(doc) „Independenţa”, sponsorizată de „Edelweiss” şi cântată de artişti ruşi

Ministerul Culturii, mai nou Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, „a bătut palma” cu Fundaţia lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss” pentru ca cea din urmă să plătească şi să aducă la 27 august în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) artişti din Federaţia Rusă, pentru a marca 26 de ani de independenţă ai R. Moldova. Întrebată despre cât de oportună a fost prezenţa interpreţilor ruşi, ministra Monica Babuc a precizat, într-un răspuns oficial la o solicitare de informaţii, că lista artiştilor a fost decisă de Vlad Plahotniuc, iar Ministerul nu a avut obiecţii şi nici nu cunoaşte ce onorarii au fost plătite artiştilor.

La 24 august, cu trei zile înainte de concertul din PMAN, Guvernul a publicat programul manifestaţiilor ce urmau să aibă loc la 27 august, fără a anunţa că evenimentul concertistic este sponsorizat de Fundaţia preşedintelui PDM, şi că, pe lângă trupa Holograf şi interpretul Smiley din România, dar şi dj-ul moldovean Andrew Rayel, pe scenă vor ieşi trei artişti din F. Rusă: Nikolai Baskov, Dmitri Malikov şi Polina Gagarina.

Imediat după eveniment, ZdG a solicitat Ministerului precizări referitoare la banii cheltuiţi pentru concert. Am insistat să aflăm de ce a fost ascuns faptul că „independenţa” a fost sponsorizată de fundaţia lui Vlad Plahotniuc. Răspunsul ministrei Babuc a fost unul evaziv. Monica Babuc a argumentat prezenţa artiştilor ruşi prin faptul că ar fi populari şi că scopul a fost de a „bucura” populaţia, că sprijinul financiar al organizaţiei deţinute de liderul partidului de la guvernare şi din care aceasta face parte este unul necondiţionat şi că în acte nu este reflectată colaborarea cu „Edelweiss”.

O solicitare de informații ZdG a trimis și fundației liderului PDM încă la 28 august.

Deși secretariatul a confirmat recepționarea mesajului, ZdG nu a primit până la acest moment vreun răspuns la întrebările expediate.

Publicăm răspunsul integral al Ministerului. Precizăm că ZdG nu a intervenit în text pentru a-l redacta.

1. Cui aparţine decizia ca în Piaţa Marii Adunări Naţionale la 27 august să evolueze Holograf, Smiley, Andrew Rayel, Nikolai Baskov, Dmitri Malikov şi Polina Gagarina? Ce persoane fac parte din grupul de lucru?

Lista artiştilor invitaţi să cânte la concertul de Ziua Independenţei a fost coordonată de către cei care au sprijinit organizarea concertului. Menţionăm faptul că Ministerul nu a avut obiecţii la numele artiştilor propuşi.

2. Când au fost aprobate programul activităţilor pentru 27 august şi lista interpreţilor care urmau să iasă pe scenă?

Programul acestui eveniment a fost aprobat şi a fost făcut public la date de 25 august 2017, neavând încă confirmările participării din străinătate.

3. Care a fost motivaţia, intenţia, explicaţia Ministerului Culturii de a invita trei artişti din F. Rusă la concertul care marchează 26 de ani de la ieşirea din URSS şi proclamarea independenţei R. Moldova?

Iniţiativa invitării acestor artişti a aparţinut celor care au sprijinit realizarea evenimentului. Motivul pentru care aceştia au fost invitaţi a fost gradul de popularitate al acestor interpreţi în rândul cetăţenilor moldoveni. Nu a fost uitat publicul căruia noi am dorit să nă adresăm şi cu care am vrut să sărbătorim împreună Ziua Independenţei. Succesul acestor artişti care au urcat pe scenă a fost unul foarte mare şi asta a fost prioritatea noastră: să bucurăm pe toţi cei care au dorit să vină la acest concert. O dovadă a faptului că aceşti artişti au fost atât de aşteptaţi este numărul mare de spectatori, care, conform cifrelor oficiale, a fost de aproximativ 100 de mii de persoane.

4. De ce în anunţul distribuit de Guvern presei şi în informaţia publicată pe pagina oficială a Executivului la 24 august nu figurează lista integrală a artiştilor care urmau să evolueze în Piaţa Marii Adunări Naţionale?

În momentul afişării acestei liste, nu existau toate confirmările oficiale ale acestor artişti. A fost o chestiune de ordin tehnic şi de procedură.

5. De ce nu a fost informat publicul, mass-media despre modificările de program?

Informarea publicului a fost făcută în corespundere cu confirmarea avută din partea artiştilor invitaţi.

6. Cât a costat concertul din 27 august (suma)?

Avem informaţii despre cheltuielile din fondurile bugetare: Ministerul Culturii a cheltuit în total 119949,60 lei.

7. Ce onorarii au fost plătite interpreţilor din străinătate: Holograf, Smiley, Nikolai Baskov, Dmitri Malikov, Polina Gagarina și dj-ului moldovean Andrew Rayel? Vă rugăm să indicaţi suma pentru fiecare interpret în parte.

Onorariile artiştilor invitaţi din străinătate au fost achitate de către sponsorul evenimentului.

8. Care este sursa banilor: bugetul de stat, fondul de rezervă al Guvernului, împrumuturi străine, donaţii etc.?

Reiterăm faptul că toate cheltuielile pentru participarea artiştilor străini au fost suportate de către sponsorul evenimentului. Ministerul nu a cheltuit bani pentru onorariile artiştilor.

