Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Doi ani de incompatibilitate acceptată…

Doi ani de incompatibilitate acceptată de Colegiul Disciplinar

Veronica Mocanu a fost, timp de aproape doi ani, membră a Colegiului Disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii, dar şi avocată, reprezentându-şi clienţii inclusiv în faţa judecătorilor pe care trebuia să-i pedepsească disciplinar. Aceasta şi-a suspendat licenţa de avocat în martie 2018, deşi a fost desemnată de către Ministerul Justiţiei în cadrul Colegiului Disciplinar încă în aprilie 2016. Solicitată de ZdG, Mocanu a evitat să discute subiectul, precizând doar că, între timp, şi-a suspendat licenţa de avocat.

Veronica Mocanu a fost desemnată în calitate de membră a Colegiului Disciplinar (CD) de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în urma unui concurs organizat de Ministerul Justiţiei (MJ). Concursul s-a desfăşurat pe 25 aprilie 2016, iar Mocanu a fost una din cele trei persoane selectate pentru a face parte din CD din rândul societăţii civile. La scurt timp, prin ordinul MJ din 5 mai 2016, Mocanu a fost desemnată membră cu drepturi depline în cadrul Colegiului.

CSM în 2015: „Suspiciuni în ceea ce priveşte principiul imparţialităţii la înfăptuirea actului de justiţiei”

În noiembrie 2015, CSM a aprobat o hotărâre în temeiul unui demers venit din partea Uniunii Avocaţilor din Moldova (UAM), cu referire la activitatea de avocat desfăşurată de unii membri ai colegiilor din subordinea instituţiei. Atunci, CSM constata că, în cadrul colegiilor, erau trei membri: Sergiu Ursu, Ion Postu şi Alexandru Cauia, cu licenţe de avocat, nesuspendate pe perioada exercitării mandatului. La scurt timp după demersul UAM, Ion Postu, actual membru al CSM, şi Alexandru Cauia, în prezent vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova, şi-au suspendat licenţele de avocat. Sergiu Ursu a refuzat atunci să-şi suspende licenţa, motivând că „legislaţia nu conţine impedimente în exercitarea funcţiei de avocat şi de membru al CD şi că nu există, în opinia sa, incompatibilităţi sau conflicte de interese”.

Prin hotărârea CSM din 17 noiembrie 2017, instituţia a stabilit că „prin intermediul unor norme imperative, nu se prevede incompatibilitatea exercitării profesiei de avocat şi, concomitent, a calităţii de membru în cadrul colegiilor anunţate”. Totuşi, preciza CSM, problema a fost abordată în 2010 şi 2014, iar prin hotărârile adoptate atunci, Consiliul a constatat „incompatibilitatea exercitării profesiei de avocat şi cea de membru al colegiilor din subordinea Consiliului”, recomandându-se tuturor membrilor colegiilor care activau în calitate de avocat, în termen de 30 de zile, „să decidă individual asupra exercitării atribuţiilor de membru al colegiului şi a activităţii de avocat”. În cazul lui Sergiu Ursu, examinat atunci de CSM, se preciza că „exercitarea activităţii de avocat de către un membru al CD este de natură să trezească suspiciuni în ceea ce priveşte principiul imparţialităţii la înfăptuirea actului de justiţie, în consecinţă, fiind afectată imaginea în ansamblu a justiţiei”.

Mocanu: „La revedere. V-am zis, acum licenţa e suspendată”

Totuşi, în cazul Veronicăi Mocanu, şi CSM, şi CD au tolerat incompatibilitatea timp de aproape doi ani. Deşi este membră a Colegiului din mai 2016, aceasta şi-a suspendat licenţa de avocat abia la sfârşit de martie 2018, printr-o decizie a Consiliului UAM din 30 martie. Veronica Mocanu, care deţine licenţă de avocat din iulie 2014, a evitat să discute despre perioada de incompatibilitate şi deciziile care au fost luate în timp ce era şi avocat, şi membru al CD, precizând doar că, între timp, şi-a suspendat licenţa de avocat. „Licenţa este suspendată pe moment, aşa că eu cred că acum careva întrebări nu ar putea să apară. Vă zic, acum e suspendată licenţa, vă rog frumos. La revedere. V-am zis, acum licenţa e suspendată”, a punctat Mocanu, evitând să vorbească despre cei doi ani în care a exercitat ambele funcţii. Am încercat să discutăm şi cu judecătoarea Nadejda Toma, preşedinta CD, despre situaţia creată şi acceptată în cadrul CD, doar că aceasta nu a răspuns nici la telefon, nici la mesajul pe care i l-am trimis cu subiectul discuţiei.

Conform raportului anual al CD, doar în 2017, acesta s-a convocat în 12 şedinţe, în cadrul cărora au fost examinate 54 de cauze disciplinare, fiind emise 49 de hotărâri în privinţa judecătorilor. În 2017, Plenul CD a pronunţat 7 hotărâri de aplicare a sancţiunii disciplinare în privinţa magistraţilor. Întrebat, în acest caz, despre legalitatea hotărârilor luate de CD cu participarea Veronicăi Mocanu, Victor Micu, preşedintele CSM susţine că Veronica Mocanu nu poate fi pedepsită de către CSM şi că singura instituţie care poate lua măsuri, dacă aceasta s-a aflat în incompatibilitate, este MJ, cel care a desemnat-o în calitate de membru al CD. Totodată, Micu exclude faptul că hotărârile Colegiului luate cu votul Veronicăi Mocanu ar putea fi declarate ilegale.

Veronica Mocanu este doctor în drept, titlu obţinut la Universitatea de Stat din Moldova (USM) în 2013, în urma prezentării lucrării sale intitulate „Dimensiunea juridică a protecţiei datelor cu caracter personal”. Tot la USM ea a obţinut licenţa şi titlul de magistru în drept. Din 2008, Mocanu este lector universitar în cadrul USM.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.