Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Eco VERDE - pentru „germinarea”…

Eco VERDE – pentru „germinarea” sănătăţii

Afacerea de familie este ceea ce ne uneşte şi ne împlineşte, mai ales când vorbim despre produse agricole sănătoase, pline de vitamine. Acest lucru i-a inspirat şi pe Daniela şi Victor Stănilă, care, acum un an, şi-au creat o „minifermă” de creştere a germenilor de seminţe.

„Ideea ne-a venit vara trecută. Mereu am optat pentru un mod sănătos de viaţă şi alimente benefice pentru copiii noştri. Am văzut cum, în mai multe restaurante din România, bucatele erau decorate cu aceste seminţe germinate. Astfel, treptat, ne-a venit şi ideea lansării acestei afaceri”, spune Daniela.

Familia Stănilă este convinsă că afacerea va prinde contur cât de curând, iar germenii şi vlăstarii pe care-i cresc vor fi la mare căutare în R. Moldova. „Suntem inspiraţi şi implicaţi în totalitate. Lucrăm din greu ca să punem pe roate afacerea. Nu avem nicio îndoială că aceste produse vor fi la mare căutare, mai ales că aproape fiecare al treilea om îşi caută un nutriţionist şi îngrijeşte de sănătatea sa”, adaugă Daniela.

„Bombe” nutritive

Seminţele utilizate pentru germinare sunt importate din România şi Ucraina. „Germinarea se produce în utilaj special, performant, importat de peste hotare. Aşa reuşim să aducem agricultura la alt nivel. Nu mai este un teren plantat, pământ, glod sau deal…, nu ne plângem că e secetă, nici măcar nu este o seră, ci un germinator care are nevoie de apă, lumină şi căldură. Acestea sunt elementele ce creează o climă perfectă pentru germinarea seminţelor”, ne explică Victor.

Deşi cheltuielile iniţiale au fost mari, familia Stănilă nu a aplicat la programele de stat. „Poate în viitor vom aplica pentru obţinerea unor granturi, dar acum încercăm să ne descurcăm singuri”, ne spun antreprenorii, care susţin că în viitorul apropiat vor depune o cerere pentru obţinerea certificatului Eco. „Avem nevoie de acest certificat, ca să fie totul ca la carte”, menţionează Victor. El susţine că munceşte mult la calitatea şi promovarea produselor sale. „Ne bucurăm că avem deja clienţi fideli, care ne-au găsit prin reţelele de socializare. Deocamdată, nu ne-am propus să colaborăm cu restaurantele sau cafenelele de la noi, pentru că suntem încă la început”, ne spun tinerii. Producătorii optează să se dezvolte pe piaţa internă a R. Moldova, pentru că produsele au un termen de valabilitate limitat, de la 3 la 5 zile.

„Germenii şi vlăstarii sunt adevărate bombe nutritive. Practic, sunt concentrate de vitamine, inclusiv unele foarte rare, minerale şi antioxiodanţi. Dar vrem ca oamenii să înţeleagă că aceste seminţe nu sunt un medicament, ci o sursă de vitamine care ne ajută să ne energizăm organismul”, subliniază Daniela.

Ce sunt germenii şi vlăstarii

Germenii sunt seminţe germinate cu ajutorul apei, iar vlăstarii sunt seminţe germinate în apă sau în pământ, care cresc în dimensiune până la 10 cm. La seminţele germinate în apă se consumă atât sămânţa cât şi planta, pe când la cele crescute în pământ se consumă doar planta verde.

Majoritatea germenilor şi vlăstarilor sunt alimente vii, bogate în vitamina A, E, C, complexul vitaminic B, minerale precum magneziu, calciu, fier, fosfor, zinc, crom, seleniu, dar şi clorofilă (cu efect de antioxidant şi de detoxificare). Germenii şi vlăstarii au în compoziţia lor o cantitate de 20—30 de ori mai mare de vitamine, enzime, minerale şi substanţe nutritive comparativ cu planta matură, aşadar un avantaj enorm pentru organismul uman. Mai mult, în timpul procesului de germinaţie se mai dezvoltă o serie de vitamine, enzime, minerale, flavonoide şi uleiuri volatile, cunoscute sub denumirea de elemente vitale