E criză şi curge acoperişul

De aproape patru ani, locatarii unui bloc din sectorul Botanica se află în conflict cu preşedinta asociaţiei, Alexandra Jocot. Potrivit lor, acum trei ani, administratoarea a colectat 13 mii de lei pentru reparaţia acoperişului din zona băii, bucătăriei şi a wc-ului. Până în prezent, acoperişul nu a fost reparat, locatarii sunt indignaţi că au aruncat banii în vânt, iar preşedinta blocului e de negăsit.

De patru ani deja, blocul de pe str. Salcâmilor 22/2 are acoperişul deteriorat. În bucătărie, de la umezeală, peretele de sus este distrus de mucegai. La fel în baie şi în WC. Pe timp de ploaie, apa pătrunde chiar în interiorul încăperii.

Pe timp de ploaie – în wc cu umbrelă

Câţiva dintre locatari îmi arată bucătăria. Bucăţi mari de var sunt gata să cadă la cea mai mică atingere. Lilia Modârcă, una dintre locatare, zice că “nicio cratiţă pe masă nu poţi pune, deoarece ar putea să cadă bucăţi de tencuială în ea”.
Cel mai rău, însă, e pe timp ploaie. Ion Liţa spune că atunci “când plouă, în wc trebuie să mergi cu umbrela, iar în duş nu mai contează de unde curge apa, din robinet sau din acoperiş”.

În 2006, administratoarea blocului, Alexandra Jocot, a colectat de la locatari 13 mii de lei pentru reparaţia acoperişului. Pe atunci, suma ar fi fost suficientă pentru reparaţie. “Administratoarea, însă, a depozitat banii într-un oarecare fond la care doar dânsa avea acces”.

Banii pentu reparaţie, daţi pentru datorii

De atunci, preşedinta nu s-a ocupat de reparaţia acoperişului. Mai mult, ea nici nu se prea arată prin bloc. “De atunci nu a fost făcută nicio adunare. Aproape că nu o mai vedem”, povesteşte Marina Coroleţchi. “Preşedinta motivează că din banii respectivi a plătit datoriile la câţiva locatari de la etajul doi. Dar de ce să plătească datoriile din banii noştri?”, se întreabă nedumerită Coroleţchi.

“În 2007, a fost un timp favorabil pentru efectuarea reparaţiilor. În acea vară nu a plouat deloc. Reparaţie, însă, nu s-a făcut”, povesteşte Sergiu Vârlan.

Potrivit locatarilor, administratoarea spunea că ba primăria a promis să repare, ba că nu sunt suficienţi bani. În acelaşi timp, dânsa refuză să le întoarcă partea de bani adunată, pentru a-şi soluţiona singuri problemele.

Solicitat să comenteze situaţia creată, pretorul sectorului Botanica, Vladimir Guriţenco, a declarat că după votarea bugetului municipal este imposibilă acordarea vreunui ajutor din partea primăriei. “Oamenii au înţeles acest lucru şi se implică singuri. Desigur, contează şi iniţiativa preşedintelui asociaţiei. El ar trebui să lucreze cu oamenii, ca să le explice cum stau lucrurile. Există o listă de anexe pentru toate casele municipale din sectoare. Sunt incluse şi câteva asociaţii ale proprietarilor de locuinţe. Dacă iniţial a fost prevăzută o sumă de bani, acum sunt reduceri, pentru că aceşti bani lipsesc din bugetul municipal”.

În condiţii de criză, fără promisiuni

Preşedinta blocului locuieşte în altă casă din apropiere. Şi această asociaţie este în gestiunea sa. Locatarii din ambele blocuri spun că ea are salarii lunare bune, deoarece se colectează câte 28 de lei de la fiecare locuinţă. Cu toate acestea, nimeni nu o vede, ca să discute cu ea. Şi locatarii din str. Salcâmilor 22/8 tot au adunat bani pentru reparaţia subsolului, dar – fără succes. Vasile, unul dintre locatarii acestui bloc, nu crede că se va ajunge la un numitor comun. “Mulţi dintre cei care au dat bani pentru reparaţii sunt plecaţi. Aici stau tineri chiriaşi. Lor nu le pasă, iar ei, cu atât mai mult, deoarece are legături pe sus, care o susţin. Nu cred că vom putea rezolva problema”, spune cu deznădejde bărbatul.

Alexandra Jocot nu a fost de găsit. Vasile spune că Alexandra stă mai mult pe la ţară, prin raionul Briceni. “Toată lumea o caută. Vine pe ascuns acasă”.

Petru Gontea, director al Direcţiei generale locativ-comunale şi amenajare a teritoriului, a precizat că Asociaţia proprietarilor de locuinţe trebuie să definească lucrările de reparaţie curentă. Anul acesta a fost schimbată de trei ori lista lucrărilor. “Acest bloc nu este introdus în listă. În legătură cu criza, primăria nu va efectua reparaţii capitale. Preşedintele asociaţiei ar trebui să efectueze o revizie a resurselor financiare şi să repare acoperişul, acolo unde curge. Altă soluţie nu există în aceste condiţii”.

Veronica RUSSU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *