Drumul spre mormintele eroilor [GALERIE FOTO]

În ziua în care creştinii ortodocşi sărbătoresc Înălţarea Domnului, ne amintim şi de  cei care au murit în războaie, deoarece, la români, de Ispas, este consemnată Ziua Eroilor. Lângă Cantemir, aproape de Stoianovca, acolo unde se întinde un cimitir militar, a avut loc un parastas în memoria ostaşilor căzuţi în lupte. La comemorare a participat un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Petru, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.

În acest cimitir au fost înmormântate rămăşiţele ostaşilor români căzuţi în luptele din vara anului 1941. Copiii au venit să slăvească amintirea lor prin cântece şi poezii. Ei spun că, pe lângă sărbătoarea pe care oamenii o întâmpină cu Hristos s-a Înălţat, este şi ziua eroilor căzuţi în bătălii sângeroase.

“Pe şoseaua din Ţiganca, curgea sângele ca apa…”

Petru Bumbalov, locuitor al satului Stoianovca, spune că avea pe atunci 8-9 ani. El ţine minte bine cum s-a întâmplat: “Îi aduceau cu căruţa de peste tot şi îi îngropau în tranşee. Îi aruncau ca pe nişte pietre. Un rând de var şi unul de ostaşi, apoi le-au pus cruce. Era groaznic”. Respirând greu, el povesteşte despre ceea ce a urmat, când au venit sovieticii şi au distrus totul. “Au cărat materialele şi crucile în sat, pentru a le pune la temelia şcolii ce avea să se construiască, dar femeile i-au împiedicat”, îşi deapănă bătrânul, printre lacrimi, amintirile.

Eugenia Bujoreanu spune că „era un cimitir modest, cu cruci şi o troiţă. În timpul comunismului, s-a făcut o fermă de porci. Strigător la cer. Am avut doi fraţi, pe care i-am pierdut în războaie, iar tatăl meu a murit de foame, deoarece statul nu a dorit să le acorde pensie”, spune femeia. Alte sătence venite la cimitir cântau încet: “Pe şoseaua din Ţiganca, curgea sângele ca apa…”

La comemorare au fost prezenţi Ion Gandrabur, primarul satului Ţiganca, Dănicu Tănase, ataşatul Apărării al României, şi Neculai Popa, fost deţinut politic, sosit cu acest prilej din SUA. Ei au menţionat că e de datoria fiecărui om să aibă grijă de acest cimitir, care înseamnă păstrarea amintirii tuturor eroilor care au căzut în acel război.

Placa de recunoaştere a acestui loc

La Complexul Memorial “Cimitirul Eroilor” din Chişinău, Grupul de Iniţiativă “Recviem sau Renaissance”  a organizat, pe 26 mai, un Parastas de pomenire a ostaşilor căzuţi în lupte istorice, în Primul şi în cel de-al Doilea Război Mondial.

Dacă la Ţiganca Cimitirul Eroilor este amenajat şi îngrijit, la Chişinău singurul element vizibil în acest loc este placa plasată la intrarea în cimitir. După ce urci treptele, observi în faţă o cruce înaltă din lemn – în memoria ostaşilor. În cadrul evenimentului, grupul de iniţiativă i-a informat pe cei prezenţi despre situaţia în care se află acest loc al memoriei.

Zoia Jalbă, preşedinta Fundaţiei “MoldEuroVector”, a spus că reabilitarea Cimitirului Eroilor din Chișinău ar putea fi efectuată în urma implementării unui proiect internaţional, la care s-ar alătura şi autorităţile statelor ai căror eroi şi-au găsit aici odihna veşnică.

Cei prezenţi au amintit că acest teren s-a vândut “printr-un fals”, adresa veche, cea  din anii ‘30, fiind Munceşti, 46. Ion Negrei, vicepreşedinte al Asociaţiei Istoricilor şi membru al Grupului de Iniţiativă, crede că următoarele acţiuni ar fi trebuit să fie anularea contractului de vânzare-cumpărare, care are statut ilegal, şi iniţierea lucrărilor de reabilitare a cimitirului.

Neculai Popa, secretar general al Consiliului Mondial al Românilor, susţine că  ambele state, România şi R. Moldova, sunt interesate ca acest cimitir să devină un loc de pelerinaj, de baie sufletească, în special pentru tinerii care îşi vor purta paşii spre acest loc sfânt.

“Următoarea schimbare ar fi încercarea de a-i convinge pe aceşti proprietari ai terenului să primească alt loc, care în cazul de faţă le este oferit de guvern. Dacă nu vor dori, statul român este în drept să înceapă  construcţia  şi repararea acestui cimitir”, spune Neculai Popa.

Cimitirul fusese deschis la răscrucea secolelor XIX-XX, fiind amenajat şi întreţinut într-o ordine exemplară în perioada interbelică. El a cunoscut o atenţie deosebită în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Aici sunt înmormântaţi militari de diferite naţionalităţi, căzuţi pe câmpul de luptă în cele două războaie mondiale sau decedaţi în spitale din cauza rănilor şi bolilor contactate. Teritoriul cimitirului a fost împărţit în şase sectoare naţionale: român (66 de morminte), rus (27 de morminte), austriac (5 morminte cu numele a 5 eroi identificaţi şi un mormânt comun cu 24 de eroi austrieci neidentificaţi), ceh (2 morminte comune cu 39 de eroi neidentificaţi), francez (34 de morminte cu 35 de eroi neidentificaţi), polonez (5 morminte cu 6 eroi identificaţi şi neidentificaţi).

Aida COTRUŢĂ

[nggallery id=132]


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. vera

    Ce atirnare, fata de mormintele romanilor, din partea rusilor?
    Nici nu-ti vine sa crezi, asa ceva!
    Oare pot fi,in acest caz, rusii numiti:CALAI?

  2. AVRAAM

    Sunt oameni si sunt ANIMALE!Sunt oameni ce merg in 4 labe si sunt animale care se tarasc in 2 labe! Ce importanta ce nationalitate au animalele???Exista OAMENI si in Africa,Australia,Antarctica si in triburile salbatice din jungla Amazoniei,dar sunt si animale in costum la cravata pazite de bodiguarzi…Ce importa nationalitatea???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *