Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Femeile, încurajate să ia Primăriile

Femeile, încurajate să ia Primăriile

R. Moldova mai are 2 săptămâni pentru a îndeplini unul dintre angajamentele sale internaţionale: un număr decent de femei în fruntea primăriilor, a raioanelor şi în componenţa consiliilor locale şi raionale. Unul dintre Obiectivele de Dezvoltare Milenară arată că Moldova s-a angajat să asigure 40% în locale şi câte 25% de femei în consiliile raionale şi în funcţiile de primar.Obiectivul trebuie îndeplinit până în 2015, iar peste 2 săptămâni vor avea loc ultimele alegeri locale care ar putea echilibra balanţa.

Ieri, la Chişinău, a avut loc lansarea unei „Iniţiative comune a Parlamentului R. Moldova şi a Organizaţiei Naţiunilor Unite în Moldova pentru susţinerea femeilor candidate în cadrul alegerilor locale din 5 iunie 2011”. În cadrul acestei iniţiative, circa 200 de femei implicate în viaţa politică vor primi tot sprijinul necesar pentru a participa cu succes la această campanie electorală, pentru a reuşi să ocupe mai multe poziţii în structrurile administraţiei locale şi raionale.

Actualele cifre care arată numărul femeilor în instituţiile publice nu sunt prea concordante cu angajamentele naţionale şi internaţionale ale R. Moldova: doar 18% dintre poziţiile de primar sunt deţinute de femei şi 13% dintre funcţiile de consilieri raionali sunt partajate de femei.

Termenul limită se apropie

Liliana Palihovici, vicepreşedinta Parlamentului, a declarat la lansarea acestei iniţiative că creşterea numărului de femei în poziţii publice „este un adevărat exerciţiu democratic pentru societatea noastră”. Ea consideră că alegerea femeilor în consiliile locale şi raionale este un exerciţiu pentru acestea şi o pistă de lansare în politica naţională. „Nu există un parlamentar mai bun decât cel care a trecut toţi paşii practici de la administraţia locală până la cea naţională. Iar femeile, care fac atâta muncă în sate şi în raioane, au atâta experienţă, încât merită să fie încurajate să ajungă mai departe”, consideră Palihovici.

„Alegerile locale din iunie sunt ultima șansă pentru a atinge obiectivele reprezentării femeilor în viaţa publică la nivel local şi raional în Moldova până în 2015, care este termenul limită pentru realizarea prevederilor Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului”, a menţionat Kaarina Immonen, Coordonator Rezident ONU în Moldova, adăugând că în perioada în care se află în Moldova a descoperit că aici există „un potenţial enorm” în ce priveşte capacitatea femeilor de activitate administrativă şi politică.

Societatea publică de gardă

Astăzi, la Teleneşti, urmează să aibă loc prima acţiune de sprijin pentru femeile lideri din zonele R. Moldova. Aici va fi organizat un atelier de lucru cu durata de o zi, participantelor oferindu-li-se toate explicaţiile necesare pentru lansarea unei campanii politice de succes. Până la 27 mai, asemenea ateliere vor avea loc şi la Briceni, Ungheni, Ialoveni, Hânceşti, Criuleni, Cantemir, Căuşeni şi Cimişlia.

Daniela Terzi-Barbăroşie, directoare a Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, a declarat că este foarte importantă o iniţiativă de susţinere a femeilor în zonele rurale, afirmând că în aceste zone femeile se confruntă cu situaţii speciale. „Cunoaştem femei care sunt gestionare foarte bune în sate, cu abilităţi şi cunoştinţe, dar sunt privite cu neîncredere de comunităţi, sau chiar ele înseşi îşi privesc şansele cu neîncredere”, susţine ea, explicând că societatea din R. Moldova nu e pregătită psihologic pentru a accepta definitiv egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi.

Viorel Furdui, director al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, susţine că la nivelul consiliilor locale femeile sunt foarte bine reprezentate. „În aceste consilii sunt peste 70 la sută femei, căci ele reprezintă forţa actuală a satelor”, susţine Furdui. Din păcate, gradul lor de reprezentativitate scade la fiecare nivel avansat. Există în medie câte 4 femei primare per raion şi o singură femeie preşedintă de raion, la fel cum avem în prezent o singură femeie în fotoliu de ministru. Alegerile locale din 5 iunie urmează să fie un test pentru R. Moldova în ceea ce priveşte egalitatea femeilor.

Alina RADU