Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Fără părinţi, dar cu Cetatea…

Fără părinţi, dar cu Cetatea Sorocii

279-sorocaDe Ziua Copilului la Soroca a avut loc un festival internaţional pentru copiii orfani. Festivalul e la prima ediţie şi a fost organizat sub patronajul Parlamentului R.Moldova. În acest an manifestarea a întrunit 220 de copii din toate orfelinatele din ţară, precum şi oaspeţi din Ucraina şi România.

Chiar înainte de începerea festivalului o ploaie, care nu a fost înscrisă în program, i-a fugărit pe toţi sub acoperişul Primăriei Soroca. A fost un bun prilej pentru copii ca să îşi continue discuţiile în grupuri, în timp ce maturii făceau prognoze meteo şi artistice. Raisa Dubinschi, conducătoarea colectivului de copii de la Şcoala-internat din Leova, ne-a asigurat că ploaia nu a diminuat din importanţa manifestării. „Elevii de la şcoala noastră au disabilităţi mentale şi nu prea au avut solicitări şi ieşiri la astfel de evenimente. Când am primit invitaţia, am considerat că e o idee foarte bună. Am pregătit dansul pentru festival încă din februarie şi a fost o muncă foarte grea pentru ei. Dar trofeul oricum este al nostru”,- spune Raisa Dubinschi zâmbind.

Valentina Popa, conducătoarea grupului copiilor din Străşeni, susţine şi ea că festivalul e o binecuvântare pentru copiii din orfelinate. „Ei sunt foarte bucuroşi de ceea ce li se întâmplă.Copiii au posibilitatea să comunice între ei, să-şi facă noi prieteni, relaţii. Datorită sponsorilor festivalului, am fost cazaţi foarte bine”.

Rockerii, solidari cu copiii

Lumea a revenit în piaţa din faţa Primăriei Soroca imediat ce a stat ploaia. În mulţime era un grup de tineri care se evidenţiau – capete rase, unele – cu creastă, bocani milităreşti. Unul dintre ei, Serghei, spune că nu a venit aici de dragul muzicii populare, ci din solidaritate cu copiii aflaţi în dificultate. „N-am venit aici pentru distracţii. E un gest de solidaritate cu aceşti copii, care într-adevăr au nevoie de susţinere”.

Lângă scena festivalului este amenajată o expoziţie de artizanat: covoare, broderii şi articole sculptate în lemn. Sorocenii nu-şi ascundeau încântarea şi chiar dorinţa de a procura unele dintre aceste piese. Diana Vrânceanu de la Gimnaziul-internat din Străşeni mi-a prezentat cu mândrie propriile piese. Câteva portrete brodate priveau ca vii vizitatorii Festivalului. „Am lucrat la ele cam o lună. Nu e cine ştie ce greu, dar este nevoie de răbdare şi atenţie – e foarte obositor. Aceste lucrări le-am făcut special pentru festival şi mă bucur că juriului i-au plăcut”, a declarat ea, prezentându-mi şi covorul făcut de colegele ei. „La acest covor s-a lucrat peste un an şi jumătate. La noi în gimnaziu este o secţie aparte, unde fetele învaţă a ţese”.

Din orfelinat, la Academia de Arte

Festivalul a adunat în scenă nu doar copiii din orfelinate, dar şi alţi copii talentaţi. În piaţă se aduna tot mai multă lume, iar unii chiar legau hore, încurajaţi de muzica şi dansurile desfăşurate pe scenă. Printre micii artişti, însă, erau şi artişti de renume, care împărtăşeau împreună aceleaşi emoţii. Margareta Ivanuş, artistă a poporului, membră a juriului, spune că a găsit talente demne de toată susţinerea. „Sinceră să fiu, nu mă aşteptam că vor fi atât de buni. Deja am pus ochiul pe câteva tinere, pe care, dacă vor munci, peste câţiva ani le voi încuraja să meargă la Academia de Arte. Trebuie să le acordăm tot sprijinul şi sper că acest festival îi va ajuta”, a conchis artista.

De obicei, astfel de evenimente ajung să fie doar nişte gesturi de susţinere momentană a celor care au avut mai puţin noroc în viaţă, fiind lăsată deoparte aprecierea justă a talentului şi a valorilor artistice. În acest caz, nu s-a pus accentul pe statutul de orfan al acestor copii. Oamenii din public nici măcar nu ştiau că e vorba de un concert al caselor de copii. Diana Atamanenco, de la Soroca, spune că a venit împreună cu prietenele, pentru că se auzea muzică bună. «Ştiu că e Ziua Mondială a Copiilor, probabil cu ocazia asta au organizat concertul. Ne place, e vesel, sperăm să fie şi la anul o asemenea manifestare”.

După festival, alte oportunităţi

Într-un târziu, copiii au trebuit să se retragă în tabăra în care au fost cazaţi pentru trei zile, toţi împreună. Din discuţiile lor e clar că şi-ar dori să revină cât de curând la o nouă ediţie a festivalului. Snejana Cvasnei, consiliera vicepreşedintelui Parlamentului Iurie Ţap, sub patronajul căruia a avut loc evenimentul, a dat asigurări că acest festival are şi continuare. „Am invitat nu doar copii din instituţiile din Moldova, dar şi din România şi din Ucraina. De acolo au venit însă copii de la centrele de creaţie obişnuite, pentru că în aceste ţări deja nu mai există orfelinate, acolo fiind vorba de asistenţi parentali şi case de tip familie. Organizatorii nu vor să se oprească aici. În octombrie, ei planifică să organizeze nişte competiţii sportive între internate, iar mai târziu şi nişte concursuri de creaţie printre copiii cu disabilităţi”.

Snejana Cvasnei spune că statutul de orfan nu îi face pe aceşti copii mai puţin talentaţi. „Ne-am propus să le oferim noi oportunităţi. Se pare că ne-a reuşit”, spune ea.

Viorel ROMAN, ŞSAJ