Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Eşecul privatizărilor: „Statul a demonstrat…

Eşecul privatizărilor: „Statul a demonstrat că este un vânzător rău”

452-privatizariStatul a vândut, în primele trei zile de licitaţii „cu strigare”, organizate prin intermediul Bursei de Valori, acţiunile pe care le deţinea la trei companii, deşi preconiza să vândă acţiunile pe care le are în 39 de întreprinderi. Cel mai probabil, spun responsabili din cadrul Agenţiei Proprietăţii Publice (APP), bunurile care nu au putut fi privatizate vor fi scoase repetat la mezat în primăvara acestui an, la un preţ mai mic.

În perioada 16—20 decembrie, APP a anunţat că desfăşoară, la Bursa de Valori, licitaţii „cu strigare” de privatizare a acţiunilor proprietate publică de stat din 39 de societăţi pe acţiuni, în loturi unice. Astfel, businesmanii erau ademeniţi cu pachetul majoritar de acţiuni la firma de producere a betonului şi articolelor din beton armat „Armo-Beton”, la întreprinderea care se ocupa cu reparaţia aparatelor de zbor şi a tehnicii spaţiale „Aeroport Handling”, la cea care se ocupa de activitatea de desfacere a alimentelor din cadrul Aeroportului „Aeroport Catering”, la cea mai mare întreprindere de stat care fabrică medicamente, „Farmaco”, la hotelul „Chişinău” sau fabrica de covoare „Floare-Carpet”. Totodată, statul a pus în vânzare şi pachete de acţiuni mai mici, pe care le deţinea la hotetul „Jolly Alon”, la instituţia de microfinanţare „EurocreditBank” sau la fabrica de mezeluri „Carmez”.

Pentru toate cele 39 de bunuri, organizatorii licitaţiilor preconizau să agonisească aproximativ 413 mln. de lei. Doar că, cel puţin după primele trei zile de licitaţiil, planurile oficialilor nu s-au potrivit cu cele ale investitorilor, care au cumpărat acţiunile din doar trei întreprinderi. Cel mai interesant bun au fost cele 34,96% din acţiunile statului la hotelul Jolly Alon, din str. Maria Cibotaru. Pentru ele, s-au obţinut 33.48 mln. de lei, preţul minim cu care au fost scoase la vânzare. Celelalte două vânzări reuşite au adus în vistieria statului doar câteva mii de lei, deoarece la „Carmez” statul deţinea doar 0,11% din acţiuni, pentru care a obţinut 23800 de lei, iar la Cereal Proiect – 1% din totalul acţiunilor, vândut cu 1815 lei. În total, s-au obţinut 33,5 mln. de lei.

Astăzi şi mâine, licitaţiile pentru cele 36 de bunuri rămase sunt în toi. Reprezentanţii APP nu-şi pun însă mari speranţe, ei precizând pentru ZdG că „tot ce a fost interesant a fost în prima zi”. Cel mai probabil, joi şi vineri nu se vor vinde alte acţiuni, iar acestea vor fi scoase repetat la mezat în primăvara anului viitor. Reprezentanţii APP susţin că încă nici ei nu cunosc cine sunt cumpărătorii acţiunilor din cele trei întreprinderi.

Tot în această perioadă, sunt organizate concursuri investiţionale şi comerciale pentru alte câteva companii de stat, printre care „Vibropribor”, „Combinatul Poligrafic din Chişinău”, Sanatoriul „Sănătate” şi „Tipografia Centrală”. Reprezentanţii APP ne-au comunicat că aceste concursuri sunt „în derulare” şi că până miercuri seara nu s-a încheiat încă niciun contract. Anterior, pe 28 noiembrie, statul, în urma licitaţiilor organizate de Agenţia Proprietăţii Publice (APP), a vândut doar patru bunuri, deşi a ofertat 25 de edificii. În urma licitaţiilor „cu strigare” şi „cu reducere” s-au obţinut 2,256 mln. de lei.

Economistul Viorel Chivriga susţine că „până acum, statul a demonstrat că este un gospodar rău. Acum, se vede bine că statul este şi un vânzător rău. Acest lucru e vizibil”. Chivriga afirmă că „vânzarea bunurilor statului trebuie făcută cu mare grijă. Privatizarea trebuie pregătită, trebuie găsit momentul oportun pentru vânzări. Trebuie de făcut astfel încât să fie mai mulţi pretendenţi la bunurile statului, nu doar unul-doi. E important ca bunurile să fie vândute la preţuri mari, corecte, în cadrul unor tranzacţii transparente. Trebuie făcută publicitate la aceste bunuri. Felul în care sunt făcute privatizările la noi arată că avem probleme. Trebuie să fim atenţi, pentru că, deseori, statul s-a debarasat de unele bunuri prea uşor, procesul prejudiciind statul”. Chivriga crede că problemele în domeniu apar din cauza incompetenţei, lipsei unei strategii clare în domeniu, iar uneori, din rea-voinţă.

UPDATE: https://zdg.md/web/stiri/statul-mai-bogat-cu-42-de-milioane-de-lei

V.M.