Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Donaţie de milioane pentru grădiniţele…

Donaţie de milioane pentru grădiniţele sărace

Valentin, deşi abia se pregăteşte de clasa întâi, ştie deja ce va face când va fi mare. Vrea să construiască case, ca şi tatăl său. Părinţii i-au cumpărat şi jucării speciale pentru ca băiatul să-şi poată dezvolta pasiunea. Acum câteva zile, când pe podeaua din grupa de grădiniţă pe care o frecventează au fost răstrurnate 4 cutii mari, pline cu jucării Lego, mai sigur decât toţi colegii săi, Valentin ştia ce trebuie să facă cu toate acele bucăţele de plastic colorate — să construiască.

La distanţă de vreo jumătate de oră de Chişinău, pe deal, la doar câţiva metri mai sus de cimitir, se află Grădiniţa Nr. 1 din satul Puhoi, Ialoveni. E una dintre cele trei grădiniţe din localitate. Varul şi vopseaua proaspătă nu reuşesc să ascundă anii clădirii. Are cam jumătate de secol şi doar câteva ferestre au fost înnoite. Veceul tot în curte se află, ca pe vremuri. De câteva ori pe zi, în rând organizat, împreună cu educatoarea, copiii ies afară pentru a merge la toaletă.

În antreu, încălţămintea stă înghesuită, dulăpioarele pentru haine sunt comune, unul pentru doi-trei colegi, şi paturile sunt împărţite, dorm câte doi copii pe un pat, pentru că numărul de beneficiari ai grădiniţei, 81, este cu mult mai mare decât capacitatea acesteia, de 50 de persoane. În aceste condiţii, necesităţile sunt multe, recunoaşte directoarea Galina Cemacenco.

Donaţii pentru 400 de grădiniţe

În urmă cu câţiva ani, prin intermediul fundaţiei părinteşti, se acumulau lunar câte 15 lei, folosiţi pentru a acoperi unele găuri, inclusiv pentru a procura jucării, îşi aminteşte educatoarea Tatiana Iurcu. Lucrează în această grădiniţă de 26 de ani şi spune că niciodată n-au avut suficienţi bani pentru procurarea jucăriilor. Ultima oară au cumpărat câteva jucării în urmă cu doi ani şi tot cu ajutorul părinţilor.

La începutul acestei săptămâni, la grădiniţa din Puhoi a fost lansată o acţiune de donaţie de jucării, care a fost posibilă graţie unui parteneriat dintre UNICEF şi Fundaţia LEGO, cu suportul Ambasadei Danermacei în R. Moldova şi al Ministerului Educaţiei. În total, 24 000 de copii din 400 de grădiniţe şi centre comunitare din cele mai vulnerabile localităţi din ţară vor primi jucării LEGO în valoare de jumătate de milion de dolari.

Jucării noi numai de Anul Nou

Copiii de la grădiniţa din Puhoi, de cum au văzut jucăriile, au început a desface pachetele şi a asambla piesele colorate. Cu ajutorul aceloraşi elemente, construiau case, parcări, curţi. „A mea e mai frumoasă”, „dă-mi mie asta”, „dar tu cum ai făcut asta?”, se auzeau fragmente din discuţiile copilor. Cei câţiva părinţi prezenţi se şuşoteau între ei. Aşa „oaspeţi mari şi străini” nu prea au avut. Nici valoarea jucăriilor aduse nu a scăpat nediscutată. „Trebuie să fie scumpe. Nu avem noi aşa bani să cumpărăm de acestea”, spune printre altele una dintre mame.

Lilia Ilovan este la a patra sarcină. Cea mai mică fiică a sa, Olguţa, care are cinci ani, cu o mână îşi cuprinde mama, iar cu alta ţine în braţe păpuşa pe care şi-o aduce de acasă, pentru că nu are cu ce se juca la grădiniţă. „Le cumpărăm câte o jucărie numai la Anul Nou. Nu ne permitem mai mult. Pe aceasta a adus-o Moş Crăciun, de peste hotare. Aşa şi i-am lăsat numele, cum era scris pe cutia ei, Ciciobelo”, spune Lilia în timp ce arată cu capul spre păpăşa pe care o ţine Olguţa în braţe.

„Să se joace şi să înveţe în acelaşi timp”

„Copilul prin ce se dezvoltă? Prin joc. Prin joc copilul la grădiniţă învaţă. În prezent nu toţi părinţii au posibilitatea să procure aşa jucării, sunt jucării foarte calitative, prin care copiii o să se dezvolte atât intelectual, cât şi creativitatea o să se dezvolte la copii. Vine iarna, copiii vor sta în încăpere şi o să aibă ocupaţie”, a declarat în prezenţa donatorilor directoarea grădiniţei.

Reprezentanta UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster, a ţinut să amintească că dreptul la educaţie şi la joacă sunt drepturile fundamentale ale copiilor. „Suntem încântaţi să vedem că tot mai mulţi copii din Moldova au şansa să meargă la grădiniţă şi să se bucure de condiţii tot mai bune pentru educaţie. Acest set de jucării va permite copiilor să se joace şi să înveţe în acelaşi timp. Sperăm că jucăriile vor aduce bucurie şi zâmbet pe feţele copiilor”, a spus  Alexandra Yuster.

Educatoarele recunosc că nu prea ştiu cum să folosească în activităţile lor jucăriile primite în dar. Tocmai din acest motiv, donatorii au promis că, în viitorul apropiat, toţi pedagogii din instituţiile unde vor ajunge donaţiile vor fi instruiţi de către experţi din cadrul companiei LEGO.

În Moldova 38% dintre copiii de la sate trăiesc în sărăcie. Mai mult de 34 000 de copii de 3-6 ani nu merg la grădiniţă. Grădiniţele din localităţile sărace nu dispun de cărţi şi jucării creative pentru copii. Un studiu UNICEF relevă că 25% dintre copii, cu precădere din familii sărace, nu au jucării şi cărţi. Jucăriile LEGO sunt recunoscute la nivel internaţional pentru faptul că stimulează dezvoltarea intelectuală şi socială a copiilor şi vor veni să suplinească golul existent în grădiniţele de copii din Moldova.

Tatiana EŢCO