Festivalul Internaţional „Mărţişor” din SUA, la ediţie jubiliară

În acest an Festivalul Internaţional „Mărţişor” celebrează cinci ani de la lansarea sa pe tărâm american. Fondatorii acestui eveniment care a luat amploare – Vasile Moroşanu, Artist al poporului din R. Moldova, şi George Kulya, preşedintele Dream Olympic Foundation SUA, – au pregătit cu această ocazie un program deosebit cu participarea artiştilor de la noi din ţară.

Pe scenă vor evolua Vasile Moroşanu, Sergiu Ciuhrii, Ghenadie Moroşanu, Dora Cebotari, Andreea Bragă şi alţii. De asemenea, nu vor lipsi nici oameni de artă din diasporă. Este vorba de coregrafii Gheorghe Arabadji şi Vasile Munteanu, Artişti ai poporului, acordeonistul Nicolae Prisăcaru, Artist emerit, şi alţii.

„Aflat la cea de-a cincea ediţie, festivalul a demarat la 3 martie, în premieră, în Castelul di Amorossa şi va continua pe parcursul lunii martie în mai multe oraşe din SUA”, a declarat Vasile Moroşanu.

„Când am fost invitat la eveniment, mă gândeam că o să fie plictisitor şi că o să plec după jumătate de oră din sală. M-am înşelat însă, este de departe cel mai minunat festival etnic la care am participat”, a menţionat Dario Sattui, proprietarul castelului.

Organizatorii menţionează că scopul festivalului este promovarea imaginii ţării şi a tradiţiilor noastre seculare, precum şi consolidarea relaţiilor culturale dintre cele două ţări.

An de an festivalul adună mii de spectatori, atât moldoveni cât şi nemoldoveni. Pe lângă muzica bună, cei prezenţi la eveniment se vor delecta cu bucate tradiţionale şi vor primi în dar câte un mărţişor, simbolul primăverii în sud-estul Europei. Şi la această ediţie va fi lansată o expoziţie de tablouri pictate de artişti din R. Moldova, precum şi una de mărţişoare.

Festivalul Internaţional „Mărţişor” este organizat de asociaţia obştească „Perlele Moldovei”, condusă de Artistul poporului Vasile Moroşanu, în parteneriat cu fundaţia americană „Olympic Foundation”, condusă de George Kulya, originar din Reni, Ucraina. Festivalul „Mărţişor” a fost lansat în SUA în primăvara anului 2013.

Ghenadie Moroșanu, Vasile Moroșanu, George Kulya

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Marghita dela Cetatea Hotin

    Corect pre limba noastră, a mamei, trebuie să fie
    – George Culea din Reni din Sudul Basarabiei istorice
    /și nu ucrainescul ocupant Kulya,/ etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *