Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Elevii rămân fără burse

Elevii rămân fără burse

Zeci de elevi rămân fără burse. Directorii şcolilor profesionale penalizează orice încălcare disciplinară. Jocul de cărţi în timpul cursului îi lipseşte pe mulţi elevi de un prânz cald. Timp de doi ani, directorul Şcolii Profesionale nr. 7 din Chişinău a sancţionat 563 de elevi, colectând astfel peste 80 mii de lei.

Directorii de şcoli şi licee profesionale se arătă mult mai inventivi decât elevii. Astfel, dacă un elev a comis o încălcare de disciplină, îi este retrasă bursa întregii grupe. Acest lucru poate fi observat şi la Şcoala Profesională nr. 7 din Chişinău. Deja există un catalog cu numele elevilor care nu au primit burse timp de o lună sau şi mai mult.

La linia fierbinte a CAPC a parvenit o sesizare de la un elev al Şcolii Profesionale (ŞP) nr. 7. Sursa citată susţine că administraţia şcolii comite o serie de abuzuri în cadrul procesului de învăţământ. „Dacă un elev comite vreo încălcare, acestuia i se reduce bursa. Totodată, bursa poate fi retrasă şi pentru ceilalţi colegi de grupă, care nu au avut nimic în comun cu încălcarea comisă. Toţi sunt obligaţi să răspundă în mod solidar pentru faptele pe care nu le-au comis”, a explicat elevul.

Directorul ŞP nr. 7, Dumitru Miliuhin, ţinând în mâini catalogul cu listele elevilor care au fost penalizaţi, declară că bursa nu i se taie întregii grupe. „Am auzit şi eu de lucrul ăsta, dar nu am semnat un ordin de retragere a bursei tuturor elevilor grupei.”

Ministerul Finanţelor a efectuat un control la şcoala respectivă şi a constatat că, în perioada 2007—2009, conform ordinelor date de directorul şcolii, au fost sancţionaţi prin retragerea temporară a bursei 563 de elevi, colectându-se astfel suma de 89, 7 mii lei. „Din contul acestor mijloace băneşti, 61, 4 mii lei au fost utilizaţi pentru stimularea elevilor disciplinaţi şi acordarea de ajutor material elevilor social vulnerabili”. Dumitru Miliuhin a subliniat că în şcoală sunt 6 elevi orfani care beneficiază de un adaos la bursă. Totodată, el a precizat că banii colectaţi de la retragerea bursei sunt distribuiţi pentru stimularea elevilor, o altă parte din bani fiind direcţionaţi către bugetul şcolii. „Bursa rămâne aici. Facem modificări care se înregistrează la Ministerul Educaţiei şi Tineretului (MET), la Ministerul Finanţelor şi la Agenţia Achiziţii Publice. Dacă corespund regulamentului, efectuăm dispoziţia de plată şi luăm banii”, a continuat directorul.

Precizăm, totuşi, că în urma controlului efectuat de organele abilitate, printre care şi MET, directorul ŞP nr.7 nu a mai retras bursele elevilor. „MET va monitoriza activitatea instituţiei de învăţământ respective”, se arată într-o scrisoare semnată de ex-viceministra Educaţiei, Galina Bulat.

Regulamentul funcţionează ilegal

În aceeaşi ordine de idei, atunci când directorii de şcoli sunt întrebaţi de ce retrag bursele elevilor, aceştia fac referire la «Regulamentul-tip de organizare şi funcţionare a şcolii profesionale», aprobat de MET în 2003. Astfel, ex-viceministrul Educaţiei Valentin Crudu a afirmat că regulamentul trebuie modificat: „Cum poţi să tai bursa elevului? Acestea sunt lucruri ieşite din comun”.

Viorica Dobândă, directoarea Liceului Profesional nr.1 din Chişinău, susţine că respectivul regulament funcţionează ilegal, pentru că nu a fost aprobat printr-o hotărâre de Guvern. „Orice regulament legat de finanţe, chiar şi cel referitor la burse, trebuie aprobat şi prin hotărâre de Guvern pentru a deveni un document oficial ce poate fi pus în practică”. Sursa a mai adăugat că, în instituţia pe care o administrează, nu aplică metoda de retragere a bursei pentru elevii care comit încălcări disciplinare. „Ei sunt doar mustraţi. Au restanţe sau lipsesc de la ore, oricum îşi primesc bursa. Este un caz extrem să-i retragi copilului bursa.” Viorica Dobândă ne-a mai spus că, acum o săptămână, o grupă din anul II a lipsit integral de la ore. „15 elevi au lăsat orele şi au plecat la un banchet, pentru a face o deservire. N-am tăiat nicio bursă, ci i-am mustrat. În şcolile în care elevii joacă cărţi în timpul orelor sunt vinovaţi profesorii, nu elevii”, a conchis directoarea de liceu.

În alte localităţi, directorii de şcoli se arată mai indulgenţi cu elevii. Constantin Chetrianu, directorul ŞP din Criuleni, susţine că regulamentul permite Consiliului Pedagogic să retragă bursa elevilor. „Nu prea aplicăm această metodă. Doar atunci când elevii lipsesc sistematic de la curs, putem apela la ea”.

Lilia Ioniţă, jurist la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, precizează că situaţiile de retragere a bursei elevilor din cadrul şcolilor profesionale sunt stipulate în p. 3.8 din Regulamentul-tip de organizare şi funcţionare a şcolii profesionale, aprobat prin ordinul Ministrului Educaţiei din 28 noiembrie 2003. Potrivit acestui regulament, retragerea bursei este prevăzută ca o sancţiune pentru anumite încălcări, care însă nu sunt specificate concret. Este interesant că retragerea bursei se face conform unui alt Regulament, care nu poate fi identificat nici în baza juridică oficială de acte normative şi nici pe site-ul Ministerului Educaţiei. În opinia juristei, „retragerea temporară sau definitivă a bursei”, aplicată de către administraţia unor şcoli profesionale, nu are niciun suport juridic şi practic şi este contrară Legii învăţământului şi hotărârilor de Guvern din acest domeniu, care nu prevăd o asemenea sancţiune. Este necesară intervenţia Ministerului Educaţiei, în scopul revizuirii Regulamentului, acesta fiind o formă „semilegală”. Precizăm că acest Regulament nu este publicat în Monitorul Oficial şi nu a fost supus expertizei juridice la Ministerul Justiţiei, deşi vizează drepturile şi obligaţiile cetăţenilor. Orice bursă se acordă în temeiul meritelor şi notelor obţinute de elevi. Retragerea acesteia poate fi făcută doar dacă reuşita elevului (dar nu conduita) s-a redus. Cazurile reflectate în acest articol relevă că administraţia unor şcoli profesionale îşi rezervă dreptul de a sancţiona elevii prin retragerea burselor, obţinând în acest fel majorări la salarii. Astfel de tranzacţii nu se încadrează în normele deontologice ale profesiei de pedagog.

Acest articol de investigaţie a fost iniţiat ca urmare a adresărilor făcute la linia fierbinte anticorupţie, tel. 92-79-79. Linia fierbinte este lansată în cadrul proiectului «Sensibilizarea populaţiei despre fenomenul corupţiei», implementat de Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei cu sprijinul financiar al Ambasadei Britanice la Chişinău.

Iurie Sanduţa