat limba materna limba rusa dintre care peste 80 de procente locuiesc in zona urbana.Peste 2.5 mil. vorbesc romana si “moldoveneasca”. As ruga sa verificati datele inainte si sa nu faceti presupuneri aberative si acuzatoare.
  In articolul 27 al legii cu privire la functia publica si statutul functionarului public este stipulat ca conditia de baza pentru a candida la o functie publica este posedarea limbii moldovenesti. Daca cineva imi gaseste o distinctie intre limba romana si cea moldoveneasca, in afara de dialect si prevederi legislative, am s-al rog sa-mi spuna ce limba vorbesc elvetienii, americanii, argentenienii, australienii etc.

 17. antibiotic

  Şovin3 a scris
  ,,nu cred ca ai dreptul, nici macar moral, sa invinuiesti Romania de faptul ca a aderat la Axa in timpul celui de-al doilea razboi mondial. A fost o conjunctura politica si oamenii politici de atunci au luat decizia care au crezut ca era mai buna. Fiecare rau are si laturi pozitive, inclusiv acelasi nazism.,,- argumentul tau s-a lipit ca nuca de parete, oamenii politici dintr-un stat se schimba dar interesele politice ale unui stat nu se schimba, asa ca am dreptul moral sa ma indoiesc de acest stat hraparet si fatarnic care urmareste un scop meschin, anume de a domina , nu ma duc departe iti spun doar o fraza cheie ce tradeaza aceste interese,,Basarabia pamint rominesc,,- Dece oare tind atit de mult rominii spre accentuarea basarabenismului si nu a moldovenismului, noi nu sintem atit de agresivi in aceasta privinta sintem mult mai liberali, cineva vrea sa se numeasca romin noi nu-i interzicem acest lucru , pecind in rominia lucrurile sint total diferite, alt aspect este cel legat de teritoriu,, pamint rominesc,,-oare nu inseamna asta o intentie directa si oficiala a pozitiei acestui stat fata de Republica Moldova, neinteresindu-l soarta acestui popor si problemelor cu care se confrunta, pozitia este clar si foarte dur expusa, uite a cui este acest pamint si cui el trebuie sa apartina!Si tu mai vrei sa ma convingi de o posibila unire pasnica si amiabila, luind in consideratie trecutul si metodele politicienilor romine, care sunt vinoveti de moartea a milioane de oameni, traiasca Antonescu sau poate traiasca Basascu?
  Fa-ti niste concluzii dar nu pune in fata factorul emotiv ci cel rational.
  RM poate ca nici eu nu am folosit niste date absolut veridice , dar ale tale sunt cu mul mai depasite, consulta mai atent datele statistice noi nu vorbeam de populatia de nationalitate ci de populatia vorbitoare de l.rusa.

 18. RM

  Am scris date referitoare, atit la vorbitorii de limba rusa, cit si la coraportul nationalitatilor. Daca cititi mai atent veti observa.
  Problema e ca atunci cind te duci la magazin si vinzatoarea te intreaba in rusa, iar tu ai raspunzi in romana deseori se intimpla ca si ea sa demonstreze o romana perfecta (asta deoarece stie ca un vorbitor de limba rusa iar putea reprosa de ce nu vorbeste intro limba pe care n-o intelege). De aceea cineva poate sa creada ca avem aproape jumatate de vorbitori de limba rusa. Dar ce intelegeti prin vorbitori de limba rusa? Si eu sunt vorbitor de limba rusa, o cunosc la perfectie, insa limba mea materna este romana.
  Cu referire la o unire amiabila si eu as fi mai rezervat (consider ca nu este necesara). Moldova trebuie sa fie independenta.
  P.S. eu chiar am consultat datele statistice, dar tu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *