Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Euro instabil şi decesul micilor…

Euro instabil şi decesul micilor companii de construcţii

Fluctuaţia monedei euro pe piaţa valutară autohtonă provoacă pierderi mai multor întreprinderi mici din domeniul construcţiilor. În ultimele luni, acestea au înregistrat pierderi de sute de mii de lei. Reprezentanţii acestora nu pot identifica vreo soluţie pentru criza care continuă de mai mult timp. Experţii consideră că, într-un asemenea ritm, companiile ar putea falimenta, piaţa fiind  dominată de câteva întreprinderi solide din punct de vedere financiar.

De ani de zile deja, persoanele care muncesc în străinătate revin în Moldova, unde semnează contracte cu diverse firme de construcţii care se obligă să le construiască apartamente. De obicei, se stabilesc termenii contractului, compania angajându-se să construiască imobilul într-o anumită perioadă de timp, contra unui anumit preţ. Acesta, de cele mai multe ori, este unul fix şi nu variază în funcţie de cotaţiile Euro pe piaţa valutară. Instabilitatea Euro, însă, provoacă scumpiri pe  piaţa materialelor de construcţie. Astfel, compania nu reuşeşte să edifice blocul la timp, iar din această cauză este chemată în judecată de către clienţi, pentru nerespectarea contractului. Deseori acestea nu înregistrează profit, iar acest lucru constituie un mare risc pentru activitatea oricărei companii de construcţii, ne-a declarat un angajat din cadrul administraţiei unei firme de construcţii din Chişinău. Acesta precizează că, pe piaţa de construcţii din R. Moldova, persistă riscul falimentării mai multor companii private.

Am discutat cu reprezentanţii mai multor întreprinderi de construcţii, încercând să aflăm dacă sunt afectaţi de instabilitatea monedei unice europene.

Compania de construcţii „Interactiv” SA a suportat pierderi importante din cauza instabilităţii Euro. Directorul economic al întreprinderii, Maria Covalenco, ne-a spus: „În cazul nostru, investitorii sunt străini. Acum ei se întreabă dacă mai are rost să investească sau nu. Sunt estimate pierderi de circa  7 milioane de lei. Nu ştiu cu ce se va termina şi cum ar putea fi soluţionată problema, dar, se pare, ne aşteaptă un viitor sumbru. Ne gândim ce să facem cu investitorii, cum să recuperăm cel puţin parţial sumele investite”, ne-a mai vorbit Maria Covalenco, precizând că vinovată ar fi Banca Naţională, care ar trebui să răspundă pentru această situaţie.

Semion Agache, vicedirector al Companiei Diastil SRL, spune că efectele fluctuaţiei Euro în raport cu această companie sunt greu de estimat. „Când se ridică, când se coboară. E ca şi la teatrul de marionete – cineva manevrează totul. E o perioadă în care cineva îşi umple buzunarele fără a investi sau a depune vreun efort. Noi trăim din Euro, deoarece cei de peste hotare trimit acasă veniturile în Euro”, ne-a declarat Agache.

Şi firma de construcţii „Moldagroconstrucţia” a suportat pierderi impresionante în ultimul timp. Economista-şefă de aici precizează că toate contractele sunt semnate în Euro. În prezent, valoarea acestei monede s-a diminuat mult. Şi situaţia este una imprevizibilă.

„În ultima lună, am suportat pierderi de circa 100 de mii de lei”, ne-a mai spus aceasta.

Analistul economic Veaceslav Ioniţă estimează că, deşi în R. Moldova, de pe urma instabilităţii Euro, suferă mai mulţi agenţi economici, cei din construcţii sunt, totuşi, cel mai mult afectaţi. „Acest lucru se datorează faptului că ei primesc marfa în valută, dar o cheltuiesc în lei. Aveau un plan, dar, de la sfârşitul anului 2007, când euro s-a depreciat cu peste 15%, întâmpină probleme serioase. Pericolul falimentării este tot mai vădit”, susţine Ioniţă. El subliniază că o altă problemă a acestor agenţi economici este imposibilitatea creditării în băncile comerciale, care a intervenit începând cu luna mai 2008. „Astfel, firmele de construcţii nu mai au de unde lua bani. Acest deficit îi va determina să vândă apartamentele la un preţ mai mic. Totodată, marile companii de construcţii, având bani, nu au nevoie să vândă urgent, aşteptând când euro îşi va reveni”, afirmă Ioniţă.

În astfel de circumstanţe, companiile mici riscă să falimenteze, deoarece din 10 milioane de lei cheltuiţi, 1,5 milioane trec la pierderi, doar datorită instabilităţii Euro. „Aceste pierderi sunt enorme pentru o companie de construcţii mai mică”, precizează analistul.

Potrivit acestuia, în ultima perioadă s-a redus şi numărul apartamentelor comercializate, crescând termenul de vânzare al acestora: de la 3 săptămâni, în care era vândut un apartament în 2007, la 18 săptămâni – în prezent.

Ioniţă a exemplificat: un bloc de locuit cu două scări, în care sunt puse în vânzare 36 de apartamente şi în care un apartament costă circa 70 mii Euro, le aducea, în 2007,  42 mil. lei sub formă de venit. În 2008, din cauza devalorizării Euro, firma de construcţii câştigă doar 34,5 mil. lei. Aşadar, pierde 8 mil. la un singur obiect…

Veaceslav Ioniţă a mai precizat că, la noi, companiile mari de construcţii sunt interesate de dispariţia celor mici. „Astfel, şi-ar extinde şi mai mult piaţa”, a încheiat Ioniţă.

Victor MOŞNEAG