9. Fundaţia lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss” apare în mai multe spoturi publicitare, dar şi în unele ştiri ale postului Publika TV, drept sponsor al concertului organizat cu ocazia Zilei Independenţei. În anunţul şi informaţiile publicate, Guvernul nu face referire însă la fundaţia respectivă. Ce tangenţă are această fundaţie la organizarea concertului?

Fundaţia Edelweiss a fost sponsorul principal al acestui concert.

10. De ce în comunicatele de presă ale Guvernului şi Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării nu este precizat nimic despre finanţarea concertului de către Fundaţia lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss”?

Acest lucru s-a făcut cu acordul tuturor. Scopul concertului nu a fost să fie făcută publicitate sponsorilor, ci să ofere prilej de celebrare a Zilei Independenţei.

11. Când şi în ce context Ministerul a discutat şi a convenit cu Fundaţia lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss” pentru a organiza concertul din 27 august?

Ministerul, ca şi în cazul altor evenimente, a făcut apel la sprijinul financiar din partea diverşilor parteneri. În acest an, Fundaţia Edelweiss şi-a oferit suportul, la fel cum în alţi ani au fost alte organizaţii, companii care şi-au oferit susţinerea.

12. Câţi bani au fost alocaţi de către această fundaţie pentru organizarea concertului?

Ministerul nu dispune de informaţie privitor la banii cheltuiţi de către Fundaţie. Contractele cu artiştii conţin clauze care trebuie respectate.

13. Cum a fost reflectat în acte faptul implicării fundaţiei în organizarea concertului din 27 august?

În acte nu este reflectată această contribuţie, dat fiind faptul că Fundaţia şi-a asumat acoperirea financiară integrală a participării artiştilor din străinătate, atît din România, cît şi din Federaţia Rusă.

14. Ce s-a angajat să ofere Guvernul acestei fundaţii în schimbul finanţării concertului din 27 august 2017?

Nu există nici o obligaţie din partea guvernului către Fundaţie. A fost o sponsorizare fără nici o condiţie ataşată.

Mariana Kalughin, juristă, vicepreşedintă a Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei:

„Evident că nu este corectă o astfel de atitudine a Guvernului. Nu vorbim despre ilegalitate, dar despre corectitudine. Astfel de evenimente, mai ales cu ocazia marcării unor sărbători naţionale, ar fi trebuit să se desfăşoare în mod special cu suportul Guvernului, fără implicarea politicului. Înţelegem că, de obicei, Guvernul nu poate să gestioneze corect banii, motiv pentru care nu îi are. Însă în acest caz, evident, trebuiau furnizate informaţii despre sponsor, inclusiv în acel anunţ care se face în prealabil. Denotă o lipsă de corectitudine, de transparenţă faţă de cetăţeni. Guvernul ar trebui în activitatea sa să nu lase atât de mult spaţiu pentru politizare. Este şi o lipsă de scrupule. Este vorba despre o sărbătoare naţională, nu un eveniment accidental. Guvernul ar fi trebuit să fie cel care să găsească bani ca să organizeze evenimentul, fie şi nu atât de pompos. Evenimentele care sunt sponsorizate de fundaţie sau alte organizaţii care aparţin unor lideri politici lasă o amprentă de dezgust pentru cetăţeni.”


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. Victor

  Nu văd nici o problemă ca un concert să fie sponsorizat de o fundație de caritate. voi cei de la ZDG chiar nu mai aveți subiecte de știri importante?

 2. Artur

  NU trebuie de incurcat arta cu politica, cei care o fac gresesc amarnic. Orice om teafar la cap nu face asta. Care-i treaba daca acesti artisti cinta pentru cetatenii nostri? Ei aduc bucurie , ei nu trebuiesc murdariti, atacati si implicati in jocuri politice.

 3. ciubuc ion

  Cred ca ceea ce este ban public trebuie anuntat,iar daca au fost artisti rusi nu este o problema,dar fiind vorba de minoritati putea fi inviat si un artist sau doi din Ukraina si unul din Turcia si din Bulgaria,pt,ca ordinea ca nr,de minoritati in Moldova este ukrainieni,rusi,gagauzi,bulgari,altii,pt,ca fiind numai din Rusia se recunoaste rusa ca a doua limba si rusii ca minoritate principala,ceea ce nu este adevarat,,

 4. Lupul

  Și eu care credeam, că Plahotniuc și-a făcut Edelweisul pentru ași asigura anumite
  servicii intime mai comod pentru sine! Da Plahotniuc l-a făcut și pentru iluminarea
  societății. Bravo lui Plahotniuc!

  !

 5. Lilian 007

  Cândva demult ORT a arâtat concertul unor artiști ruși la Tiraspol.
  Acolo erau canalii adevărate, da nu artiști. Cu tâmpenia de
  Smugleaenka moldovanka și tot repertotiul lor de canalii invadatoare.
  Cel care nu înțelege asta vai de bostanul lui de smuglean moldovan!
  Apropo pentru rușii din Tiraspol cântecul preferat este baran moldovan.
  Și au dreptate, dacă vorbesc de unele specimene, care comentează la
  ZDG!!!

 6. Sergiu Enachi

  Oamenii normali, trag concluziile de rigoare.
  Trolii lui palaha însă, scriu pe-aici comentarii plauzibile la adresa lui – ca asta este jobul lor.

 7. Dima

  Uai Victoras inchide gura si dute si paste oile pe deal … fundatie de caritate ce esti … spalatura de bani … numai boulan ca tine nu intelege nimic … da ce sa intelegi tu ? Esti un impotent mental …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *