Exorcizările: vindecare sau afacere?

“Izgonirea necuraţilor” este un fenomen disputat în toată lumea. Unii îl acceptă şi chiar îl practică, în timp ce alţii îl resping ca pe o experienţă dăunătoare sau un procedeu fals. Oamenii din R. Moldova spun că recurg la aceste experienţe în special atunci când nu pot să-şi rezolve problemele de sănătate în sistemul medical oficial. În acelaşi timp, chiar unii preoţi spun că exorcizările sunt ca o afacere pe seama naivităţii şi disperării oamenilor.

Unele persoane, dezamăgite de efectul tratamentelor medicale, încep să caute tot mai insistent protecţia divină. O găsesc în biserici şi, uneori, în ritualuri bisericeşti invazive, de exorcizare.

Adriana M. din satul Napadova spune că avea dureri insuportabile de cap şi că vizitele repetate la medici nu ar fi ajutat-o. În final, a ajuns la preoţi. Părintele Valeriu de la biserica din Hrustovaia, raionul Camenca, i-ar fi spus că durerile ei se trag din vrăji.

“Am ajuns la Psihiatrie. După toate investigaţiile, medicul a zis că toate analizele sunt foarte bune, chiar dacă mă doare capul. Mi-a zis că scăparea mea ar fi în biserică”, spune Adriana, explicând că, după ce a băut “agheasmă de peste cruce la părintele Valeriu”, s-ar fi vindecat.

Nicolae, soţul ei e mai sceptic: “Pe cine-l şi cauţi merge la Hrustovaia să scoată dracii. Chipurile ei sunt peste tot şi nu mor, ca oamenii, ies din unul, întră în altul… Păi de 2000 de ani încoace n-ar trebui să ai unde călca de atâta drăcăraie”. Adriana se supără la auzul acestor cuvinte şi zice că unul dintre diavoli s-a aciuat bine în bărbatu-său.

“Exorcistul” a lucrat brigadier

De atunci au trecut mai bine de 10 ani, iar femeia poate să povestească ore în şir despre ispite, vrăji şi puterea lui “batiuşka”. Deja de un an, fiul ei mai mare a devenit  ucenic al preotului Valeriu, care urmează să se călugărească.

Părintele Valeriu este căsătorit şi are doi fii. A lucrat brigadier până în momentul în care a decis să se preoţească. Apoi, a ajuns cunoscut în regiune prin slujbele de exorcizare şi minuni de vindecare a celor bolnavi. Din banii adunaţi de la creştini a construit pe lângă biserică o pensiune, în care sunt cazaţi cei cu nevoi de durată. Are şi o pagină web, unde cei trataţi povestesc despre cum li s-a întâmplat vindecarea. Unii îi sunt deosebit de dedicaţi.

Este şi cazul Nataliei B., care spune că s-a vindecat de vrăji la acelaşi preot.  “Tuşeam de mă înăduşeam la slujbă, părintele mi-a făcut semnul crucii şi m-am liniştit un pic. Noaptea, pentru prima dată după luni de coşmar, am dormit. Apoi am aflat de la preot că trebuia să mor peste 3 luni, atât de grav am fost vrăjită”.

Natalia spune că tot de la acest preot a aflat cu claritate cine a vrăjit-o. “Batiuşka mi-a arătat şi cine m-o hrănit”, susţine ea, dând de înţeles că nu mai pune la îndoială cele spuse de părinte.

Tratament sau învrăjbire?

Pavel Borşevschi de la Biserica “Sfântul Dumitru” din Chişinău e cunoscut prin spiritul său combativ, împotriva exorciştilor autoproclamaţi. El spune că preoţii care îşi permit să indice asupra unor persoane că ar fi vinovate de vrăji pot fi acuzaţi de învrăjbire, considerată un păcat serios. Deşi exorcizările sunt acceptate ca ceremonii religioase de Biserica Ortodoxă, Pavel Borşevschi spune că nu orice preot le poate oficia şi niciodată în public. “Merg la aceste show-uri şi alde gură-cască: Ia dă să văd şi eu, poate mi-a merge. Important e să nu apună soarele în joaca asta cu diavolul”, explică preotul.

La 300 km de Hrustovaia, localitate a cărei marcă a devenit “batiuşka Valerii”, de partea dreaptă a Nistrului, în plin centrul Chişinăului, preotul Agafon adună alte sute de oameni necăjiţi, care vin dis-de-dimineaţă, de trei ori pe săptămână, să prindă rând la uşa Bisericii “Constantin şi Elena”.

Banii, între preot şi chirurg

Oamenii se înscriu într-o listă şi primesc un număr care le stabileşte rândul. La ora 8 dimineaţa mi-ar fi revenit numărul 84, cu promisiunea recepţionerei de a ajunge sub “patraşiriul părintelui” pe la amiază. “Ei, azi încă nu-s mulţi. Să vedeţi duminică, pe la ora asta erau vreo 200”, m-a încurajat ea.

Tamara C. a venit de la nordul Moldovei la părintele Agafon ca să-i mulţumească că acum 7 ani i-ar fi salvat viaţa. “La Chişinău mi-au spus că am o pată pe creier. Mi-au propus operaţie, care costa 6 500 de lei. Tare mă temeam. Am auzit de părinte şi am venit la el. M-a sfătuit să nu mă operez. Să încerc mai întâi prin pocăinţă”.  Tamara zice că aşa s-ar fi vindecat. Ea consideră că plăţile sunt utilizate atât în medicină, cât şi în biserică. “105 lei pentru miruire… pe lună vreo 700 de lei. N-aş zice că-i scump. Vine lume de pe lume”, explică Tamara, amintind de faptul că pentru o operaţie chirurgicală i s-ar fi cerut mii de lei.

Unii medici confirmă că au întâlnit, totuşi, pacienţi care s-ar fi vindecat de anumite suferinţe fizice prin credinţa lor în Puterea Cerească. Imagistul Centrului Diagnostic, Valeriu Jalbă, spune că a cunoscut cazuri de vindecare neexplicate medical: “Un pacient, care făcea investigaţii gastrologice la mine vreo 10 ani, într-un final nu mai era ajutat de medicamente. I-am recomandat o intervenţie chirurgicală, iar el s-a dus pe Muntele Atos. Zice că a băut acolo agheasmă, ceaiuri din ierburi, s-a rugat…” Valeriu Jalbă spune că la următoarea vizită ar fi constatat că rana gastrică a pacientului s-a epitelizat.

Un îndrăcit sau doi

Preotul Agafon are peste 90 de ani, fiind hirotonisit din 1953. El susţine că exorcizările sunt recunoscute de multe biserici ale lumii şi crede că mulţi s-ar fi vindecat astfel de boli grele: “Exorcizarea este un ritual creştinesc, aşezat de stâlpii bisericii, învăţătorii lumii, Vasile cel Mare şi Ioan Gură de Aur. Este destinată oricăror creştini, începând cu sugarii. Chiar şi femeilor gravide, bolnavilor cu farmece poate fi făcută”.

Preotul mai spune că până şi botezul este un ritual de exorcizare, căci naşii copilului se leapădă, scuipând, de Satana şi îşi asumă griji pentru educarea unui bun creştin.

Totuşi, preotul Pavel Borşevschi crede că se exagerează cu ceremoniile de exorcizare: “În Moldova noastră, cât este ea de mică, mite dacă există un îndrăcit sau doi. Vă spun asta cu toată responsabilitatea. Ceilalţi sunt păcătoşi, bolnavi”.
Făcând parte din Comisia de Disciplină a Mitropoliei Moldovei, preotul Borşevschi a sesizat mitropolitul privind unele practici cel puţin stranii de exorcizare care au loc în Moldova: “La „Ciuflea” unul dintre preoţi a luat o suliţă mare şi a început să taie până la sânge unghiile femeilor, să le şteargă pomada. Cică, boite cum sunt, atrag dracii… A venit o doamnă cu unghiile tăiate până la sânge”.

Credinţă sau tulburări nervoase?

Borşevschi consideră că exorcizarea nu se face în public, mai ales în prezenţa copiilor. Iar ţipetele spectaculoase care se aud în cadrul acestor ceremonii nu sunt dovada obligatorie a existenţei necuraţilor: “Au venit şi la mine aici vreo două şi au început să strige. Atunci am oprit slujba şi am preîntâmpinat: “Dacă mai strigi, chem Poliţia şi Salvarea. A pus capul în pământ şi a tăcut, iar după slujbă şi-a cerut iertare”.

Psihologa Parascovia Topada este de părere că mulţi dintre cei care devin clienţi ai ritualurilor bisericeşti ajung să aibă tulburări nervoase: “Se simt posedaţi cei cu anumite tulburări isterice, fie depresia, paranoia, schizofrenia chiar. Este vorba de afecţiuni neurologice, de fapt”.

La rândul său, Vasile Tăbârţă, şeful Secţiei de expertiză medico-legală a Spitalului de Psihiatrie, spune că în psihiatrie nu există diagnoze precum posedarea de demoni: “Sunt multe exemple când bolnavii noştri, fiind la biserică, pot să strige, să spună multe. E vorba de o stare amplificată de tulburări psihice”.

Liuba Lupaşco, ŞSAJ

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

17 comentarii

 1. vera

  Va povestesc un caz real:
  Cu vre-o citiva ani in urma, linga Manastirea de la Ciuflea, asteptam transportul , la statie. De odata, in spatele meu, din ograda manastirii am auzit:”Azi a-ti strigat bine, data viitoare, daca o sa strigati mai bine, o sa va dee mai mult”!
  Deatunci rar frecventez lacasurile bisericesti.M-am incadrat in Lupta Anticoruptie benevol, ca persoana civila, independenta. Urasc discriminarea, coruptia si nedreptatea. Sunt injosita,discriminata , in public, de cinovnici, politisti, nefiind aparata de nimeni.Multumesc PRESEI, ca ne da posibilitatea, sa ne exprimam, divulgind ADEVARUL! Nu am bani de aruncat in “vint”,pentru a asista la slujbele bisericesti si intretine preotimea – satula si familiile lor. Cum e mintea omului, asa-i si mila Dom-lui!
  AVEM NEVOIE de mai multi PSIHOLOJI, in Republica Moldova, dar nu de enoriasi, calugari, care comit acte: de a scoate draci s-au practica SEX ilegal – interzis!!

 2. AVRAAM

  vera are dreptate.Are si posibilitatea de libera exprimare.Toti traim in evul mediu.Guvernul sustine Biserica si popii homopederasti,popii homosexuali,popii pedofili,popii perversi.Hai,cica lume proasta,duceti-va la Biserica si pupati la popa poala…Vasile,cat costa opiul pentru popor?Daca dupa logica ta dupa vera plang psihologii,apoi pe tine te cauta sanitarii cu targa…

 3. galina

  oooooooo cuvinte adevărate și pline de dreptate DOAMNA VERA…
  INTELEGENȚA CU STUDII INTELECTUALE SI CU LIBERTATEA DE SINE INSĂȘI(partea mistică) numai așa vom fi integri și fără preuțimea,care deja trec toate limitele…
  in vatican preotul pedofol e incă și bolnav de AIDS…atit iși reprimă necesitățile naturale,biologice a sexualității că CA REZULTAT INNEBUNESC DE LA ENERGIA REPRIMATĂ și comit cele mai strașnice crimene…

  PSIHOLOGII cunosc partea sau shema cum lucrează creerul…de intelegență suntem dotați de la naștere…libertatea spirituală o putem cultiva datorită creșterii individuale a libertății și dreptul de a fi(a exista)…atit

  ca locuri de muncă(preot)-o necesitate socială ,pentru a îndeplini nunta petrecerii în ultimul drum…asta da,numai pentru asta pot fi acceptați…dar nu mai mult
  fiecare om are posibilitate și dar de a crește spiritual de sine stătător…fără invățătura cuiva…
  TRĂIM PENTRU A FI EXEMPLU,PENTRU A RESPECTA,PENTRU A FI RESPONSABILI,dar nu pentru a ne manipula și controla cu frica cu ideologii vechi și bâhlite…

  mulțumesc

 4. Padre Pio

  pt. Veruta si Vasilica:
  Voi cautati ambii niste psiholoGi ? sau pisalogi ? Multa sanatate si sa va fie de bine !

 5. SMARANDA

  UN SFAT PT. TOATA LUMEA:
  CITITI CARTILE LUI RADU CINAMAR DESPRE TAINELE MUNTILOR CARPATI DIN ROMANIA MARE.
  VETI INTELEGE CE SE INTAMPLA CU NOI !

 6. vera

  In cazul cand suntem devalorizati ca cetateni,cu Drepturi egale de :Guvern,Justitie si alte Instante de Drept, fiind ,lasati “dupa usa”, in asteptarea rezolvarii problemelor, ce ne scot la “sapa de lemn”, avem nevoie, toti acei suferinzi, de psiholoji-adevarati, dar nu de acei, incurcati cu psihiatria, care fortat tine oameni-nevinovati, aplicindu-le narcotice, pentru ca deschid gura, pentru Dreptate,Libertate si Protejarea Sanatatii lor! Acei -satui, fara simt de responsabilitate si nepasare, numai ei, pot sa judece oamenii- suferinzi,loviti nu numai de soarta, dar si de negligenta unora – neprofesionala. Rusine tuturor, care se socot destepti, dar, in realitate nu au capacitatea de a “cintari” unele lucruri importante! Cu asa ratiune o sa ajungeti fo-a – rte “departe”!

 7. vera

  Ma uit, cum slugitorii bisericilor,neavind salariu, i-si construiesc castele in ograzi,copiii lor- satui, invata, unde doresc, serviciiul militar nu-i priveste, dar eu ma gindesc, de ce a scazut numarum milionarilor si a crescut cel al miliardarilor? De ce Statul nostru e asa de sarac? Oare stim noi, unde ne dam banii? Dam ,la toti, dar ce folos? Toti pentru ei:prosti raminem, dezbracati si goi, care trebuie, sa ne temem de ei, ca :ne vor face de nimic ,in fata altora.Eu dispretuiesc MINCIUNA si am URA fata de acei care o “oblogesc”, aratindu-se -mai destepti decit sunt! Uitati-va: Ce s-a intimplat cu Eminescu,
  cu Matcovschi,cu Viscu,Gr.Vieru s. a., uitati-va ,ce se intimpla astazi, pentru Adevar si Dreptate, pentru Drepturile omului cu: fratii Brega, cu Matasaru,cu V.Boboc, cu studentul-francez Hincu ,cu d-na Cusnir, cu poporul care se revolta pentru DEZMATUL din tara ,pentru DEZASTRUL ,in care o conduc! Oare lor, ce le propun: Nu psihiatrie,nu puscarie,nu – gura inchisa? Altfel:”Caput” cu ei! Dar ei lupta, pentru Stat, Popor,Copiii nostri-viitorul nostru. Oare toti sunt bolnavi mintali si necesita a fi “deportati” in spitalele de psihiatrie sau penicentiare? Atunci, unde sa-i repartizeze, pa acei, care: 1.Fura Statul la stinga si la dreapta, 2. Se imbogatesc pe spinarea poporului, tratat de Preasfintiile bisericesti? I-a angageaza cu predarea religiei in scoli, sa propovaduiasca CUVINTUL ceresc si venirea potopului, de care ne-au instiintat, zilele acestea, la TV si n-a mai avut loc? Oare cit o sa ne prosteasca, o sa ne injoseasca toti, acei mai “bregi” ca noi? Va place asta? Atunci nu deschideti gura, asteptati:”mura-n gura”, ca o sa va puie; popa ,cu lingurita mai mare!

 8. Vlad Ungheni

  ZDG e un ziar liber.. dupa cum vad ca sunt scrise articolele nu e monopolizat de nimeni… dar in rest la noi in RM presa libera nu exista si curand nu va exista…. pe timpul lui voronin presa “moldobeneasca” era mult mai libera… ZDG tineti-o tot asa …sunteti un ziar stimat…

 9. Grig

  Bravo p/u Vera.Ai caracter si curaj.O lista cu nume de tot respectul,in afara de unul.Scoate-o pe Cusnir de pe lista si ai sa fii mai credibila.
  N-avem dreptul sa punem gramada idealul unor tineri ca Hancu sau regretatul nostru Boboc cu viclesugurile profitorilor,care s-au ales cu apartamente pe degeaba si se mai lefaiesc de 2 ani in hotelul parlamentului pe banii parintilor lui Hancu,Boboc si ale miilor de saraci.Platim noi pentru luxul lichelelor minciunoase si mizerabile.
  Imi pare rau de lumea credula si naiva.De asta profita nemernicii si se baga in suflet sa prosteasca omul neinformat.Dar evident e ca intre timp tu muncesti in sudoare sa existi,iar Cusnir nici nu roseste ca ii platesti hotelul din sudoarea ta.Atunci de care dreptate,adevar,drepturi egale vorbim?

 10. vera

  Pt.Padre Pio: Aveti judecata lui Vl.Voronin! Cine-mi propune psiholog, acela in primul rind are nevoie de el. Sunt constienta de cele ,ce scriu si vorbesc, dar nu mi-ar uncurca, pentru o consultatie, pe motivul propunerii d-stre, spre interesul meu. Dumnezeu sa va aiba in paza si sa va dee multa minte, de care are nevoie fiecare din noi! Amin!

 11. Valentina Cușnir

  lui Grișa! În hotelul parlamentului nu se trăiește gratis și nimeni nu plătește pentru mine! Eu nu m-am ales cu apartament deoarece nici nu m-am gîndit să rămîn aici! Am spus aceste lucruri! Nu umbla cu minciuni! Eu am demonstrat prin fapte și lumea mă cunoaște! În fața ochilor mei a fost omorît Valeriu Boboc! Am luptat și voi lupta pentru Dreptate, Libertate și Adevăr nu doar la 7 aprilie 2009! Tu ești un nemernic și scuipi pe adevărații patrioți! Tu ești o lichea! Nu am pentru ce roși! Sunt curată în fața Poporului Meu!Poporul să mă judece! Nu mă tem!

 12. vera

  In Republica Moldova avem magari cu doua picoare si oameni- demni de a trai pe acest plai, dar sunt nevoiti sa plece, fiindca Legea nu functioneaza pentru toti si Justitia adevarata exista numai pe hirtie,Omul pasnic nu este aparat de nimeni, dimpotriva: DISCRIMINAT! Penicentiarele, comisariatele si psihusca sunt verigele principale, unde sunt transportati,la comanda, oameni nevinoveti, pentru a nu-i descoperi pe acei CORUPTI,CRIMINALI si TILHARI de bani grei.

 13. galina

  cum ințeleg eu ce este exorcizmul…

  persoanele cu mult timp liber,care se concentrează mai mult spre ei,deci la rugăciune-au energie liberă,deci energie de a împărți cu alții…
  orice durere provine de la frică,de la vina care o avem,de la dorința de a ne pedepsi sau de la dorința de a atrage atențiea altora spre noi…
  fiecare organ,parte a corpului are semnificatul său…capul reprezintă autonomia persoanei,deci libertatea de a fi așa cum este în dorințele și gândurile sale,dacă este manipulat sau are interziceri in o direcție sau alta …ca rezultat ai dureri de cap…

  puterea energiei care o au unii din preoți,datorită increderei in sine(ca profesie-nu ca ființă)…timpul liber,lucru fără efort fizic,minkare bună și regular…gânduri fără frică pentru ziua de mine…dorința de a fi util,de folos…le CREAZĂ O armură puternică și are un efect pozitiv asupra persoanelor slabe ,debole…energia lor dezblokă energia reprimată a persoanei bolnave,dar numai kind persoana bolnavă are încredere absolută in preot…
  deseori persoana care nu are încredere în sine e imposibil să aibă încredere și în alt cineva,deoarece dăm doar numai aceea ce avem…
  dacă și sunt cazuri ca excepție de lekuire în rezultatul exorcizării doar numai pentru că ia dezblokat energia pe un skurt timp,deoarece persoana cu stilul de viață care îl are se va bloka din nou…
  nu este nevoe de dus la preoți pentru a avea o consulare sau o însănătoșire vremelnikă…va fi mai bine și mai pe lung timp însănătoșirea dacă fiecare va kăuta cauza durerilor și bolilor în sine însăși,dacă își va asuma toată responsabilitatea starii debole care o are…

  NIMENI NU NE POATE FI DE FOLOS AȘA CUM NE PUTEM NOI ÎNSĂȘI FI DE FOLOS NOUĂ…

  toți pot avea un stil de viață liniștit ca preoții…toți au posibilitatea să se învețe a nu face nimik(rugăciunea)…toți pot avea un fel de mâncare regular și edukat…
  fiecare poate deveni pentru sine însăși exorcist,datorită energiei acumulate,datorită respectului cultivat de sine însăși…

  părerea mia

 14. galina

  cer scuză și cel mai important am uitat să accentuez…
  SEXUALITATEA ca un centru de energie primară și cea mai necesară…nu poate înflori o floare fără rădăcină-tot așa nu putem avea un copr frumos și sănătos,dacă nu vom respecta,iubi, cocola,stimula,îmbrățișa,adora și tot ce se poate de spus frumos DESPRE SEXUALITATE CU MULTĂ DRAGOSTE ,desigur pe o bază sinceră și fără comoditate materială…

  CINE IUBEȘTE SEXUALITATEA-IUBEȘTE VIAȚA…

  părerea mia

 15. Simion

  Hotelu parlamentului kosta 100 euro/zi. 3000 pe luna, 72 mii de euro in 2 ani. Vrei sa ne konvingi V. Cusnir k i-ai skos din buzunar? De unde atita banarit sarak kum te deklari? Si eu i altii luptam pentru dreptate si adevar, dar nu ne permitem sa huzurim pe taxele cetatenilor. Si mai ai obraz sa faci ku ou si ku otet pe oricine nu-i de akord cu sklavia. Kiar nu esti in stare sa faci o diskutie civilizata?
  Roseal vine de la rusine, dar unde nu-i nici Domnul nu cere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *