Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Dosarul Elenei Dobroviţcaia, trimis la…

Dosarul Elenei Dobroviţcaia, trimis la CEDO

286-chihnenco2Elena Dobroviţcaia şi Zinaida Ciuhnenco, de la Tighina, sunt fiica şi mama care au suferit şi mai suferă în urma abuzurilor autorităţilor transnistrene. După ce s-au ales cu dosare penale intentate de regimul separatist şi cu arestări abuzive, în scop de şantaj, acum sunt în aşteptarea unei decizii de la CEDO.

În urma informaţiilor apărute în presa de la Chişinău în legătură cu declaraţiile Zinaidei Ciuhnenco, care acuza regimul de la Tiraspol de arestarea abuzivă a fiicei sale, Elena, mvd-ul transnistrean a afişat pe site-ul său o declaraţie despre acest caz: „pe data de 25 decembrie 2009, la secţia de miliţie din oraşul Bender a fost iniţiată o cauză penală în temeiul art. 155 din Codul penal al rmn, „Escrocherie”.

Pe parcursul anchetei, se spune în acel comunicat, s-ar fi constatat că, în lunile iunie-octombrie 2009, Zinaida Ciuhnenco, prin înşelăciune și abuz de încredere, sub pretextul de vânzare a unui imobil de pe strada 7 noiembrie, al cărei proprietar nu este ea (proprietarul casei se află în detenţie), a luat cu împrumut de la proprietar o sumă de 101 375 de ruble transnistrene (circa 122 139 de lei). Acelaşi comunicat informează că, după ceva timp, fără a perfecta actele pe numele proprietarului acestui imobil şi fără a-i restitui banii – a dispărut.

În plus, spune miliţia transnistreană, având cheile de la această casă, cetăţeanca Ciuhnenco ar fi sustras de acolo lucruri în valoare totală de 38 875 de ruble transnistrene (circa 46 837 de lei).

Colaboratorii miliţiei transnistrene spun că ar fi găsit acele lucruri în timpul percheziţiei făcute în apartamentele suspectei şi fiicei sale, Elena Dobroviţcaia.

Cetăţeanca Dobroviţcaia a fost arestată şi plasată în izolatorul de detenţie preventivă la 16 iulie , în conformitate cu articolul 104 din Codul de procedură penală al rmn, deoarece „în casa ei au fost găsite dovezi clare ale unei infracţiuni”. Din izolatorul de detenţie preventivă, suspecta Dobroviţcaia a fost eliberată, în urma expirării a 72 de ore, pentru că nu mai este necesar să se continue detenţia ei.

Acum Elena Dobroviţcaia se află în libertate. Însă suspecta Zinaida Ciuhnenco continuă să se ascundă în dreapta Nistrului.

Despre afirmațiile autorităților transnistrene, aceasta spune: „nu mai știu ce minciuni să spună despre mine. Tot ce se întâmplă în oraș, dau vina pe mine și pe familia mea, deja nu mai am puteri să lupt. Din 2003, familia mea este urmărită și persecutată de organele de forță din regiunea de est a R. Moldova, care au inițiat o anchetă penală împotriva fiului meu, Vasile Ciuhnenco, și l-au condamnat la 6 ani privațiune de libertate. M-am adresat necontenit administrațiilor din regiune cu scopul de a-l elibera pe fiul meu din detenția forțată. Dar eforturile mele erau și sunt inutile.

La 31 iulie 2006, am fost arestată de către instanța de la Bender pe 5 zile pentru contravenția administrativă „nesubordonare autorităților”. Am fost ținută în izolatorul miliției de la Bender în condiții inumane, fiind maltratată de milițieni până mi-am pierdut cunoștința. Iar la 28 decembrie 2009 am fost reţinută din nou, aplicându-mi-se 3 zile de arest administrativ pentru escrocherie, cum a mai spus și anchetatorul de la Bender, Neutov. Am fost iarăși deținută în condițiile inumane ale izolatorului, unde am suferit un atac de cord. Iar la 2 iunie 2010, am fost reținută deja de anchetatorul Romanovschi Veaceslav Mihai de la Bender. Am fost iarăși arestată pe 3 zile și plasată în subsolul aceluiași izolator al miliției de la Bender, fiind bănuită de „furt și escrocherie” în proporții mari. Acolo am fost agresată și bătută din nou de milițieni și în semn de protest mi-am tăiat venele. Până au intervenit medicii, am pierdut mult sânge și echilibru. Am căzut fără cunoștință.

La 8 iunie 2010 am primit o citație de la miliția din Bender, pentru a lua cunoștință de învinuirea mea. Nu m-am prezentat la organul respectiv, deoarece risc să fiu din nou izolată pe o perioadă îndelungată. Din unele surse am aflat că voi fi condamnată cu orice preț, deoarece „prezint pericol pentru societatea transnistreană”, precum afirmă ei. În aceeași zi, la 8 iunie, m-am refugiat în municipiul Chișinău din cauza persecuţiilor. Nu mai rezist să lupt singură cu ei, cu cei din Transnistria”.

Precum afirmă Alexandru Zubco, jurist, coordonatorul Departamentului Juridic al Centrului de Resurse şi Dezvoltare pentru Transnistria Promo-LEX, „poliția și procuratura de la Bender au primit indicații de la Procuratura Generală, legate de plângerea Zinaidei Ciuhnenco. Procurorii au cerut inițierea unei cauze penale împotriva anchetatorului Veaceslav Romanovschi. La 7 iulie 2010, a fost expediată o cerere la CEDO, pe cazul Elenei Dobrovițcaia, pentru violarea de către R. Moldova și Federația Rusă a art.1,3,5,13,8,17 ale Convenției”. Alexandru Zubco a cerut de la Procuratura din Bender să fie asigurate cu protecție din partea statului, în temeiul Legii cu privire la protecția victimelor și martorilor, Elena Dobrovițcaia și Zinaida Ciuhnenco. Precum afirmă Zubco, „am cerut de la Consiliul Național de Asistență Juridică Gratuită de Stat să le fie asigurat un avocat public”.
Situaţia, deocamdată, rămâne neschimbată.

Olesea Vasilachi