Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Formula sănătăţii – staţiunea balneară…

Formula sănătăţii – staţiunea balneară „Bucuria-Sind”

Imaginaţi-vă că staţi culcat deasupra unui stup de albine. În timp ce acestea descarcă polenul şi fabrică mierea, respiraţi toate aromele câmpurilor, ascultând o muzică zumzăită de mii de voci „mieroase”. Apiterapia există, alături de ozonoterapie, hirudoterapie, proceduri cu CO2 şi multe alte proceduri pentru sănătate, vechi de când lumea. Sunt toate la nici 20 de kilometri de Chişinău, prezentate într-o formulă modernă, la Sanatoriul „Bucuria Sind” de la Vadul lui Vodă.

IMG_0561Sanatoriul „Bucuria-Sind” are o istorie de peste patruzeci de ani. A fost fondat în anul 1974, când, în urma unor probe de aer, s-a constatat că zona Vadul lui Vodă este bogată în oxigen şi ozon. Astfel, în locul unei tabere de vară pentru copii a fost construit un sanatoriu, în special pentru tratamentul bolilor cardiovasculare. „Era o instituţie recunosută la nivelul întregii uniuni sovietice şi se considera un mare prestigiu să ai ocazia să te odihneşti la acest sanatoriu. Aici veneau să se trateze oameni din toate cele 15 republici. Ulterior, programele de reabilitare au fost distruse, a avut de suferit şi sanatoriul nostru, pe care am fost nevoiţi să-l închidem în anii 1989-2000, pentru că duceam lipsă acută de resurse şi de pacienţi”, ne povesteşte medicul-şef, Sergiu Costin.

Timp de 10 ani sanatoriul a funcţionat doar în timpul verii, iar începând cu anul 2010 a revenit la programul complet. Acum, oamenii pot veni aici pe parcursul întregului an. Sanatoriul are mai multe blocuri bine amenajate, care pot găzdui concomitent 236 de persoane. De persoanele care vin la tratament şi odihnă se ocupă peste 100 de angajaţi. Cu câţiva ani în urmă, sanatoriul a trecut la autogestiune. „Când am trecut la autogestiune, totul a devenit mai uşor, deja nu depindeam de nimeni, nu trebuia să completăm zeci de cereri ca să primim nişte bani. Treptat am reuşit să ne reabilităm, să cumpărăm aparate noi. Desigur, câteodată ne este mai greu, dar încercăm să răspundem cerinţelor de azi ale pacienţilor”, subliniază medicul-şef.

CO2 şi ozonul – în serviciul sănătăţii

În ultimii ani, numărul persoanelor care vin la staţiunea balneară „Bucuria-Sind” a crescut simţitor. Instituţia parcurge acum o perioadă de modernizare şi extindere a serviciilor sale. Totuşi, ceea ce scoate în evidenţă sanatoriul „Bucuria-Sind” faţă de celelalte instituţii de profil este utilizarea unor metode unice de tratament care şi-au demonstrat deja eficienţa, devenind o adevărată carte de vizită.

Cu trei ani în urmă au fost introduse băile cu CO2, o procedură benefică pentru tratamentul diabetului zaharat, al maladiilor vasculare, al sindromului metabolic şi al dereglărilor de circulaţie. „Cel mai apropiat loc unde se mai fac băi cu CO2 este staţiunea balneară din Karlovy Vary, Cehia”, susţine Sergiu Costin.

Potrivit medicilor, aceste băi uscate cu CO2 au menirea de a revitaliza sistemul nervos şi contribuie la funcţionarea corectă a întregului organism. „Atunci când organismul ajunge într-un astfel de mediu se declanşează toate reacţiile de regenerare, în special aprovizionarea cu sânge a membrelor inferioare. Se generează reacţiile de supravieţuire şi aceasta ajută la întinerirea organismului”, susţine medicul Costin.

Sergiu Pârgari, medic ozonoterapeut la sanatoriul „Bucuria-Sind”
Sergiu Pârgari, medic ozonoterapeut la sanatoriul „Bucuria-Sind”

De asemenea, acest sanatoriu este primul în care s-a implementat ozonoterapia, o metodă de tratament pe cale naturală, cu un efect rapid și acțiune îndelungată. Această procedură ajută la refacerea funcției sangvine de transport al oxigenului, refacerea și activizarea microcirculației și circulației sangvine, are acțiune hipocuagulantă, acțiune imuno-modulatoare, bactericidă și viricidă, optimizând metabolismul și având efect analgesic și antiinflamator. „Ozonoterapia nu provoacă reacţii adverse, ca terapia medicamentoasă. Este eficace în prevenirea diabetului zaharat şi tratarea complicaţiilor care pot să apară, pentru că ozonul reduce glucoza în sânge şi ţesuturi şi măreşte randamentul energetic. Ozonul posedă proprietăţi antidepresive, relaxante. Pentru această procedură nu există limită de vârstă sau contraindicaţii. Pot să spun că nu există metodă mai bună pentru tratarea piciorului diabetic şi a hepatitelor virale”, susţine medicul-ozonoterapeut Sergiu Pârgari, care este de părere că menirea unui sanatoriu este profilaxia şi refacerea sănătăţii.

„Staţiile de tren” ale organismului uman

Un alt serviciu benefic pentru revigorarea organismului este acupunctura. „Punctele reprezintă un fel de staţii de tren, unde sunt mai multe terminaţii nervoase. Când vorbim despre acupunctură, vorbim despre energia corpului uman. Sensul acestor proceduri este de a da un semnal organismului, care ştie cel mai bine să se autotrateze”, ne explică medicul Viorica Cucobco. Ea ne-a spus că pe urechea unui om sunt peste 200 de puncte, iar pe corp – peste 2000 de puncte, care stimulează funcţionarea corectă a organismului nostru. „De aceea, pentru fiecare pacient se face o formulă a corpului şi sunt indicate punctele ce trebuie trezite”, ne spune medicul. „Atunci când pacientul vine la noi şi se plânge, de exemplu, că suferă de insomnie, noi încercăm să vedem care este rădăcina acestei dereglări”, subliniază medicul.

Sanatoriul propune pacienţilor săi şi proceduri de hirudoterapie, în popor acesta fiind cunoscut ca tratament cu lipitori. În cabinetul de hirudoterapie am întâlnit doi pacienţi care au reuşit să facă de mai multe ori aceste proceduri. „Este o senzaţie de muşcături uşoare, căldură sau mâncărime, dar nu deranjează”, ne descrie senzaţiile sale una dintre paciente, în timp ce este supravegheată de medicul Emil Neamţu. „Lipitorile ajută la revigorarea corpului, păstrarea energiei şi a bunei dispoziţii”, adaugă cu entuziasm medicul. Lipitorile sunt procurate de la o biofabrică specială. Ele sunt păstrate în borcane cu apă şi puse la frigider. „Astfel stopăm activitatea lor biologică. Din 400 de tipuri de lipitori doar trei sunt lipitori medicinale şi elimină acea substanţă de care are nevoie corpul uman. Să nu uităm că ele sunt de o singură folosinţă, exact ca seringa, pe care o poţi folosi o singură dată”, subliniază Emil Neamţu. Ieşind din cabinetul de hirudoterapie, am întâlnit o femeie care a venit tocmai din Vladivostok.

„Imaginaţi-vă câtă sănătate se adună în aceste căsuţe”

IMG_0448Sanatoriul „Bucuria-Sind” oferă pacienţilor şi posibilitatea de a încerca apiterapia, adică terapia cu câmpul magnetic produs de cele 36 de familii de albine. „În sânul naturii am construit căsuţe de lemn, unde oamenii stau câte 45 de minute pe nişte pătucuri amenajate deasupra stupilor de albine, care în activitatea lor transmit un câmp magnetic ce contribuie la restabilirea activităţii sistemului nervos. Albinele îşi fac treaba, produc miere, iar tot mirosul de miere şi propolis iese prin plasă şi se răspândeşte prin toată căsuţa. Stând culcaţi, pacienţii respiră aerul de stup, ascultând zumzăitul care-i adoarme peste doar câteva minute… După astfel de proceduri, pacienţii spun că respiră mai uşor, se simt odihniţi”, ne poveseşte Emil Neamţu.

Aceste remedii naturiste sunt lucruri moderne preluate din tradiţiile vechi de îngrijire a sănătăţii. „Din cauza ritmului alert de viaţă, accentul se pune, de obicei, pe proceduri chimice, dar nu pe remedii naturiste. Astfel că, am fost în mai multe sanatorii din lume, de unde am preluat tot ce este mai bun şi natural”, ne spune medicul-şef, conducându-ne prin sălile staţiunii.

Potrivit administratorilor sanatoriului, în preţul biletului de tratament intră: cazarea, patru mese şi toate procedurile de care are nevoie pacientul. „Preţul biletului de tratament depinde de condiţiile de cazare. O cameră pentru o zi pentru două persoane costă 343 de lei, o cameră pentru o singură persoană – 376 de lei, un apartament – 430 de lei, iar o cameră de tip lux costă 510 lei. În rest, condiţiile de alimentare, de tratament sunt egale pentru toţi”, ne explică Sergiu Costin.

„Mă cucereşte liniştea din jur, profesionalismul şi căldura medicilor”

Când o persoană ajunge la sanatoriu, i se face o fişă de observaţie. Medicul discută şi o consultă timp de o oră, după care îi scrie în fişă procedurile pe care trebuie să le facă, precum şi cele care nu îi sunt recomandate. „Fiecare om are o istorie a sănătăţii aparte, de aceea îl consultăm şi încercăm să-i oferim tot ce e mai bun”, susţine medicul-şef.

Vasile Cotorobai făcând exerciții în sala de forță a sanatoriului
Vasile Cotorobai făcând exerciții în sala de forță a sanatoriului

La staţiune am întâlnit pacienţi veniţi din străinătate, din Ucraina, Germania sau Rusia. „Oamenii aud despre noi de la rude, prieteni, care au mai fost pe aici şi au rămas impresionaţi. Cea mai bună publicitate pentru sanatoriu sunt oamenii împliniţi şi sănătoşi”, adaugă medicul-şef.

În sala de forţă l-am întâlnit pe Vasile Cotorobai, care a venit la sanatoriu pentru a se odihni. Tot acolo am întâlnit un grup de pensionari din Ungheni. „Am venit de la Prut la Nistru”, zâmbeşte unul dintre bărbaţi, care stătea la un aparat magnetic. „Acesta este unul dintre cele mai bune sanatorii. Din 2011 am început să vin în fiecare an aici. Mă cucereşte liniştea din jur, profesionalismul şi căldura medicilor… Mă simt aici ca într-o familie mare”, ne spune Polina Schwarzkop, care a venit din Frankfurt, Germania.

Galina Dobreanschi, din Drochia, se arată şi ea impresionată de acest loc: „Am aflat despre acest sanatoriu de la o prietenă. Vârsta şi problemele de sănătate m-au adus aici. Am fost la mai multe sanatorii din ţară şi din afara ei, dar acesta îmi place mai mult. Procedurile sunt făcute de medici conştienţi. Eu aveam probleme cu circulaţia sângelui, dar după primele proceduri şi tratamente, am început să mă simt mai bine. Înainte de a veni la medic am făcut un tratament medicamentos, iar aici am venit pentru proceduri, să mă relaxez şi să-mi întăresc organismul”, spune femeia.