Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Firmele din dosarul grădinițelor continuă…

Firmele din dosarul grădinițelor continuă afacerile cu statul

Cei 17 funcționari publici și agenți economici, reținuți în dosarul licitațiilor trucate în educație, rămân în arest preventiv pentru 20 și 30 de zile, după ce magistrații Curții de Apel Chișinău au respins toate contestațiile avocaților în legătură cu anularea măsurii de arest. Trei angajate ale Direcților educație, tineret și sport sunt plasate în arest la domiciliu pentru că au la întreținere copii de vârstă mică. De cealaltă parte, alte șase persoane care au statut de bănuit sunt cercetate în stare de libertate. Mai mult, din cele 157 de grădinițe din Chișinău, în circa 20 au ajuns produse alterate sau de o calitate îndoielnică. Totodată, niciun contract cu firmele implicate în scandal nu a fost reziliat, deoarece procedura durează mai bine de o lună şi atunci grădiniţele ar rămâne fără produse alimentare.

Mihai Moldovanu, șeful Direcției Sănătate a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) și președinte al grupului de lucru pentru efectuarea anchetei de serviciu în dosarul respectiv, afirmă că licitațiile privind aprovizionarea cu produse alimentare a instituțiilor preșcolare și școlare au loc de două ori pe an, iar contractele agenților economici vizați în scandal, încheiate în iulie, curent, sunt valabile până la sfârșit de an. Funcționarul a precizat că a atenționat administrațiile grădinițelor să verifice mai riguros condițiile de livrare și calitatea produselor destinate copiilor.

„Dvs v-ați găsit mai deșteaptă?”

Șeful Direcției Sănătate susține că produse alterate continuau să fie livrate grădinițelor și după reținerile efectuate de CNA. În urma verificărilor întreprinse de comisia de anchetă din cadrul CMC, s-a stabilit că în toate grădinițe e „dezastru”. Blocurile alimentare nu sunt conforme, nu corespund standardelor sanitare, utilajul tehnologic pentru pregătirea hranei este uzat. La o grădiniță s-a descoperit pește infectat: „Atunci când directoarea grădiniței a insistat ca acest produs să fie schimbat, au apărut mari supărări din partea funcționarilor DETS Ciocana, dar și din partea agentului economic, care argumenta: toți primesc, dar dvs v-ați găsit mai deșteaptă și nu vreți să recepționați marfa?”, a povestit șeful Direcției Sănătate. Un raport, comisia condusă de Moldovanu. urmează să prezinte la 19 decembrie. Primele constatări arată abateri grave de la procedura de organizare a licitațiilor și de recepționare a produselor. În sectorul Buiucani, la deschiderea pachetelor, când se efectua licitația, participau toți membrii grupului de lucru, 7—9 persoane, dar la evaluarea ofertelor participa doar un singur om: „un șef decidea cine va fi furnizorul produselor alimentare”.

În ultimii ani, chiar dacă au existat probleme privind calitatea produselor livrate, niciun agent economic nu a fost inclus în lista neagră, deoarece nicio Direcție educație de sector nu a înaintat vreun demers în acest sens. „Mă gândesc că au existat înțelegeri între funcționari și agenții care distribuiau produsele”, recunoaște Moldovanu. Altfel spus, atât timp cât nu există o sesizare privind neregulile admise de agentul economic sau o decizie de judecată, firmele nu pot fi împiedicate să participe la licitații. Mai mult, dacă acest lucru s-ar întâmpla, agenții economici ar putea contesta în instanță acțiunile DETS, iar direcțiile de sector s-ar alege cu probleme. În prezent, DETS de sector au demarat procedura de licitație pentru contractarea furnizorilor de produse alimentare pentru prima jumătate a anului 2017, iar agenții economici a căror administratori sunt vizați în dosarul penal pot participa. Moldovanu afirmă că responsabilitatea cea mare revine grupului de lucru din fiecare sector, format din șeful DETS, adjunctul, juristul și contabilii. Aceștia trebuie să respecte principiul legal: cel mai mic preț la cea mai bună calitate și să evalueze obiectiv ofertele. „Nu-i chiar așa cum se zice: n-am avut încotro și a trebuit să aleg cel mai mic preț”, spune Moldovanu. El precizează că, odată cu raportul final, va prezenta alternative pentru organizarea alimentației publice, soluții pentru reforma instituțională și schimbări în procedura de achiziții.

