După 20 de ani: Eroi necunoscuţi într-un război nerecunoscut

“Noi nu am pierdut războiul. Ei nu au scos de la noi niciun metru pătrat, noi am cedat totul. Vă imaginaţi ce suferă oamenii de acolo, mai ales bărbaţii care au luptat şi acum se simt trădaţi, totalmente trădaţi, uitaţi şi că nu trebuiesc nimănui?”. “Noi, voluntarii de război din 1992, datoria faţă de stat ne-am îndeplinit-o, dar statul faţă de noi – nici un procent”.

După 20 de ani de la declanşarea războiului ruso-moldovenesc de la Nistru, cei care din proprie voinţă au mers să-şi apere Patria continuă să-şi aline rănile încă necicatrizate. Atunci când proaspăta R. Moldova nu avea armată naţională şi nici efective militare cu care ar fi putut să se apere, cei care au acoperit frontul de luptă au fost, în mare parte, poliţiştii şi voluntarii. Peste ani, încărunţiţi prea devreme, şomeri, bolnavi şi tot mai puţini la număr, cei care se identifică drept voluntari de război se declară trădaţi şi ignoraţi de conducerea ţării.

“Noi, voluntarii de război din 1992, datoria faţă de stat ne-am îndeplinit-o, statul faţă de noi nu şi-a îndeplinit nici un procent. Şi-au bătut joc de noi atunci şi până acum îşi bat joc”, spunea  acum câteva luni, în timpul unei acţiuni de protest, Mihail Moroi, vicepreşedintele organizaţiei teritoriale Anenii Noi a Uniunii Voluntarilor din R. Moldova.

“Se simt trădaţi şi uitaţi de propria ţară”

În octombrie anul trecut, după un nou şir de scrisori expediate guvernanţilor, voluntarii au organizar un protest în faţa Guvernului. S-au adunat lângă cortul lui Tudor Pânzaru, voluntar şi el, care protestează şi locuieşte în cort, chiar în centrul capitalei, deja a doua iarnă. Acolo au constatat că majorităţii camarazilor de arme nu le permite sărăcia să cheltuiască bani pe drum pentru a protesta, căci sunt şomeri, bolnavi, iar statul le răscumpără vitejia de luptă cu câţiva lei pe lună.

“Această categorie de cetăţeni care s-au antrenat în lupte pentru integritatea ţării (unii au suferit, au fost nevoiţi să plece de pe malul stâng şi au devenit persoane intern strămutate, lăsând în urmă totul, şi casă, şi masă, alţii au fost răniţi, alţii au probleme de sănătate, deoarece participarea la orice conflict este un stres care nu trece fără urmări) sunt uitaţi şi neglijaţi de propria ţară, care are o atitudine foarte iresponsabilă şi superficială faţă de ei”, susţine expertul în problema transnistreană Oazu Nantoi. Deşi nu doar voluntarii “se simt trădaţi şi uitaţi de propria ţară”, Nantoi consideră că “această situaţie putem s-o constatăm, dar deocamdată nu prea ai la cine apela, din moment ce noi n-am avut nicio guvernare care măcar i-ar fi spus conflictului pe nume, între cine a fost conflictul”.

“Dacă era legea, problema era pusă la locul ei”

Nantoi explică lipsa de atitudine a guvernelor de până acum faţă de voluntari prin înlăturarea de la putere a celor care au luptat. “Încă în 1992 au revenit la putere aşa-numiții agrarieni, care au început procesul de înlăturare din structurile de stat a multora dintre acei care au luptat, şi mai mulţi ani de-a rândul la guvernare în R. Moldova erau acele partide, acele alianţe care în mare parte împărtăşeau poziţia regimului anticonstituţional din stânga Nistrului”, declară expertul.

În octombrie 1990, guvernul a adoptat hotărârea cu privire la crearea formaţiunilor de voluntari, care a fost anulată doar peste o lună. De atunci, aceştia susţin că nu s-au mai regăsit în nicio lege. Deşi au trecut două decenii, cerinţele voluntarilor au rămas, în fond, aceleaşi. Vor o lege care ar explica statutul lor în societate, care ar recunoaşte existenţa, rostul şi sacrificiul voluntarilor în  Moldova. Puţinii care au rămas nu se gândesc doar la recompense financiare, ci mai mult la un semn de respect şi recunoştinţă.

“În primul rând, nu suntem recunoscuţi ca voluntari de război, nu avem un statut special, care să ateste că am luptat pentru ţara noastră. Vrem să se recunoască că avem văduve, invalizi, că mulţi au rămas fără lucru, fără case. Dacă era legea şi eram recunoscuţi, problema era pusă la locul ei”, este convins Sergiu Caracai, preşedintele Uniunii Voluntarilor din Moldova.

“Ce nu facem noi pentru ei?”

Vicepremierul Mihai Moldovanu susţine că o lege aparte, doar pentru voluntari, nu îşi are rostul atâta timp cât statutul şi drepturile acestora se regăsesc în legea veteranilor, adoptată în 2003. În aceasta se spune că voluntarii sunt incluşi în categoria de veterani de război şi pot beneficia şi ei de anumite înlesniri.

“Legea stipulează clar că ei beneficiază, ca şi toate celelalte categorii, de aceleaşi drepturi pe care le prevede legea, şi aici mă refer la indemnizaţia unică, la accesul la studii. Această lege prevede nu doar statutul juridic special, dar şi garanţiile sociale. Ce nu facem noi pentru ei? Aş vrea să vină cineva să spună direct. Poate se mai încalcă. În general, nu văd care ar fi problema. Parcă am oferit toate garanţiile, toate, chiar toate, să le dea domnul sănătate să se folosească de ele”, declară vicepremierul responsabil de domeniile sociale, cel care s-a şi întâlnit cu voluntarii după ce aceştia au ieşit în stradă la protest.

Distincţii — la stânga şi la dreapta

În legea din 2003 există totuşi anumite nuanţe. Se spune: “voluntarii … incluşi în efectivul unităţilor militare şi structurilor speciale aflate pe poziţiile de luptă”, pe când voluntarii susţin că ei nu erau incluşi în efectivul unităţilor militare, că nimeni nu ţinea o statistică a lor, tot aşa cum nimeni nu ţine socoteală câţi voluntari şi din ce motive au decedat până în prezent. Chiar şi aşa cum sunt, stipulările acestei legi nu sunt cunoscute majorităţii voluntarilor. “Necunoaşterea nu este problema noastră, este problema lor, a conducerii acestei uniuni. Compensaţii le dăm, ajutor material le dăm. Iată acum, la 20 de ani de independenţă, la 2 martie, vor primi distincţii de stat”, a conchis vicepremierul Moldovanu.

În replică, voluntarul şi scriitorul Vlad Grecu spune că distincţii se împart la stânga şi la dreapta, dar nu se face vreun pas concret. “Măcar să introducem în şcoli ceva, să spunem copiilor noştri ce-a fost acolo, nu 2-3 cuvinte în cartea de istorie, dar să le dea nişte literatură să citească, să fie un program, măcar facultativ, despre conflictul transnistrean, să se întâlnească cu voluntarii, cu combatanţii. Iată programul acesta nu există”, declară decepţionat Grecu.

“Se simt trădaţi, totalmente trădaţi”

O bună parte a voluntarilor sunt din stânga Nistrului. Deşi unii s-au refugiat, mulţi continuă să locuiască sub luneta separatiştilor. Vlad Grecu a părăsit Dubăsariul şi a venit la Chişinău. A scris câteva cărţi şi piese de teatru despre vieţile distruse în conflictul de la Nistru. Recunoaşte că şi-a promis să nu mai scrie despre acest subiect. În toţi aceşti ani s-a convins că nu interesează pe nimeni.

“Mă mai deplasez la Cocieri, la Coşniţa, la Corjova, mai ales că-s de acolo. Oamenii se uită la toate cu o dezamăgire totală. Nu mai cred în R. Moldova, că e în stare, că e aptă să schimbe ceva, în primul rând, din lipsa dorinţei de a face ceva. Noi nu am pierdut războiul. Ei nu au scos de la noi niciun metru pătrat, noi am cedat totul. Copiii celor care au luptat sunt luaţi acum de separatişti în armata lor, împotriva Moldovei. Vă imaginaţi ce suferă oamenii de acolo, şi familiile lor, şi copiii lor, mai ales bărbaţii care au luptat şi acuma se simt trădaţi, totalmente trădaţi, uitaţi şi că nu trebuiesc nimănui. E o stare de spirit dezastruoasă”,  susţine Grecu.

Date exacte despre numărul voluntarilor participanţi la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei R. Moldova şi despre numărul celora care mai sunt în viaţă nu există. Voluntarii susţin că ei reprezentau în jur de 80 % din totalul celor care au participat la luptele de la Nistru. Cifrele oficiale, însă, sunt mult mai mici.

Tatiana EŢCO

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. AVRAAM

  Exemplu real: Dacă Tudor Pânzaru, voluntar şi el, care protestează şi locuieşte în cort, chiar în centrul capitalei, deja a doua iarnă pe acest frig crîncen,dar lui Filat îi *in crîlă* de el,ce să mai zicem de ceilalți veterani?Ce?Filat a găsit o soluție în cazul voluntarului Pânzaru-el,Filat întră în Guvern pe din dosul cladirii Guvernului,de pe str.V.Mikle-tactica struțului-capul în pământ,și dacă nu văd pe nimeni reese că sunt invizibil!Filate,lumea te va ticheta deja in aceste alegeri!ce nou vei inventa???

 2. liosa

  ce il bagi tu pe Pinzaru aici? i-a fost oferite 3 varinate de locuinte, plus un credit avantajos special pentru fostii combatanti de pe Nistru… si el platiti special sa stea acolo… laso mai moale

 3. AVRAAM

  Lioșa-tu nu cum-va ești din PLDM?Uite,lioșa,îți achit eu prin notar oficial salariu de 50 euro pe zi,dute tu,dobitoc ce ești și stai pe frigul acesta macar 3 ore in PMAN,noaptea!!!

 4. vera

  Statul trebuie sa-i ofere lui T.Pinzaru, locuinta, luind in consideratie virsta si starea sanatatii dlui, si multe alte chestii ca Tudor sa intre in locuinta sa ,sa locuiasca, dar nu sa se apuce din nou s-o refaca!!
  Cand s-a dus ca voluntar la razboi in Transnistria,Tudor Pinzaru nu si-a dat viata sa in credit statului: stia, ca trebuie sa se duca;situatia de atunci nu-l lasa indiferent de cele ce aveau loc:se incepuse razboiul !CONSTIINTA nu-l lasa indiferent.
  Guvernarea de azi ar trebui sa se mai gindeasca pentru anumite categorii de persoane si cu capul, nu numai cu stomacul, punandu-i pe toti pe un cantar!
  Ajunge atita bataie de joc de un om,care s-a calicit pentru patrie,dar mai apoi este ignorat:supus la asa conditii inumane:lasat sa traiasca in strada fara hrana si caldura,prost imbracar si descult.
  Nu vorbiti de Tudor, daca nu intelegeti multe lucruri!
  Statul nostru, formal i-si face datoria fata de veterani; calitatea nimeni n-o apreciaza…
  Cine refuza,sa ia, ceea ce-i bun si de folos?
  Vad ca Guvernul, sub a carei ferestre Tudor se afla de mult timp, are o deosebita placere sa-l vada; mai degraba mort decat viu… si din acest motiv i-l lasa in voia soartei!
  Oare popa de peste drum, nu-l poate ajuta cu nimic? Doar primesc ajutoare umanitare pe care nu le inregistreaza la stat!
  Cum sa vina un om la credinta si adevar,daca tu,parinte,nu-i incufli omului dragostea fata de ea,nu respecti cuvintul lui Dumnezeu,dar i-l proslavesti in lux si de forma pentru bunastarea ta personala;din ceea ce gertfesc “prostitii” atamaiati si impartasiti de mariile voastre?
  Cum de va “legat ochii satana” si nu-l vedeti pe Tudor? Parca sunteti condusi de duhul sfint,dar aveti partasie cu diavolul, care va facut, ca-i refuzati niste mucuri de tigata, pentru a avea o cat de mica lumina,odaca cu sosirea intunericului!
  Atita sfintenie, vizavi de cocoaba-cortul lui Tudor Pinzaru:Catedrala nasterea maicii domnului cata nepasare si iresponsabilitate fata de viata unui om, din partea Guvernului RM!
  Am o rugaminte:Cine poate,rog sa-i duca lui Tudor Pinzaru o pereche de incaltaminte de iarna!Poarta masura cu n.42; in numele domnului, cum zice crestinul adevarat.Va multumesc,dumnezeu sa va aiba in paza de asa ceva,daca credeti in El!

 5. AVRAAM

  Încă un exemplu real: Anatol Gălcă,din Căușeni,combatant,ex-polițist BPDS *FULGER*,a rămas fără un picior pentru integritatea și suveranitatea RM.S-a ales cu 12m2 in căminul MAI cu o pensie de 600 lei! Uitat de MAI,de Guvern,de Parlament și generali. S-ar duce la negru in UE,dar cui trebuiesc invalizi cu un picior in Europa? Mai ieri Lupu a decorat iarăși eroii cu ordene și medalii,cu tabla de fier,dar locuințe?Salarii?Pensii?Îndemnizații?Cărucioare pentru invalizii de război? Nimic!!!!!!!!Fală peste fală guvernanților la TV și în presa aservita puterii.

 6. bosoi

  —–Cu mare regret trebue sa constatam ca toate conducerile statului din 92 incoace nu au facut aproape nimic pentru cei care s-au jertvit pentru statul pe care il conduc, mai mult ca atit- au facut tot posibilul sa ne dezbine si sa ne invrajbeasca , creind diverse organizatii la nivel republican si raional. De ce acest STAT, in apararea carui s-au ridicat o mina de oameni,[CARE INCONTESTABIL AU AVUT, AU SI MAJORITATEA VOR AVEA STATUT DEOSEBIT-BARBATI AI NEAMULUI,] sint tratati cu atita neglijenta si indeferenta? Mai mult ca atit,avem sentimentul ca de exzistenta noastra le e rusine la multi demnitari de stat, demnitari ,la care sentimentul onoare, demnitate, verticalitate , mindrie de neam-le este inpropriu.

 7. vera

  Cine sa se mai gindeasca la popor? Ei intre dinsii nu se pot lamuri!
  Comunistii cauta pe dracul si inca nu-l gasesc:fac proteste provocatoare la ura,discriminare, scandal, injosesc graiul acestui popor,fac de ras RM, numai sa-si atinga scopul:in cresla,sus,unde-i “mierea ursului”… Dupa care merite se agata in sus? Au uitat ceva acolo, dupa criza economica – lasata?

  A 2-a revolute?

  Voronin si Rosca
  De bani s-au saturat,
  Vor sa conduca tara
  De-acuma cu alt cap!

  Dar nu va merge voua:
  Hot si tradator,
  Dorinta vi-i doar una
  Dar rezultatul – gol !

  Porcii nu cinstesc neamul, dimpotriva…

 8. au obosit de promisiuni!

  Sitatia de genul dat fata de veteranul dat e regretabila,dar sa mai luam si in consideratie situatia veteranilor din casa Corobceanu 1B din centrul capitalei chiar aflanduse intro ograda cu casa de locuit a deputatilor si fostului presedinte V.Voronin,traind ca vecini Veteranii deja de 12 ANI!!!si cu MARE regret!!! pana la ziua de astazi,nu a fost legifirata.Astai ”respectul si stima”din partea conducerii RM indiferent cine este la putere,PL,PLDM,PD(AIE) sau fostii PCRM,an cea ce se petrece la 15 februarie Afganul,la 2 martie Transnistria fata de Veterani e o fatarnicie din partea statului!!!Mi se pare ca e timpul sa ne ridicam din genunchi!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *