[Foto-Reportaj] Cimitirul evreiesc – o istorie neglijată

În inima Chișinăului, printre case luxoase și îngrijite stă ascuns cimitirul evreiesc, unul dintre cele mai vechi cimitire din Chișinău.

Un cimitir cu mii de morminte, acoperite cu piatră și monumente care se lasă pe o parte din cauza timpului, a copacilor care au căzut sau își fac loc printre pietre, lovit de indiferența oamenilor și a autorităților. Hoinărind printre mormintele distruse avem o senzație apăsătoare de tristețe, sorbind din liniștea din jur, care este străpunsă de lătratul îndepărtat a vreunui câine sau fâșâitul frunzelor prin care răscolesc veverițele.

Deși găzduiește amintirea atâtor oameni, totuși prin cimitir nu am întâlnit decât doi bărbați care au venit să renoveze monumentul tatălui său și câțiva tineri care au pornit o campanie de salubrizare a cimitirului, împânzit de copaci, frunze uscate, mușchi care îmbracă pietrele reci ale monumentelor pe care sunt răzuiți anii și numele celor care au murit cu zeci de ani în urmă.

„Poate nu schimbăm situația radical, dar încercăm să mișcăm un pic lucrurile, să îngrijim măcar puțin un loc uitat de toți”, susțin tinerii care colectau frunzele și crengile din partea stângă a cimitirului, unde sunt cele mai vechi morminte.

Pe peretele de la intrare în cimitir găsim tarifele pe care ar trebui să le plătească cei care vor ca mormintele să fie îngrijite, în rest, celelalte sunt niște monumente uitate parcă într-o pădure. De fapt, ai impresia că ai nimerit într-o pădure pe care stau culcate la pământ, lipite una de alta sau ascunse sub crengi niște morminte pe care citești mesajele celor dragi pentru cel care a plecat…

Cimitirul evreiesc funcţionează din anul 1887 şi este inclus în lista de monumente de istorie şi artă de categorie naţională.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, partea de est a cimitirului a fost deteriorată considerabil. În 1958, teritoriul a fost divizat în două părți, una dintre care a fost ulterior transformată de autorităţi într-o piaţă agricolă. Spre 1960, partea de est a cimitirului a fost distrusă total, pietrele de morminte au fost zdrobite și apoi folosite la construcția gardului pentru partea rămasă din Cimitirul Evreiesc, dar și pentru alte cimitire din Chișinău, precum și pentru pavarea aleilor din parc. Pe teritoriul, cândva ocupat de cimitir, a fost amenajat Parcul „Alunelul”, terenuri de tenis şi blocuri locative.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *