Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Fructele şi legumele - la…

Fructele şi legumele – la licitaţia următoare

Copiii de la grădiniţele din sectorul Ciocana din Chişinău, de la începutul verii, nu au mâncat fructe şi legume de sezon. Aici, cireşele, vişinele, castraveţii şi roşiile fac parte din categoria deliciilor. În toiul verii, nici urmă de fructe pe mesele copiilor de la Grădiniţa nr. 161 din Chişinău. Aceste produse necesare pentru buna lor dezvoltare erau înlocuite cu produse de panificaţie şi crupe.

Directoarea grădiniţei, Efrosinia Hristevschi, explică lipsa fructelor şi legumelor prin insuficienţa resurselor financiare. “Deşi locuim într-o ţară bogată în fructe şi legume, iată că aceşti micuţi nu au pe masă fructe şi legume proaspete”, ne-a spus directoarea.

Alexandru Strătilă, şef interimar al Direcţiei Educaţie din sectorul Ciocana, spune că riscul de a procura fructe şi legume uşor alterabile este destul de mare, deoarece ele nu sunt achiziţionate de la un singur agent economic. Aşa că părinţii ai căror copii se află la grădiniţele din acest sector ar trebui să compenseze acasă lipsa de vitamine de la instituţiile preşcolare.

Directoarea grădiniţei recunoaşte că această lacună în alimentaţia copiilor se va repercuta mai târziu asupra sănătăţii lor. “Sigur că acestor copii le este dor să mănânce şi la grădiniţă fructe, cu toate că sunt sigură că acasă consumă aceste alimente, dar eu, ca şefă a instituţiei, nu pot face nimic, cu aceasta se ocupă direcţia de învăţământ din sectorul nostru”.

Licitaţie cu efect întârziat

La 30 iunie expirau contractele tuturor agenţilor economici care distribuiau produse alimentare la grădiniţele din acest sector în prima jumătate a anului. La 4 iulie 2011 a avut loc o nouă licitaţie publică, în urma căreia au fost desemnaţi mai mulţi agenţi economici care îşi vor vinde produsele alimentare în instituţiile preşcolare din sectorul Ciocana. Licitaţia a avut loc pe data de 4 iulie, iar decizia privind selectarea finaliştilor a fost luată după 12  iulie. Teoretic, aceste grădiniţe au rămas fără produse alimentare de pe 30 iunie până pe 12 iulie, când au fost selectaţi agenţii economici. Practic, însă, au fost încheiate contracte de adiţiune, conform cărora agenţii economici îşi mai prestează serviciile pe un termen stabilit de contractant, în cazul de faţă – Direcţia de Învăţământ din sectorul Ciocana. Produsele alimentare vor fi procurate pe baza contractului adiţional la preţurile stipulate în contractul anterior.

Pentru a nu se ajunge în astfel de situaţii, autoritatea contractantă nu  trebuie să întârzie cu selectarea agenţilor economici, fiind obligată să dea în Buletinul achiziţiilor publice un anunţ de intenţie privind achiziţiile publice preconizate. Anunţul va fi publicat în mod separat pentru bunuri, lucrări şi servicii în cel mult 30 de zile calendaristice de la data aprobării bugetului propriu.  Astfel, anunţul privind desfăşurarea acestei licitaţii publice trebuia să fie plasat şi pe site-ul  Primăriei la rubrica “Informaţii publice”. Transparenţa procesului de achiziţii publice se asigură prin organizarea publicităţii tuturor etapelor şi procedurilor de achiziţie.

Astfel, la 04.07.2011 în incinta Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport din sectorul Ciocana s-a desfăşurat Licitaţia Publică nr. 960/11, obiectul achiziţiei: produse alimentare. Au fost procurate pachete de documente de către 16 agenţi economici, iar până la data-limită au fost depuse 14 pachete de documente. Potrivit hotărârii grupului de lucru, câştigători au fost desemnaţi 8 agenţi economici: SRL “Status Prim” , SRL “Serviabil” – SRL “Telemar” –SRL “Dragoman Com”, SRL “Nina ASN” , SA “Augur Perla”, SRL “Nibol Brio”, SRL “Diancol”. Firmele SRL “Status Prim”, SRL “Serviabil” – SRL “Telemar”, SRL “Nibol Brio” au câştigat licitaţia şi în prima jumătate a anului.

Deşi cei de la firma SRL “Nefis” au luat caietul de sarcini pentru a participa la licitaţie, până la urmă s-au răzgândit. Reprezentanţii acestei firme au afirmat că nu are rost participarea, atâta timp cât se ştie câştigătorul dinainte: “Este cineva care trebuie să câştige. Există atât interesul contabilei direcţiei, cât şi al firmei care a pus mâna pe achiziţie”.

Lapte din nord pentru grădiniţele de la Ciocana

Se pare că lactatele aduse de la distanţe mai mari sunt pe placul Direcţiei Ciocana. Asta deoarece la licitaţia din prima jumătate a anului 2011 au ieşit învingătoare Fabrica de Unt Floreşti, care urma să livreze brânză şi smântână, şi SRL “Serviabil”, care se obliga să aprovizioneze instituţiile preşcolare cu lapte, chefir, caşcaval şi unt. În al doilea trimestru licitaţia a fost câştigată doar de SRL “Serviabil”, reprezentantă a firmei “Lactis” din oraşul Râşcani. Tatiana Angheluţă, manager SRL “Serviabil”, spune că nu este un impediment aducerea produselor de la o depărtare mai mare: “Atâta timp cât ne încadrăm în standardele de calitate, nu contează unde sunt fabricate produsele. Iar produsele noastre corespund standardelor şi sunt livrate la timp. La Direcţia din sectorul Ciocana lucrul este bine organizat, spre deosebire de alte instituţii cu care mai colaborăm”. Tatiana Angheluţă spune că firma pe care o reprezintă a fost selectată pentru că a oferit un preţ mai mic.

Următoarele licitaţii publice pentru achiziţionarea produselor alimentare vor fi organizate la toamnă, pentru produsele de sezon, şi la sfârşitul anului.

Lilia Zaharia-Cravcenco