Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Fonduri europene pentru satele Moldovei

Fonduri europene pentru satele Moldovei

„Fonduri pentru APL-urile Moldovei”, organizat de Succes Consulting, a întrunit o mare parte dintre primarii republicii, dar şi directorii şcolilor-internat. Managerii au beneficiat de instruire la temă, aflând cum să acceseze fonduri europene pentru soluţionarea necesităţilor localităţii sau instituţiei pe care o conduc.

Iurie Calestru, directorul Centrului Succes Consulting, explică nevoia de a shimba mentalitatea oamenilor şi de a trece de la vorbe la fapte. “Anume aceasta vor învăţa oamenii să facă în cadrul acestui training. Cursul are ca scop orientarea corectă şi în direcţia potrivită a managerilor, oferindu-le posibilitatea de a înţelege mecanismul de scriere şi implementare a proiectelor”, susţine directorul.

„Undiţa, şi nu peştele…”

Pentru training sunt selectate grupuri din diferite localităţi şi regiuni ale republicii.  Participanţii vor avea posibilitatea de a conlucra şi de a-şi împărtăşi experienţa managerială acumulată în timpul implementării proiectelor anterioare. Primarii se arată mulţumiţi de cunoştinţele obţinute în cadrul  trainingului. “Parcă aveam idee despre ceea ce vrem, dar era totul la general. Acest training le-a pus pe toate pe policioare”, sunt de părere mai mulţi primari din raionul Căuşeni. Ei consideră că un mare beneficiu este şi posibilitarea de a se întâlni cu managerii din localităţile în care au fost realizate deja multe lucruri. Deoarece, susţin ei, “experienţa trăită deja prin realizarea proiectului este un atu foarte important”. Cu toate că aşteptările le-au fost altele, primarii chiar s-au bucurat că s-a întâmplat altfel. “Noi credeam că vom veni aici şi trainerii se vor implica în scrierea proiectelor, dar n-a fost aşa. Ei nu ne dau peştele, ci undiţa, ceea ce este mai corect”, sunt siguri primarii.

Donatorii investesc în sate

Nina Rusu, directoarea Şcolii speciale nr. 12, susţine că investiţiile  sunt axate pe sectorul rural, iar cei din Chişinău sunt oarecum ocoliţi. Directoarea nu este sigură că se va putea descurca atunci când instituţia pe care o conduce va fi nevoită să treacă la autofinanţare. Mentorii, însă, consideră altfel. “Este un adevăr că donatorii finanţează mai mult sectorul rural, dar dacă problema va fi formulată corect, proiectul va avea şanse şi se va bucura de succes”, susţine trainerul Iurie Coşciug.

Unii manageri au o experienţă vastă în accesarea fondurilor, dar nu au neglijat invitaţia, menţionând că trainingul le-a oferit cunoştinţe noi, dar şi posibilitatea de a comunica cu colegii, care este binevenită. Doamna Elena Moşneguţu, primara satului Hansca, raionul Ialoveni, este deja la al 14-lea proiect. Ea spune că  a acumulat experienţă în scrierea proiectelor încă din studenţie şi  că proiectele iniţiate de echipa ei, pe lângă alte beneficii, urmăresc scopul de a crea noi locuri de muncă. Alte proiecte se implementează în parteneriat cu biserica din localitate.

Infrastructura – problemă comună

Ioana Andreea Cozianu, expert în accesarea fondurilor europene, spune că problemele pe care le expun primarii sunt asemănătoare, bunăoară cele de infrastructură sau de iluminare a satelor. Totodată, ea accentuează faptul că aceste traininguri îi ajută nu numai să depisteze problema, ci şi să o prezinte în aşa mod, încât acceptarea proiectului să fie benefică multilateral. Managerii au discutat despre fondurile disponibile şi despre erorile posibile din cererea formulată, primind recomandări concrete în scrierea şi formularea cererii.

Directorul Centrului Succes Consulting a venit, în încheiere, cu un mesaj de felicitare pentru participanţi. Surpriza cea mare a fost că toţi participanţii vor primi un card care va echivala cu suma investită. Acesta va include în sine consultaţiile experţilor până la finalul scrierii proiectelor şi ulterior, în timpul implementării acestora. De training au beneficiat 151 de participanţi.

Aida Cotruţă