Executare forţată prin întuneric

În urmă cu 16 ani, Pantelemon Ţurcan, din Soroca, a împrumutat de la un cunoscut suma de 600 USD, pentru a achita serviciile de transportare a mărfii din Rusia, sumă pe care trebuia să o returneze într-un termen stabilit. Deoarece a întârziat, creditorul l-a atacat în instanţa de judecată, iar Judecătoria Soroca a emis o hotărâre prin care, de la Ţurcan, urma să fie încasată suma de 600 USD şi 350 lei.

Ulterior, la 20.11.1995, Pantelemon Ţurcan a depus recurs la instanţa superioară, acesta fiind înregistrat pe 23.11.1995. El susţine că cererea a fost examinată în absenţa sa şi argumentează prin probe că, în acea zi, se afla la Institutul Oncologic din Chişinău, unde soţia sa fusese operată de cancer la glanda tiroidă.

“Au forţat uşa şi au intrat”

În a şasea zi după înregistrarea recursului, spune Ţurcan, Marina Brăescu, executoare la Judecătoria Soroca, a demarat procedura de executare, contrar prevederilor legale. “Trei indivizi cu lanterne în mână au forţat uşa şi au intrat în casă. Apoi, deşi mă opuneam, m-au dus, în papuci de cameră, la sectorul de poliţie. Acolo m-au ţinut 24 de ore”, spune bărbatul.

Soţia sa, Stela Ţurcan, era la doar o săptămână după operaţie.  Ea povesteşte că totul s-a întâmplat seara, pe la orele 19.00-20.00. Deoarece, în 1995, energia electrică era sistată deseori, în casă era întuneric-beznă. “După ce l-au luat pe soţ, au revenit şi au început să arunce totul de pe pereţi. Unul era în uniformă de poliţist, altul stătea afară şi încărca bunurile în maşină. Au luat seturile noi de aşternut, covoare în valoare de 10000 de lei. În total, au ridicat bunuri în valoare de 16750 de lei. Au aruncat jos produsele alimentare şi au încărcat frigiderul în maşină. Insistam să lase lucrurile până la clarificarea procedurii judiciare, dar ei ne-au îmbrâncit pe mine şi pe fiul nostru minor. S-au folosit de neputinţa noastră. Nici nu mă ascultau. Făceu ce doreau”, spune femeia. Ea povesteşte că acest caz a marcat-o pentru tot restul vieţii. Mai mult, timp de un an după incident, din cauza stresului, ea nu a putut munci nicăeri.

A fost ameninţat şi a semnat actul

Marina Brăescu, executoarea judecătorească, afirmă că a acţionat conform legii şi că nu a greşit cu nimic. “Pe soţ l-am scos din casă şi l-am dus la poliţie, deoarece nu ne permitea să efectuăm procedura de executare”, spune ea. Pe de altă parte, Stela Ţurcan dezvăluie că Brăescu nu a prezentat niciun act ce i-ar fi permis să acţioneze în acel fel.

Executoarea, însă, spune că, tot atunci, au fost completate actele ce confirmau sechestrarea bunurilor, pe care stăpânii casei au depus semnătura binevol, confirmând astfel că ar fi de acord cu executarea. “Ei ne-au ameninţat fiul, spunându-i că, dacă nu va semna, îl vor închide şi pe el ca pe taică-său. Mie mi-au spus că, deoarece sunt bolnavă, nu am mult şi vom fi pierduţi. Fiul s-a speriat şi a semnat actul. În urma acestui incident, el a rămas cu defecte de vorbire şi, deşi ulterior a absolvit facultatea de drept, nu se poate angaja nicăieri”, relatează mama băiatului. Pantelemon Ţurcan, jurist de profesie, spune că, dat fiind faptul că fiul său era minor atunci, nu era în drept să semneze vreun act.
Stela Ţurcan zice că Soroca nu este atât de mare ca să nu se audă zvonurile, potrivit cărora bunurile familiei sale au fost vândute colaboratorilor procuraturii. Executoarea confirmă că “bunurile au fost vândute lucrătorilor din procuratură, deoarece erau foarte vechi”.

Dosarul este nimicit

Valentin Guţu, avocatul lui Ţurcan, spune că nu a văzut niciun titlu de executare sau altceva ce ar putea confirma legitimitatea acestei proceduri. “El se eliberează doar într-un exemplar şi trebuia să fie la reclamant, dar nu este”, spune avocatul.

În repetate rânduri, Pantelemon Ţurcan a încercat să depună o plângere în judecată, contestând comportamentul executoarei Marina Brăescu. “Aceasta a fost o executare sălbatică, fără niciun temei juridic”, spune el. Ulterior, a scris o petiţie la Ministerul Justiţiei, cu referire la procedura de executare. În consecinţă, executoarea Marina Brăescu s-a ales cu o mustrare.

Vladislav Gribincea, director executiv al Centrului de Resurse Juridice, spune că mustrarea este o formă de sancţionare pe care juriştii o numesc disciplinară. O altă sancţiune disciplinară nu mai poate fi aplicată, deoarece termenul de aplicare a sancţiunii e de 12 luni.

Marina Brăescu susţine că această mustrare i-a fost aplicată pe nedrept şi nu pentru că ar fi comis vreo încălcare în procedura de  executare, ci pentru simplul motiv că a adus lucrurile în birou, şi din birou le-a vândut. Ea spune că după acest caz a mai activat timp de doi ani, apoi s-a eliberat din funcţie. “Nu am mai putut activa în astfel de condiţii şi am fost nevoită să plec”, spune ea.

Executor, şi nu vânzător

Marina Brăescu susţine că bunurile au stat în magazin o perioadă de timp, dar întrucât erau foarte vechi şi neîngrijite ea a fost nevoită să se ocupe de vânzarea lor. “Eu trebuia să întorc banii omului. Ce trebuia să fac?” – se întreabă executoarea.

Oxana Novicov, secretarul general al Uniunii Executorilor Judecătoreşti, ne informează că de datoria executorului este să execute titlul executoriu şi să ia parte la procedura de evaluare a bunurilor, dar nu la vânzarea lor. “Legislaţia prevede ca acestea să fie restituite debitorului sau să fie vândute prin licitaţie de către executor, dacă este vorba de bunuri mobile. Obligaţiile executorului sunt de a întreprinde măsuri în vederea vânzării bunurilor şi de a face periodic evaluarea acestora, dar nu şi garantarea că ele vor fi comercializate”, adaugă secretarul general.

Pantelemon Ţurcan este convins că s-a comis o infracţiune penală şi că executoarea ar trebui să răspundă conform legii. “Mi s-a distrus familia, copilul mi-a rămas marcat pe viaţă, iar ea s-a ales doar cu o mustrare”, spune bărbatul indignat.

Juriştii, însă, afirmă că, pentru aceeaşi faptă, ea nu poate fi pedepsită de două ori. “Dintr-un aspect, s-ar putea depune o plângere la procuratură, pentru abuz, neglijenţă sau alte infracţiuni care au fost comise, dar ele au termen de prescripţie”, susţine Teodor Cârnaţ, avocat, director executiv la Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din R. Moldova.

20 000 de lei pentru trei vieţi nenorocite

Reclamantul susţine că s-a adresat în toate instanţele abilitate, dar că nu a mai văzut “o astfel de tergiversare din partea instituţiilor oficiale, în care m-am adresat şi pe care am încercat să le conving că aceasta nu a fost o executare legală, ci una neomenească”.

“El s-a adresat la CEDO cu o plângere, dar deocamdată nu a fost pronunţată o hotărâre privind admisibilitatea sau respingerea de către această instanţă”, ne informează avocatul Valentin Guţu, care mai spune că, în 2011, a apărut o lege nouă, nr. 87, privind repararea de către stat a prejudiciului cauzat prin încălcarea dreptului la judecarea în termen rezonabil a cauzei sau a dreptului la executarea în termen rezonabil a hotărârii judecătoreşti, şi aceasta ar oferi oamenilor o şansă.

La 28 mai, dosarul a fost examinat la Curtea de Apel Chişinău. Această instanţă a decis că prejudiciul moral cauzat familiei Ţurcan este echivalent cu 20000 de lei. “Clientul meu nu poate fi de acord cu hotărârea, deoarece şi-a estimat pagubele morale la 350 000 de lei şi, din acest motiv, va ataca decizia la Curtea Supremă de Justiţie”, spune avocatul.

Teodor Cârnaţ susţine că Ţurcan ar putea obţine despăgubire morală la CSJ şi ulterior ar putea folosi mecanismul respectiv la CEDO, dar prin argumente foarte concrete despre pagubele pe care le-a avut în urma acestei executări forţate.

