“Dumnezeu va binecuvânta lucrarea de integrare europeană prin Biserica Neamului”

Apel al unui grup de preoţi şi enoriaşi ai Mitropoliei Basarabiei către noua guvernare

În evenimentele dramatice de la 5 aprilie 2009 un rol important l-a jucat şi Mitropolia Moldovei. Anume datorită mitropolitului Vladimir şi a Patriarhiei Moscovei, din care face parte integrantă Mitropolia Moldovei, comuniştii au câştigat alegerile în 2001. Încă în preajma acelor alegeri, Mitropolitul Vladimir a facilitat, în contul unor ajutoare pe o durată mai îndelungată, organizarea unei audienţe liderului comunist Vl.Voronin la Patriarhul Moscovei, Alexei al II-lea. Prin aceasta s-a contribuit la sporirea credibilităţii PCRM în rândul alegătorilor, în special după apelul făcut de către Patriarhul Alexei al II-lea către populaţia R. Moldova, care, conform sondajelor, este constituită, în proporţie de 93%, din creştini ortodoxi. Dintre instituţiile incluse în diverse sondaje, bisericii îi revine 77% din credibilitatea cetăţenilor acestui stat.

Pe parcursul celor opt ani de guvernare comunistă, conlucrarea Mitropoliei Moldovei şi a PCRM a fost una evidentă, mai ales prin faptul că a iniţiat un amplu telemaraton de colectare a banilor pentru reconstrucţia Mănăstirii Căpriana, această campanie rămânând şi până astăzi o enigmă, în lipsa unui proces transparent de raportare a veniturilor şi a cheltuielilor. La fel s-a întâmplat şi în cazul telemaratonului desfăşurat în scopul colectării mijloacelor băneşti pentru reconstrucţia Mănăstirii Curchi.

Evenimentele din 5 aprilie, curent, au demonstrat încă o dată faptul că Mitropolia Moldovei s-a aflat la cheremul comuniştilor prin implicarea directă a ierarhilor şi a preoţilor în campania electorală cu binecuvântarea Mitropolitului Vladimir. Un exemplu concludent: episcopul de Bălţi Marchel a făcut agitaţie electorală, îndemnând creştinii să voteze pentru comunişti. Acelaşi episcop de Bălţi a organizat câteva întâlniri cu Vl.Voronin în Catedrala “Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena”, unde au fost convocaţi peste 250 de preoţi din nordul Moldovei, la care presa nu a avut acces, însă, din spusele unor feţe bisericeşti, episcopul Marchel l-a asigurat pe Vl.Voronin că preoţii prezenţi la adunare vor face agitaţie şi poporul va asculta vocea bisericii şi va vota pentru comunişti. “Prorocirile” episcopului s-au adeverit.

De crimele comise în urma evenimentelor din 5 aprilie poartă vină şi Mitropolitul Vladimir, episcopul Marchel şi preoţii care au făcut agitaţie pentru comunişti, contribuind la aţâţarea spiritelor în societate împotriva opoziţiei.

Alianţa pentru Integrare Europeană, care astăzi îşi asumă guvernarea, trebuie să deschidă o anchetă penală şi împotriva acestor feţe bisericeşti, care, în realitate, sunt aceiaşi farisei şi cărturari care l-au vândut autorităţilor şi l-au răstignit pe Iisus Hristos. De asemenea, ar AIE ar trebui să demareze procedura de retragere a distincţilor de stat, acordate unor feţe bisericeşti (aceluiaşi episcop de Bălţi),  pentru acţiunile politice ale acestora.

Sperăm că noua guvernare va găsi o soluţie înţeleaptă, nu va colabora cu Mitropolia Moldovei, ajutând la ieşirea din anonimat a Mitropoliei Basarabiei. Dacă tindem spre integrare europeană, atunci cu Mitropolia Moldovei, care e subordonată Moscovei, nu vom putea realiza acest deziderat. Avem nevoie de Mitropolia Neamului şi de susţinerea ei de către noua guvernare. Numai aşa vom reuşi să depăşim criza politică şi cea financiară, prin consolidarea forţelor ce ar duce la prosperarea societăţii.

Suntem în preajma sărbătorii Hramul oraşului Acoperământul Maicii Domnului. Ar fi adecvat ca la acest eveniment, care va începe cu un serviciu divin, să fie invitat şi Mitropolitul Basarabiei, catedrala aparţinând şi Mitropoliei Basarabiei. Astfel, ar începe o pagină nouă în istoria R. Moldova, la care vor participa şi slujitorii Mitropoliei Basarabiei şi prin care Dumnezeu ne va binecuvânta această mare lucrare de integrare europeană prin Biserica Neamului, precum Dumnezeu a lucrat prin binecuvântarea Mitropolitului Gurie Grosu, în 1918, când s-a înfăptuit Marea Unire a Principatelor.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Iulia

    Sa ne auda bunul DUMNEZEU PROPUN : Ca populatia dela sate sa primeasca gratuit odata in luna acest ziar, cu cele mai noi informatii .Oamenii dela sate cunt totalment dezinformati .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *