Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Din Europa, pe şantierul de…

Din Europa, pe şantierul de la Parlament

Zilnic, pe şantierul de la Parlament lucrează 200 de muncitori. 20 dintre aceştia sunt femei. O mare parte dintre angajaţi au muncit pe şantierele din Europa, fiind remuneraţi cu salarii de peste o mie de euro. Din cauza crizei, însă, s-au întors acasă, unde salariile în construcţii sunt de 5 ori mai mici. Timp de trei ani, muncitorii au executat 70% din lucrările de pe şantierul Legislativului. Celelalte lucrări vor fi finalizate după ce deputaţii vor rectifica bugetul pe anul 2013 şi vor aloca banii necesari.

Deşi muncitorii de pe şantierul de la Parlament lucrează de la 8 dimineaţa până la 20.00 seara, deseori şi în weekend, antreprenorul firmei de construcţii susţine că abia au fost finalizate lucrări în proporţie de 70%, deoarece deputaţii nu au prevăzut niciun leu pentru reconstrucţia Parlamentului în bugetul pe 2013.

„Ne-au achitat 109 milioane de lei din 174 de milioane, preconizate pentru lucrări de construcţie şi montaj. Banii au venit la sfârşit de 2012. Urmează ca bugetul pentru 2013 să fie rectificat, fiind alocate fondurile restante. Fără bani, nu putem încheia. 70% din lucrările de montaj au fost finalizate. În sala de şedinţe au fost instalate reţelele care trebuie să deservească locurile de muncă ale deputaţilor”, susţine antreprenorul firmei de construcţii, Alexandru Guţu.

În martie, deputaţii ar putea trece în casă nouă

Conform proiectului, fiecare deputat va avea pupitru, pe care va fi instalat un microfon. Fiecare va avea acces la Internet şi dotare pentru votul electronic. Sala de şedinţe a fost extinsă, fiind amenajat un spaţiu special pentru membrii guvernului, dar şi un loc pentru presă. Suplimentar, a fost ridicat un nivel cu birouri pentru consilierii deputaţilor.

Antreprenorul Alexandru Guţu a declarat că, la sfârşit de martie, vor fi încheiate toate lucrările din zona în care este situată sala de şedinţe. Astfel, deputaţii ar putea trece în curând în casă nouă. “Dacă restul sumei, cele 65 de milioane, vor fi alocate în curând, muncitorii ar putea termina lucrările până la sfârşit de martie”, a estimat Guţu.

Salariile muncitorilor care lucrează pe şantierul de la Parlament variază între 5 şi 7 mii de lei. Aceştia spun că salariul e acceptabil, deşi munca în construcţii e foarte grea. “Tencuim pereţii de la WC-uri. Terminăm aici şi trecem la depozit, în cealaltă parte de coridor. Aici salariul e de 5 mii de lei. Am lucrat şapte ani în Portugalia, cu salarii de 1200—1500 de euro. Îi greu cu tencuiala. Ia uitaţi-vă! Tot timpul suntem cu mâinile crăpate de la beton. Măcar de ar fi astupate crăpăturile cu bani, ar merge şi lucrul altfel”, spune Mihai Scutaru, tencuitor.

Femeile lucrează şi pe întuneric

La parterul Parlamentului, înspre cantină, câteva femei zugrăvesc în birouri pe întuneric. “Ni s-au dat mâinile şi ochii… Ce să facem? Au zis că ne-or da lumină, dar, până vine electricianul, rotim şi noi cât mai repede roata morii, că şi aici avem termen. Sperăm să încheiem la timp. Suntem câte patru femei în brigadă, în total, 20 de femei la zugrăvit. Terminăm aici şi trecem mai sus. Avem mult de lucru. Să ne dea bani şi posibilităţi, că restul facem noi”, spune Parascovia Jalbă, zugrav-tencuitor pe şantierul de la Parlament.

Pe scările care leagă nivelul unu de nivelul doi, printre schele, îl observăm pe muncitorul Ion Dima. El măsoară o placă de gresie ce urmează a fi instalată. “Deputaţii o să păşească pe aici. Noi ne facem munca. Nu-i nicio diferenţă că lucrăm în construcţii la parlament sau la un bloc de locuit. Tot aceea. Noi cravată nu purtăm”, ne răspunde zâmbind muncitorul. Ion Dima ne mai spune că, în sufletul său, este patriot. “Am fost şi pe la Moscova, am fost şi prin Europa la pus granit, dar acasă-i mai bine. Aici am familia lângă mine. Oricât de mare ar fi salariul în străinătate, casa-i casă…”

Meseria au învăţat-o pe şantierele din Europa

Unii dintre muncitori nu au studii profesionale. Au învăţat să meşterească în plăcile de granit, marmură şi de faianţă pe şantierele din Italia, Spania sau Franţa. “Meseria am învăţat-o pe un şantier din Franţa. Vezi placa asta? Peste ea trebuie să lipim o altă placă, mai mică. Aşa trebuie să fie designul. Aici vor fi lustre. Va fi frumos”, ne explică un muncitor.

Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă, a declarat pentru presă că banii destinaţi reconstrucţiei Parlamentului au fost alocaţi în funcţie de volumul lucrărilor. Deoarece deputaţii nu au alocat niciun leu pentru reparaţia clădirii din bugetul-2013, aceştia vor trebui să rectifice bugetul. Potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanţe, încă de la sfârşit de 2012 urmau să fie încheiate lucrările de construcţie a blocului G, în incinta căruia se află sala de şedinţe, birourile fracţiunilor şi consilierilor deputaţilor. Tot atunci, urma să fie asigurată funcţionalitatea reţelelor interne şi externe ale blocurilor din complex. Dar, lucrările întârzie din lipsa resurselor financiare.

Lucrările de reconstrucţie a clădirii Parlamentului şi a Preşedinţiei au început în 2009, după devastarea acestor clădiri în urma evenimentelor de la 7 aprilie. În 2010, lucrările au fost sistate, din lipsă de bani, până în luna august 2012, când muncitorii au reluat lucrările. Pentru reconstrucţia Parlamentului s-au alocat din bugetul de stat 200 milioane de lei.