Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Forumul economic 2010 (ediţia I)

Forumul economic 2010 (ediţia I)

268-forumPentru prima dată, oamenii de afaceri din capitală s-au întâlnit în cadrul unui forum economic organizat de Primăria mun. Chişinău la finele săptămânii trecute. Aceasta a fost prima ediţie a Forumului economic, care îşi propune ca R. Moldova să atingă o independenţă reală, asigurând locuri de muncă tuturor cetăţenilor.

În mare parte, economia R. Moldova este concentrată în Chişinău, dovadă sunt cele 66% din întreprinderile economice care îşi desfăşoară activitatea în capitală şi locurile de muncă care, în proporţie de 40%, se află în municipiul Chişinău. Cât despre volumul total de investiţii străine, o bună parte dintre acestea, circa 80%, îi revin capitalei. Astfel, mai mult din jumătate de consum are loc tot la Chişinău.

„Nu sunt indicatori prin care dorim să arătăm performanţe, arătăm doar o situaţie carte duce spre contrast, un contrast care ne arată că e o diferenţă mare între municipiul Chişinău şi celelalte localităţi ale republicii. Dar, faţă de alte oraşe cu milioane de locuitori, faţă de alte economii, aflate într-o altă fază de dezvoltare, mai avem foarte mult de muncit”, a spus la forum primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă.

Primarul s-a pronunţat pentru un dialog permanent între autorităţile locale şi oamenii de afaceri, pentru a asigura încrederea reciprocă. În acest sens, Primăria va întreprinde acţiunile necesare pentru a soluţiona problemele ce ţin de eliberarea actelor, iar în cazul unor refuzuri, acestea să poată fi contestate în judecată sau să fie probate în termenii stabiliţi deciziile Consiliului municipal Chişinău.

În aceeaşi ordine de idei, primarul de Chişinău a insistat asupra protecţiei oferite de administraţie agenţilor economici, pentru a le garanta securitatea. „Să nu existe presiune, să nu stea agenţii economici cu frica în sân că vine cineva şi le ia afacerea”, a spus edilul. „Pentru aceasta, este nevoie de multă insistenţă. Având aceleaşi obiective privind scopul final, lucrurile se vor schimba în bine”, a declarat Dorin Chirtoacă.

La forum au luat cuvântul şi agenţii economici, care au venit cu mai multe propuneri legate de ridicarea nivelului de trai în R. Moldova şi îmbunătăţirea situaţiei economice în ansamblu.

Mazur Cornescu, reprezentant Eurohouse Group, s-a pronunţat pentru dezvoltarea construcţiilor în suburbii. Potrivit lui, suburbia trebuie să fie mai atractivă pentru viaţă decât centrul oraşului. Pentru aceasta, e suficient să fie rezolvată problema transportului. „Ar fi mai bine să fie subvenţionaţi operatorii de transport şi să se investească în repararea drumurilor, decât să se încerce înghesuirea unei jumătăţi de Moldovă în câteva blocuri cu multe etaje”, a spus Mazur Cornescu.

Nicolae Pojoga, directorul reţelei de supermarket „Linella”, membru al Clubului oamenilor de afaceri „Timpul”, a propus să fie instituit un mecanism de transparenţă asupra gestionării resurselor publice, inclusiv a resurselor financiare, pentru a vedea dacă fondurile agenţilor economici sunt gestionate corect.

Crearea în cadrul Administraţiei municipale a unui comitet strategic de dezvoltare, care ar avea laboratoare de lucru pe fiecare domeniu, a fost propunerea consilierului municipal Alexandru Corduneanu. „O asemenea experienţă există în toată Europa. Acest comitet strategic va fi un parteneriat viabil între oamenii de afaceri, populaţia municipiului şi administraţia publică a Chişinăului”, a menţionat consilierul.

În cadrul Forumului agenţilor economici, a fost făcută o prezentare a proiectelor de dezvoltare a oraşului. Printre acţiunile prioritare se numără extinderea reţelelor de apeduct şi canalizare, reabilitarea drumurilor, construirea unei fabrici de prelucrare a deşeurilor, amenajarea zonei de agrement Valea Morilor, dezvoltarea parcurilor tehnologice etc.

Tatiana POTÂNGĂ