Un scandal fără nume

Deși societatea civilă a cerut pedepsirea persoanelor vizate în trucarea licitațiilor, iar Dorin Chirtoacă a promis părinților identificarea celor implicați în scandal, Moldovanu spune că grupul de lucru va prezenta doar o listă de funcții, nu și nume. Între timp, în spațiul public au apărut numele celor reținuți, deși organele de urmărire penală nu le-au confirmat.

Șeful Direcției urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu, a invocat secretul anchetei, precizând că datele și numele vor fi făcute publice atunci când dosarele vor fi transmise în judecată. „Ulterior, tot noi vom umbla prin instanțe și vom răspunde pentru încălcarea prezumției nevinovăției. În baza declarațiilor noastre, instituțiile media vor face anumite concluzii, iar ulterior noi vom purta răspundere. Consultați art. 211 și 212 din Codul de Procedură Penală”, ne-a spus Zumbreanu. Reprezentantul CNA a confirmat doar că la acest moment statut de bănuit au patru agenți economici. Potrivit acestuia, în prezent se audiază martori, se ridică și se examinează documente.

Contracte cu statul, din penitenciar

În timp ce angajații Societății Comerciale „Sanex-Comerț” SRL, Natalia și Serghei Bahcivanji, sunt plasați pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13, firma continuă să câștige licitații. Potrivit datelor din Registrul de Stat al Achizițiilor Publice, a doua zi după perchezițiile și reținerile efectuate de CNA, la 25 noiembrie, firma a semnat un contract de peste 99 mii de lei cu MAI, pentru livrarea produselor alimentare Departamentului Trupelor de Carabinieri. Mai mult, produsele „Sanex-Comerț” s-au dovedit convenabile și Spitalului Raional Rezina care, la 6 decembrie, a semnat un contract de 67 mii de lei pentru furnizarea produselor alimentare în perioada ianuarie-martie 2017. Centrul de Investigații Jurnalistice a scris că Natalia și Serghei Bahcivanji, angajați ai „Sanex Comerț” sunt fiica și ginerele Tatianei Cebotari, consiliera ministrului Educației, Corina Fusu.

Și firmele lui „Ghena” continuă să funcționeze. La 25 noiembrie, în timp ce Ghenadie Nicorici se afla deja în izolatorul CNA, SRL-ul său, „Crinic Grup”, semna un contract de 88 176 de lei cu DETS Buiucani pentru asigurarea grădinițelor din sector cu produse alimentare inclusiv ecologice. Tot atunci, un altă firmă implicată în dosar, „Lovis Angro” SRL, ai cărui administrator și contabil, Lilian Sofrone și Tatiana Jugău, se află în arest, semna cu DETS Buiucani un contract de 16 765 de lei. SRL-ul administrat de Lilian Sofrone va livra ouă și legume până în martie 2017 Spitalului Republican al Asociației Curativ-Sanatoriale de Recuperare, după ce, acum câteva zile, a câștigat un contract de 75 mii de lei. Spitalul va primi produse alimentare în sumă de peste 91 de mii de lei și de la „Sanex-Comerț” SRL, după ce, la 1 decembrie, firma a câștigat licitația publică. Contactată de ZdG, Angela Radu, secretara grupului de lucru care se ocupă de achiziții la acest spital, ne-a spus că era în concediu când s-au semnat contractele și că, anterior, agentul economic a livrat repetat produse instituției. Dacă existau probleme vizavi de calitate, marfa era returnată. Responsabila ne-a asigurat că firmele „nu au fost desemnate câștigătoare la poziția livrarea cărnii de găină”, dar și că nu se găsesc în lista neagră de interdicții. „Dacă există probleme, marfa se returnează, pentru că avem Centrul de Medicină Preventivă care controlează produsele”, a declarat Angela Radu.