Doi nuci amintesc de catastrofa de la Smolensk

280-copacDoi pomi de nuc, sădiţi la Chişinău în memoria cuplului prezidenţial Kaczynski, au prins rădăcini în faţa Liceului Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Nucii sădiţi în aprilie 2010, când cuplul prezidenţial polonez şi-a pierdut viaţa în accidentul aviatic de la Smolensk, simbolizează rezistenţa umană în faţa catastrofelor.

La Chişinău, la poarta Liceului Academiei de Ştiinţe a Moldovei (LAŞM), pe str. Sprâncenoaia, l-am întâlnit pe unul dintre paznicii intituţiei. Una dintre responsabilităţile sale e şi îngrijirea celor doi nuci. În mâna stângă ţinea un hârleţ. În dreapta – o căldare cu toarta ruptă. Îmbrăcat într-o cămaşă albă, cu mânecile suflecate până la coate, paznicul Nicolae Vasilică, de 72 de ani, ne-a povestit cum le poartă de grijă celor doi nuci, cu totul speciali, în opinia sa.

Elevii îşi vor aminti de preşedintele polonez

Bărbatul ne-a invitat în parcul din faţa liceului, unde sunt sădiţi şi cei doi nuci care poartă numele Kaczynski. “Ud nucii o dată la trei zile, că altfel se usucă. Mai săpăm în jurul lor şi facem luncă, astfel încât atunci când turnăm apa să nu se ducă direct la rădăcini”, ne-a spus paznicul, în timp ce uda nucii.

Nicolae Vasilică are un nuc şi în curtea casei sale din comuna Condriţa. El crede că orice cetăţean ar trebui să sădească un nuc, pentru a lăsa în urma sa o amintire, după ce pleacă din viaţă. “Orice om trebuie să planteze un nuc, ca să lase o amintire în urma sa. Când îţi vine timpul să mori, copiii îşi vor aminti de tine. Ei vor spune: nucul ăsta l-a sădit tata. Aşa e şi cu aceşti copaci, din curtea liceului. Când vor creşte, elevii vor mănca nuci şi îşi vor aminti de preşedintele polonez care a murit în accidentul aviatic. Aşa ceva nu se uită”, explică paznicul Nicolae Vasilică.

Au crescut cu jumătate de metru

Despre tragedia de la Smolensk, Rusia, Nicolae Vasilică cunoaşte că, în urma accidentului aviatic, şi-a pierdut viaţa doar cuplul prezidential polonez. Nu cunoştea, până la întâlnirea noastră întâmplătoare, că în acea aeronavă Tu-154 din cadrul Regimentului 36 al Aviaţiei Speciale poloneze, prăbuşită, se aflau 88 de oficiali şi 8 membri ai echipajului. “Eu doar despre cei doi ştiu că au murit. M-am uiat la televizor şi doar de asta ştiu”.

După o discuţie de 20 de minute cu Nicolae Vasilică, din incinta liceului a ieşit directoarea Galina Filip. “Au trecut două luni de când am plantat nucii. Când preşedintele Academiei de Ştiinţe, academicianul Gheorge Duca, a adus aceşti nuci, aveau un metru înălţime. Acum au crescut cu jumătate de metru. Nucii au prins rădăcini”, explică Filip.

Gest de solidaritate cu poporul polonez

Directoarea afirmă că nucul este veşnic şi că memoria despre cuplul prezindenţial Kaczynski va fi veşnică. Avem grijă de ei să crească. Aceşti pomi ne vor ajuta să-i pomenim pe cei doi mari plecaţi în fiecare zi. Prin acest gest, R. Moldova îşi demonstrează solidaritatea cu poporul polonez”.

În opinia Galinei Filip, accidentul aviatic de la Smolensk a fost o simplă întâmplare. “Când am auzit de cele întâmplate am fost şocată. A fost o mare tragedie pentru toată lumea. Cred că a fost un simplu accident, aşa cum se întâmplă, din păcate, cu foarte multe avioane în ultimul timp”.

O emoţie aparte faţă de accidentul aviatic a exprimat-o şi Victor Cojuşneanu, un alt paznic al instituţiei. “Şi până astăzi oamenii se întreabă cum s-a întâmplat tragedia. Ei sunt altă ţară, noi altă ţară, dar durerea este în sufletul nostru”.

Fără inscripţii, deocamdată

Precizăm că, lângă cei doi copaci de nuc, lipseşte o inscripţie care ar indica că aceşti pomi cresc în memoria cuplului polonez. Întrebată despre acest lucru, directoarea a promis că, până la 1septembrie, când se întorc copiii din vacanţă, plăcuţa cu datele celor doi mari dispăruţi în accidentul de la Smolesck va fi instalată.

Accidentul aviatic în care şi-au pierdut viaţa soţii Kaczyinski s-a produs la 10 aprilie 2010. Avionul s-a prăbuşit în apropierea aeroportului de la Smolensk, din Rusia. Mai multi oficiali polonezi urmau să participe la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn.

Iurie SanduţaPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Animal Planet

    frumos gest din partea R. Moldova. Sa le fie tarna usoara celor doi soti, disparuti pe intuneric.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *