Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Fosta baie de la Floreşti…

Fosta baie de la Floreşti – tărâmul boschetarilor, narcomanilor şi al sinucigaşilor

Mai mulţi locuitori ai oraşului Floreşti, domiciliaţi pe strada Miron Costin, 28, ne-au scris la redacţie, solicitându-ne să-i ajutăm în soluţionarea unei probleme, extrem de dureroase pentru ei. “La zece paşi de casa noastră, cândva, pe timpuri, era deschisă o baie publică. Mai bine de zece ani, această clădire a devenit pentru noi “un nod în gât”. Clădirea băii orăşeneşti s-a aflat în proprietatea Primăriei oraşului, după care a fost vândută. Din acel moment, locatarii casei noastre sunt supuşi unor suferinţe grele.

Baia şi terenul adiacent s-au transformat într-o gunoişte, unde se adună toţi boschetarii, toţi narcomanii şi beţivanii din localitate. Anul trecut, vecinii au surprins o persoană care practica perversiuni sexuale. Până în prezent, nu putem identifica stăpânul acestei clădiri. Odată cu sosirea primăverii, totul se dezmorţeşte, se dezgheaţă, iar noi suntem iarăşi supuşi riscurilor de maladii transmisibile. Când e cald, aici e un miros insuportabil. Ne-am adresat de mai multe ori la Primărie, dar primarul localităţii ne-a spus că stăpânul fostei băi publice ar locui la Bălţi şi că nu răspunde la telefon”, explică, în scrisoarea adresată ZdG, locatarii blocului de pe strada Miron Costin, 28, din Floreşti.

Ei mai spun că, recent, la 4 februarie 2013, în acel loc a fost descoperit un cadavru al unui tânăr. “Ne este frică să ieşim seara din casă. Avem copii mici şi nu le putem permite să se joace afară, deoarece ne facem griji că ar putea fi sechestraţi sau violaţi. Cerem ca primarul oraşului nostru să dea, totuşi, de urmele stăpânului acestei clădiri şi să ia o decizie în favoarea noastră”, se mai spune în scrisoare.

ZdG l-a contactat pe primarul de Floreşti, Grigore Cojocaru. Demnitarul a recunoscut că, la Floreşti, aceasta nu este singura problemă a edificiilor părăsite. “Din 1997, când, în mod legal, clădirea fostei băi a fost vândută cetăţeanului Oleg Timonenco, din Bălţi, problema acestui sector îi nemulţumeşte pe locatarii acelui cartier. Am încercat de mai multe ori să-l găsim pe Timonenco, dar – fără succes. Primăria nu are fonduri pentru a întreţine în curăţenie şi ordine această zonă privată, iar vecinii de acolo sunt cei care, an de an, au transformat-o în gunoişte. La Floreşti, sunt şi alte clădiri, comercializate anterior, şi lăsate de izbelişte de noii proprietari. Mă refer la cele două cazangerii, de pe străzile Ciprian Porumbescu şi Dacia”, a explicat primarul pentru ZdG.

Grigore Cojocaru a mai precizat că, în cazul în care situaţia nu va fi redresată în perioada imediat următoare de timp, Primăria Floreşti va iniţia procese de judecată, prin care va solicita pedepsirea proprietarilor iresponsabili.

ZdG a încercat să-l contacteze pe cetăţeanul Timonenco, din oraşul Bălţi, dar la serviciul telefonic de informaţii ni s-a spus că, în această localitate, nu este înregistrat niciun abonat cu numele Timonenco.