Principală  —  IMPORTANTE   —   Fosta angajată la USM: „Nici…

Fosta angajată la USM: „Nici nu-mi vine a crede că îs pe pat, după câte am tras”

În ediția trecută, ZdG a publicat istoria vieţii Stepanidei Lazariuc, pensionara de 91 de ani care, după 52 de ani lucrați la Universitatea de Stat și alți 10 ani dedicați muncii pe la casele oamenilor din suburbiile Chișinăului, a ajuns să doarmă în scuarul Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi”, pe o terasă de ciment. În prezent, bătrâna se află în grija unei familii de americani.

Deja de o săptămână, mătușa Stepanida nu mai trebuie să se ascundă de ploaie sub streașina liceului, nu mai trăiește din mila trecătorilor, nu-i mai este frică de hoți. Datorită unei familii de americani, care investește în educarea tinerei generații, în special a copiilor orfani și din familii vulnerabile, pensionara are acoperiș deasupra capului și un pat în care se poate odihni liniștită.

Aproape zilnic, o vizitează medicul, examinând-o acasă. Pensionara spune că medicul are mare grijă de ea, i-a recomandat tratamentul necesar, după care speră să scape de dureri.

I-am adus ziarul, ca să citească articolul a cărui eroină este. Răsfoiește ziarul cap-coadă. Citește: „Fosta angajată a USM, la 91 de ani, doarme în stradă”, se oprește din citit și se întreabă zâmbind: „Da’ ce, chiar am 91 de ani?”. Ajunge și la ultima pagină. „Da’ cine-i aista?”

– Nicolae Testemițanu. Universitatea de Medicină și Farmacie a fost numită în cinstea lui.

– Îl știu, știu și unde o trăit, dacă toată viața am fost la universitate.

După mai mult de trei săptămâni în care a dormit pe o temelie din piatră, nici nu-i vine a crede că se poate odihni într-un pat. „Tăt îi moale, îi cald. Nu-mi vine a crede că îs pe pat, după câte am tras. Și durerea de după cap îi după ploaia ceea”.

Ne povestește printre lacrimi că cuplul care a luat-o îi zice bunică, dar ea parcă ar vrea să-i ajute, chiar și așa cum nu prea poate.

„Ei mi-au zis: rămâi la noi și ni-i fi bunică. Eu le-am zis că nu rămân pe capul lor, că mi-i rușine”.

Împreună cu Alisa, au gătit mâncare tradițională moldovenească. „Au mașină și am spălat tot, iaca am făcut și plăcinte. Așa-i gospodină și face mâncarea gustoasă, ca moldovencele. M-o spălat, m-o schimbat, m-o spălat pe cap, pe trup, ca pe un copil”.

În timpul liber, a început să citească Biblia. „Ei se miră, cum de la așa vârstă citesc fără ochelari?”

Tânăra generație poate ajuta la dezvoltarea R. Moldova

Alisa și Garry Bunning ajută copiii din R. Moldova în cadrul mai multor proiecte sub egida CIRE (Children’s Emergency Relief International), Ajutor Internațional de Urgență pentru Copii. Ambii sunt originari din statul Tennessee și susțin că R. Moldova poate deveni un stat prosper, dacă s-ar investi în tânăra generație. „Ei sunt viitorul acestei țări”, susține Garry.

Casa în care locuiește acum mătușa Stepanida este un adăpost temporar, întrucât familia Bunning are un proiect cu copiii din Criuleni, iar la sfârșit de august cuplul va pleca pentru câteva luni în SUA. Potrivit lui Garry, zilele trecute, i-a vizitat Stela Andreeva, fosta purtătoare de cuvânt a ex-premierului Chiril Gaburici. Aceasta caută o soluție pentru bătrână, întrucât Stepanida refuză să stea la un azil de bătrâni, din cauza condițiilor de acolo. Într-o recentă discuție telefonică, a fost anunțată că fie vor închiria o cameră și vor plăti o asistentă, să aibă grijă de bătrână, fie vor avea grijă ca ea să ajungă la familia în care a locuit timp de câteva luni.

CERI – organizația care face o schimbare în viața copiilor din lume

CERI, organizația non-guvernamentală care își propune să ajute copiii orfani, pe cei care au avut de suferit în urma dezastrelor naturale, sărăciei și războaielor civile, are programe în Europa de Est, Asia de Sud-Est, Africa și America Latină. Datorită serviciilor oferite de această organizație, copiii orfani care au avut de suferit își pot găsi o familie adoptivă. Totodată, tinerii deprind aici abilități ce le-ar permite să fie pe cont propriu în viață. Ei învață cum să-și gestioneze banii sau cum să susțină cu succes un interviu pentru un loc de muncă. Tinerii mai sunt învățați cum să evite riscurile de a deveni victime ale unor amenințări din ce în ce mai mari la nivel mondial, cum ar fi traficul de ființe umane sau cel de organe vitale.

Liliana Botnariuc