Aida Cotruţă

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

16 comentarii

 1. ilie

  eu un lucru nu inteleg…pe cine apara ziarul si voi comentatorilor…bine executoare poate ca a incalcat procedura de executare, dar domnul care se judeca de 16 ani ce mai vrea, el a luat bani de la o persoana, apoi intoarce frate banii si nu imbla prin judecati si cere paguba morala, oare persoanei de la care ai luat bani nu ai pricinuit o dauna morala. Mi se pare ca toti ati luat-o razna, aprati un excroc, da de acestea acum sint multi, mai puneti gamalia in miscare cind scriti fratilor…

 2. Feghea din Franța

  Ăsta da tupeu de maldavan.
  Executarea a fost cică neomenească.Toate astea,măi Țurcane,pentru că ești un escroc și ai încercat să fraierești omul de 600$.Dacă erai o persoană onestă,nu ajungeai aici,și să-ți mai plătim încă și daune morale saci de bani,dacă ai câștiga procesul.
  E plină țara de astfel de șmecheri,luați-le apărarea tuturor,asta faceți în cazul dat.Se miorlăie pe la ușile oamenilor cu cerșitul banilor,apoi tot ei au dreptate să nu ți-i întoarcă.
  Când le dai,le fată vaca,când să-ți întoarcă,le moare vițelul cu tot cu vacă.
  Un nesimțit.Acum i-a venit în gând să se mai îmbogățească după ce a crezut că-i cel mai hâtru.
  Un subiect demn de autoare.

 3. AVRAAM

  Da…Ce va mirati si indignati??? Totul e logic!!! Invatamant cu bani! Dreptate cu bani!!! Tratrament si medicina cu bani mari!!!Justitie cu bani foarte mari!!!!Politica cu bani inca mai mari!!!!Ai bani-ai drepturi in RM!!!N-ai bani-nici popa nu te’ingroapa gratis…

 4. Petru

  S-ar cuveni sa comentam ceea ce se vede la suprafata, nu ce dibuiti, domnilor. Ca a fost dator Turcan cu 600 USD si 350 de lei sau nu, nu avem de unde sti exact, deoarece el a facut recurs in instanta, la care, regretabil, n-a putut sa se prezinte. Punct. Incercati sa va imaginati, ca printun concurs nefericit de imprejurari, s-ar fi intamplat toate astea co voi. Dar in conditiile unei justitii “lacome” de bani, aceasta o poate pati fiecare. Intrebarea mea este cum poate un functionar justitionar poate sa intre in proprietatea privata a omului si sa confiste ceva fara a-i prezneta (din spusele patimitului) ordonanta de executare. Daca ea a fost pedepsita @disciplinar”, inseamna ca a comis o infractiune. Aceasta infractiune, insa, nu poate fi numita disciplinara, deoarece ea a avut efecte negative de integritate si moralitate, prejudiciind 1) dreptul la viata, dreptul la aparare, dreptul la proprietate, a afectat starea de s[n[tate a membrilor familiei, ;i in cele din urma, a prejudiciat actul de justitie in Moldova, care este un bun public si cu care nimeni nu are dreptul sa-l interpreteze cum ii trece prin cap, decat in stricta confromtate cu legea. Eu cred, ca asa cum afirma si Teo Carnat, prejudiciatul trebuie sa atace cazul (actiunea portorelului)la procuratura generala si sa obtina dosar penal pe executoarea, care si-a depasit atributiile.Poate respectia a incurcat oficiile, in loc sa lucreze in dugheana, s-a apucat sa judece destine. Daca dorim ca in tara aceasta sa troneze prestanta civilizata, sa punem la respect, tot in mod civilizat, oricine incearca sa actioneze contra legii si a bunului simt, cu stiinta sau fara sitinta, nu conteaza.

 5. maria

  O întrebare către D-nul Petru,care probabil este jurist(apreciere după cum comentează)
  Ce-i de făcut atunci cînd după mulţi ani Curtea Supremă de Justiţie pronunţă o Decizie legală,debitorul te poartă prin instanţe şi nu poţi recupera o sumă cu şase zerouri,ca apoi printr-o hotărîre judecătorească ilegală(rezoluţiunea contractelor de antrepriză,anulare parţială a facturilor fiscale)adoptată de Victor Orîndaş-doctorul în drept în luna 12.2011,cu emiterea încheierilor de a-ţi sechestra tot ce ai.Apoi ataci la Curtea de Apel,unde iarăşi ca prin minune se schimbă componenţa colegiului special pentru ca să-ţi fie respins apelul.Deci,te-ai transformat din creditor automat în debitor.Imediat Victor Orîndaş emite Titlu executoriu fără dată,numai anul 2012 cu menţiunea că hot.judecătorescă adoptată de el devine irevocabilă(nici nu ai primit Decizia Curţii de Apel Chişinău pe care nu se grăbeşte nimeni s-o scrie,chiar dacă ai cerut urgentarea ),ţi se neglijează dreptul de a te apăra.Ba mai mult, executorul judecătoresc Boţan Gheorghe emite ordin incaso şi-ţi ridică banii din cont vineri la ora patru fără ca să te anunţe măcar formal.Are dreptul Victor Orîndaş de la Judecătoria comercială să emită Titluri executorii astăzi,dacă competenţele lui i-au fost limitate la 13.03.2012 sau nu.Cine pote să răspundă la această intrebare.Aceştea sunt adevăraţii hoţi în lege,care atacă raider pe oricine(numai aşa cred că pot fi denumite asemenea acţiuni).Cine poate să-i oprească!Aştept un răspuns,vă rog.

 6. Petru

  Scurt pe doi. Daca doriti sa primiti un raspuns lamurit la intrebarea Dvs.(cea cu privire la spovaradirea ingrata si ilegala la lui Orandas) adresati-va cu o plangere catre Consilul Superior al Magistraturii si, concomitent, Procuraturii Generale, prin avocat, care au girul organelor abilitate pe domeniul respectiv. In sens larg, am motiv sa aduc o insinuare (particilara)organelor politice ale acestui stat, care musamalizeaza constient reforma in sistemul de justitie. Oare reformarea justitiei se poate face prin majorari de salarii, prin mentinerea in posturi ale judecatorilor si procurorilor cu antecedente de coruptie si crima economica, asa cum pune la cale presedintele Timofti? Alandala. E posibil oare ca pe marginea de orizont, inspre care priveste tara celor mai tristi din lume, sa licareasca lumina dreptatii, in timp ce un plahotniuc, alias ghilici, alias mafiot off shor in Cipru, Marea Britanie, insulele Maldive, controleaza orice miscare si suflare in Republica Moldova? Actuala Alianata prin neputinta sau nedorinta ei de a intreprinde ceva impotriva celor certati cu legea, se face vinovata de haosul justitiar din tara, de cazul Dvs. si inca sute de cazur, side timpul de afara, daca doriti. Cu bunurile publice nu-i de glumit. Premierul Adrian Nastase ar putea confirma lucrul acesta. El a fost judecat pentru o infractiune penala. Unii politiceni de ai nostri ar putea sa fie acuzati de complicitate (activa sau pasiva, directa sau indirecta) cu “hotii in lege”, prin lipsa lor de actiuni si masuri cerute de obligatiile functionale. Daca nu pot face ordine in stat, sa plece, daca pot si nu vor, au toate sansele sa fie pedepsiti de lege, deoarece aceasta se cheama diversiune si subminare a resorturilor statale. Vom trai si vom vedea.

 7. gogâie

  @Petrica,
  fantezii de adolescent cu capul prin nori ipoteza cu’au sanse sa fie pedepsiti’.
  Pedepsiti de catre cine,cu care legi? Alianta sa intreprinda? Hai,ca-i buna! Nu-ti pare ca alianta tre gabjita intai si pusa la zdup? Nu crezi ca alianta misuna de infractori? Nu-ti vine un dubiu ca Lupu si Filat au avut motivele lor sa se faca morti in p.cu sacul plin la asasinarea evidenta a lui Boboc,cu respect si pt ceilalti 4 ucisi?
  O alianta de interlopi,Petrica.Batalia se dadea intre 2 bande,alta fiind satula de padisahul Voronin,a decis sa-l dea in gat,punct.N-a facut-o din grija pt popor,miza era mare,trenuri de bani europeni,de ce sa-i pape Voronin cu plodul sau si derbedeii astilalti sa se multumeasca numai cu niste faramituri? De ce se urla Voronin si V. si pe Lupu il vedeti salvator al natiunii? Doar a nenorocit tara 8 ani alaturi de Voronin,iar cand a inteles ca barca se rastoarna,noaptea,pe furis,s-a transformat in democrat si a sters-o.Dar a ramas acelasi promotor de a nega si a submina tot ce tine de palma asta de pamant,un tip gen Nastase.Lupu a votat impotriva suspendarii imunitatii lui Voronin,ii curge nasul numai pe la Moscova si pe la ambasada Rusiei.Incet si subtil Lupu apoi si-a facut mana dreapta si l-a pus in varf pe prietenul lui Alejka V.,Plahotniuc,un tip cu un trecut dubios,incalcit prin banditismul si asasinatele de interlopi ai anilor 90.
  Cum de Urecheanu,Filat convetuiau bine cu Voronin presedinte si Chirtoaca,printre ai sai,e mancat de viu? Pt ca nu sunt ai sai,sunt niste metastaze de ale lui Voronin.
  Ai mai auzit ceva de asasinatul lui Pisari la Anul Nou? Ai mai auzit in 20 ani sa iasa cineva sus si tare sa ceara organismelor internationale carabanirea neconditionata a ocupantilor rusi din R.Moldova? Nu-s 2 ani,e o generatie,care stie ca Transnistria e o alta tara.Cat le mai trebuie,inca 20 ani? Chestia e ca il aranjeaza pe statul maldav,plin de pungasi si talhari,o astfel de situatie.
  Timofti? Si el de unde a picat presedinte,din cer? Tot din cloaca asta de dulai periculosi.Ea l-a pus si ea il da jos,daca mai cracneste.
  Cat priveste circul cu Nastase, e o regizare bine gandita de comunisti si securisti,pt ca si aici institutiile statului au sarit in apararea infractorului,deci deschis e un stat mafiot.S-atunci cum punem coruptia la punct,daca puscariile is numai pt gainari? Cine vrea sa se impuste,se impusca,nu se da in spectacol.Peste noapte doctorul infractorilor,si el cu dosar penal pt ciorditul a 3 milioane de euro,i-a mai inventat niste boli strasnice detinutului si prietenului sau Nastase.Acum cred ca vreo 5 luni se va tavali prin sanatorii,alte 3 luni cu reabilitarea,doar nu e un gainar oricare,e un mafiot de calibru,si s-au facut 8 luni,liber! Asta-i termenul efectiv din 24 luni,bine gandit.
  In Moldova nici nu mai incep circul,n-ar incapea toti talharii in el.Cine sa-i judece cand toti is cu puf pe bot? I-a scapat fara sa vrea lui Filat,ca sistemul e putred.Stii ce inseamna asta? Faliment,toooooti maturati care si unde le e locul,dezinfectat si de la inceput.Dar asta nu se va intampla,daca nu intervin masele,ca in lumea araba.

 8. maria

  Cred,că dacă AIE nu va urgenta reforma în justiţie,atunci ei înşişi vor fi judecaţi de aceşti judecători pentru proasta guvernare.Comuniştii de zor adună probe pentru viitoarele dosare penale.Credeţi,că Reşetnicov,Sîrbu,Petrenco şi alţii,care astăzi scrîşnesc din dinţi vor erta pe cineva?Vă înşelaţi amarnic.Azi ne fură nouă tot ce avem,iar cînd vor termina cu noi,vor ajunge şi la averile actualilor guvernanţi(chiar şi Plohotniuc),care pur şi simplu asistă la fărădelegile judecătorilor afiliaţi comuniştilor.Şi atunci ei(AIE) singuri se vor denumi “moldoveni cu mintea din urmă”.De ce nimeni din AIE nu adună probe?Avem destule dovezi şi nu avem cui să le prezentăm.Am trimis şi la CSM,şi la Procuratură,şi la faimosul CCCEC,care ne-a intentat nouă dosar,dar surpriză-nu au găsit nimic să ne incrimineze.Şi răspunsuri am primit,precum că nimeni nu a încălcat nimic.Chiar şi de la D-nul actualul Preşedinte Nicolae Timofti avem un răspuns,dar nu suntem convinşi de autenticitatea semnăturii dînsului,deoarece avem atîtea falsuri ale oponenţilor acceptate şi anexate la acest dosar,că nu mar mira să fie şi acesta unul din ele.Îmi va răspunde cineva?Vă rog mult!Trăiască naţiunea,căci ne-a rămas numai demnitatea.Noi deacum nu mai vrem banii pe care ni-i datorează aceşti hoţi,ci vrem ca alţii să nu cadă în aceste plase,pentru că scopul comuniştilor este să ne distrugă pe toţi material şi moral,să nu mai îndrăznim să ne punem cu ei(în hotărîrea judecătorească ilegală adoptată de Alt doctor în drept Alexandru Rotari aşa şi a scris,că am îndrăznit).

 9. gogâie

  Imi pare rau,Maria,dar noi suntem numai o gloata de platit taxe,de intretinut haite de nemernici strecurati prin institutiile statului.Gresit sa crezi ca alianta nu aduna probe.Maria,politica e o paparuda de pe centura:daca nu santajezi si nu esti santajat,nu esti politician.Toti de toti au material ce i-ar compromite.Cum crezi de ce dihania de lup a votat intru sustinerea lui Voronin? V.daca se pune pe bune,il termina,si nu numai.Filat cu prihvatizarea,juma’ el si juma’ fura Voronin.Toti o apa s-un pamant.S-au cocotat acolo pe niste cadavre si dupa 3 ani,se tem sa scoata la iveala asasinii.Ramanem cu dictonul idiot pt idioti:mortu-i vinovat.

 10. maria

  Din toate ce se petrec am înţeles ,că R.Moldova a rămas gubernia Rusiei şi acum.Comuniştii activează la indicaţiile FSB(fostul KGB)din Rusia.În prezent ei demonstrează lumii întregi,că în afară de ei nimeni nu poate conduce această mică gubernie.Declaraţiile de independenţă sunt doar nişte iluzii.Dar ei nu ne interzic să visăm.Aşa,că somn uşor moldoveni.Cînd vă ve-ţi trezi,ve-ţi afla,că a-ţi vîndut viitorul nu numai a nepoţilor, dar şi a străstrănepoţilor D-iilor Voastre.Acum este acum,ori ei pe noi,ori noi pe ei.Hotărîţivă odată.Cît priveşte dosarul nostru,în baza lui se poate de curăţat sistemul de judecători,funcţionari corupţi.Mai ales se poate de tras la răspundere aceşti Doctori în atacuri raider,dar trista realitate este,că nimeni nu doreşte să se pună cu ei.Sunt nedumerită,că cei din AIE vor fi pedepsiţi de comunişti tocmai pentru că nu au făcut nimic.Adică,acum sunt folosiţi,apoi vor fi eliminaţi din sistem.Precedente există deja multe.Trebuie să fii naiv tare să nu înţelegi aceste manevre ale comuniştilor.Le doresc celor de la PUBLICA succese în continuare în activitatea de frăiereală a moldovenilor!

 11. Petru

  Imi place cum scrii, doar ca nikname-ul tau repugna. Stabileste unul de lumina, nu de hau, daca tot ai decis sa nu-ti divulgi numele de botez. In biblie se spune, bate si ti se va deschide. Noi numai indraznim, dar nu batem. Are Nicolae Esinencu o lucrare, care se cheama “Un sac de moldoveni”. Subiectul e unul foarte subtil. Vine feciorul acasa si -i spune tatalui: , tata, un strain o venit in sat, a batut cu talpa in pamant si o zis: ptiu, dar parca aista-i sat? La care tat’su, indignat de apucatura intrusului, ii spune, du-te si-l anunta si pe cumatru Vasile, ca eu termin aici o treaba si vin imediat. Baiatul se duce la cumatrul Vasile, care tocmai se pregatea sa faca sex cu femeie-sa. Acesta il pocneste exact cu acelasi raspuns> du-te la nea Ionica si-i spune, ca eu termin aici o treaba, si vin imediat. A mers baietanul pe la mai multe case, si toti barbatii (moldovenii) se aprindeau foc la auyul celor intimplate, dupa care se stingeau pe loc, motivand ca sunt ocupati. Nu cumva acesta o fiind un fel al nostru de a fi. O fi cunosccand tu multe despre ce se face acolo sus prin culuarele puterii, numai ca pe mine nu ma pre intereseaza. Eu vreau sa vada filmul de pe ecran. Si daca AEI nu-si va onora angajamentele, pe care si le-a asumat si pentru care am votat, o voi sanctiona cu dreptul meu de veto. E timpul sa nu comentam verzi si uscate, ci sa cerem de la politicieni responsabilitate si moralitate. Unde si cum sa-i interceptam? Peste totlocul unde se poate. Chiar si prin intermediul acestui forum. Iar daca zdg s-ar gandi sa creeze un club pentru forumisti, la care sa se ia in dezbatere teme sonore din agenda politica, posibilitatea aceasta de a comunica cu demnitarii ar avea-o oricine. Eu zic, sa nu ne lasam dusi de val si sa credem in destinul acestei pamant (romanesc), dar nu sa umblam “cu mata in sac”.

 12. maria

  Mersi mult de sfaturi D-le Petru!Am scris despre fapte concrete,nu despre o mîţă în sac.Dar se pare că nici d-niei Voastre nu vă convine adevărul.Oare credeţi că nu am bătut la uşi?Ce folos să baţi,dacă nimeni nu-ţi deschide atunci cînd ştiu cine bate şi mai ales cu ce probleme.Iar în privinţa sancţionării prin vot ,vă doresc succes!Dacă toţi vom aştepta ce va urma,asta merităm:să-şi bată joc în continuare şi actualii nacialnici,şi viitorii ,care vor mai veni să ne conducă,căci Rusia este mare şi se vor mai găsi po zovu partii.Aşa suntem deprinşi ,să ne călărească toţi.Regret mult,dar se pare că pe aceste forumuri se spală imaginea comuniştilor foarte bine.Vi se primeşte de minune.

 13. Bulă

  Petru,nu conteaza forma,ci continutul.
  Nick-ul nu ma afecteaza,pt ca suntem o claie la un calculator si fiecare cu pramatiile sale.Sunt pe fuga si din fuga,de aia,cand prind momentul,in 60 secunde “bat” 500 caractere si fug mai departe,dar sa mai schimb adrese,nick-uri chiar nu ma deranjeaza,si nici n-am timp.Timpul il pretuiesc,pt ca tre sa judeci rational in 1-2 minute,sa dai un sens celor insirate,sa te ingrijesti de ceea ce scrii si cum scrii.
  O judecata sanatoasa se atesta f.rar aici.Rezonabila ideea ta cu clubul,numai ca ZdG n-are timp de a favoriza forumistii cat de cat.Un mesaj isi asteapta randul si poate fi postat si dupa 48 ore,iar dupa 24 chiar e o norma pt ZdG.Deci n-ai cum dialoga,discuta cu altii,pt ca piata azi cere altceva:bani.Nu conteaza cum,dar ca sa rezisti pe piata,tre sa-i faci mort-copt.
  Povestile cu biblia sunt frumoase,dar mereu raman numai ca atare.Pt ca eu am batut si nu mi s-a deschis.Observi ca orice institutie a statului,platita de noi,e blocata de paza? Se pazesc de teama cui,a celui care le platesc? Tu n-ai acces la nicio usa.Atunci care-i misiunea strigoilor astia,care papa un buget enorm,slujindu-ne,cica?
  Daca crezi ca rapandulele astea slinoase si putrede de bogate,intr-un stat sarac,se vor rusina ca le batem noi obrazul,au si de ce muri de ras.Numai revolta maselor furibunde ii aduce la realitate,pt ca democratia e pt lume cumsecade,nu si pt cei care profita de cumsecadenia cetatenilor.
  Toti is usa de biserica,mai ales si cei din biserica,pt ca n-a mai recunoscut o boarfa ca-i o parasuta sau un hot ca-i un talhar.
  Vezi Maria,de ex.,are inceputuri bune,dar pe moment,nascute dintr-un necaz de a nu i se face dreptate.Ea inca mai spera in gramada asta de ciocleje,zisa si alianta.Nuuuuuu! Aici lumea se zapaceste singura.Numai alianta ii permite lui Voronin si azi sa stearga ce vrea cu niste valori,repere ale neamului.Deci,si alianta e complice la zoirea a tot ce e autohton,fiind alcatuita din ucenicii lui Voronin.Si termin cu eterna:despre ce dracu’ vorbim?

 14. gogâie

  Maria,Petru ma probozeste pe mine,nu pe tine.Si de parca nu era suficient,am iesit cu alt nick si mai beton.

 15. Petru

  E important si una, si cealalta, adica si continutul, si forma. Si ca sa te convingi, o sa fac trimitere la Friedrich Nietzshe, un filosof neamt, care a creat conceptul de “superom”. Poporul german intotdeauna a avut sentimentul neimplinirii istorice (probabil, din cauza aceasta s-a aventurat in mai multe rasboaie, pierdute irevocabil). In compendiul sau “Ce daune si ce beneficii a adus istoria pentru viata” acest mare filosof se intreaba, de ce nemtii n-au lasat urme in istorie. Dupa ce analizeaza de-a fir a par aportul Greciei antice la dezvoltarea poliforma a omenirii, el ajunge la concluzia, ca nemtii ca si grecii au avut “un continut cultural si spiritual” de invidiat, numai ca spre deosebire de greci, ei n-au stiut cum sa-l puna in valoare, cum sa-l promoveze pentru posteritate. Cand zic forma, ma refer la scoli, sisteme, strategii, pentru ca, in fond, renasterea unei entitati etnice se intampla din dorinta de unitate pentru forma si continut. Ce avem noi astazi? Tocmai ceea ce ai spus tu. Claie, gramada, elita, neputinta, reavointa, perfidia, hotia (si asta nu la figurat). Aminteste-ti ce a facut Stefan cel Mare cu moldovenii sai. Chiar ma irita chestia asta faloasa cu rasboiaele din manualul de istorie, de parca un rasboi ar fi o incaierare intamplatoare dintre niste calarasi, care nu vor sa cedeze unul altuia trecerea. Renascentisuml molodvnesc al lui Stefan a fost generat de legatura dintre sentimentul de patriotism si cel de demnitate al ostaslului, prin care s-a realizat o reforma de neconceput pentru acele timpuri. Statul “prin mila domnitorului” a “coborat” la propriu,
  nu la figurat si in casa saracului. La finele oricuri rasboi, ostasul era decorat cu cu regalii, ci cu titluri de prorietate, castigate pe campul de batalie. In asa mod moldoveanul isi apara si tara, dar si pamantul, satul, familia. Dar tu spui ca nu-i importanta forma. Pentru ca alta logica duce la pierzanie.

 16. gogâie

  Petru,mai pe-a noastra,nu pot face trimitere nici la Nietzsche,nici la Kant inaintea mamaiei.Mamaia a muncit o viata si acum are dreptul la un trai decent.Teoriile n-o fac mai tanara,dar practica ar inviora-o.
  Forma e importanta numai in concordanta cu continutul.Nu poti la infinit sa zugravesti casa pe dinafara,dar sa nu te mai preocupe mucegaiul dinauntru.
  Tot pe-a noastra,forma si continutul se includ bine in ‘aceeasi Marie cu alta palarie’.Adica continutul e Maria si forma e palaria.Adica Maria,de 23 ani,nu misca fundul sa-i faca mamaiei batranetile mai usoare,si nu numai.Dar se da in gatire,spoind gropile si tot pe centura ramane,o hahalera,pt ca aspectul,forma,e dincolo de greata.
  Omul tinde spre gramada,e o protectie,e un fel de du-te si-l cauta.Vorbesc de partide,asociatii,aliante,trust-uri etc.,unde misuna trenuri de bani,nu de ‘turma’,cu respect.Dar turma nu ajunge la o stricta dare de seama:bai partide,ce-ai facut intr-un an? O lae! Atunci mars afara.Dar e imposibil,pt ca e o teorie si asta.
  Toti,care s-au perindat si se perinda pe la ciolan,daca ii asculti,toti se sacrifica,se zbuciuma,nu mai au o viata personala,nu mai dorm noptile de grija poporului.Teorie,pt ca in practica cu toata grija asta,poporul ar trebui sa se lafaie in lux,nu baragaldinele de la putere.
  La fel si biserica,averi peste bogatii in numele domnului,si el saracul,are nevoie de saci de euro,pt ca te consideri crestin numai daca dai cu banul.Si ea il invoca pe Hristos,dar ca era saracul saracilor,tace,papa si face contrariul.Mamaia,in teorie,il plange pe Hristos,dar,in practica,banii ii duce lui popa.
  Razboaiele n-ar exista daca agresorii si-ar sti locul,atata am,atata tin.Consider monstruos sa acaparez prin agresiune bunurile altui meleag ca sa le impart,ca gratie,celor care m-au ajutat sa nenorocesc niste suflete nevinovate.Asta a facut Rusia acum 72 ani si acum 20 ani,si nu numai.Iar amintirea de Stefan in mintea diabolica a lui Voronin,nu e alta,decat sa decoreze cu ordinul ‘Stefan cel Mare si Sfant’ toti generalii rusi,care au omorat sute de oameni nevinovati si au ocupat zona transnistreana a statului nostru,iar Lupu se da in sentimente de lingau si tot ii da cu semnatul tratelor de prietenie dintre Rusia si R.Moldova. Conform lui,se numeste prietenie raportul dintre ocupanti si ocupati.
  Ar fi de ras,daca n-ar fi de plans.
  Ma ingrijoreaza situatia din Romania.Hăieste cineva pe aici cu unirea,teoretic,dar practic a hăi nu inseamna a avea si colacul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *