Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Din 2011, BAC spulberă "stabilitatea"

Din 2011, BAC spulberă „stabilitatea”

Aproape 32 000 de liceeni se pregătesc de examenele de bacalaureat, care vor avea loc între 2 şi 13 iunie. Noutatea acestui an este „a treia comisie de evaluare”, creată de Ministerul Educaţiei din experţi independenţi, care va verifica suplimentar lucrările apreciate cu note maxime şi cele sub nota 5.

Cu titlu de experiment, la Liceul Academiei de Ştiinţe elevii vor fi supravegheaţi de camere video, iar sala de examinare va fi izolată electronic, pentru a se preveni copierea de pe telefonul mobil.

Întrucât doar elevii de la AŞM vor fi dur supravegheaţi tehnic, pentru ceilalţi liceeni Ministerul Educaţiei a selectat peste 1200 de profesori care vor fi încadraţi în procedura de examinare şi alte 4000 care vor supraveghea buna desfăşurare a examenului de maturitate intelectuală. „În premieră, ca să spulberăm multe speculaţii, Ministerul Educaţiei dispune de o bază de date electronică, care permite accesul ad-hoc la lucrarea candidatului, cu datele lui personale, cu datele personale şi semnătura profesorului evaluator, cu punctajul în baza căruia a fost stabilită nota etc.”, declară Adrian Ghicov, preşedintele Agenţiei Naţionale de Evaluare şi Examinare.

Totodată, conform vechilor reguli, elevii vor avea parte de locaţii, supraveghetori şi evaluatori noi, dar cu preşedinţi ai comisiilor de evaluare aleşi în dimineaţa zilei de examinare prin tragere la sorţi de către elevi, odată cu tragerea la sorţi a variantei de test, în prezenţa presei. Întreaga secretomanie a ministerului are de ani buni un scop —  descurajarea mitei şi a copiatului. Se pare, însă, fără mare succes, după cum spun părinţii, copiii, dar şi managerii de instituţii.

Fiecare al treilea părinte, dispus să dea mită

Rezultatele unui sondaj făcut public în cadrul ultimei conferinţe de presă referitoare la sesiunea de BAC 2011 de către Gheorghe RUSU, vicedirectorul Centrului Anticorupţie, arată că fiecare al treilea părinte intervievat a fost implicat în acte de corupţie şi este dispus să rezolve astfel problema. Totodată, aproape 37 % dintre părinţi, 54% dintre studenţi, 55% dintre profesori şi 63% dintre managerii instituţiilor de învăţământ se arată neîncrezători în efortul de diminuare a corupţiei din învăţământ.

„În baza unui acord dintre CCCEC şi Ministerul Educaţiei, colaboratorii Centrului au permisiunea mea de a descinde în sala de examinare în cazul în care dispun de probe palpabile în acest sens. Dacă actul ilegal va fi unul de anvergură, în funcţie de numărul celor implicaţi, examenul ar putea fi stopat”, declară Mihail Şleahtiţchi, ministrul Învăţământului, specificând că anterior au fost cazuri când a fost schimbată comisia de examinare şi evaluare.

Anul acesta deja au parvenit 10 sesizări, documentate de CCCEC, referitoare la acte de corupţie în şcoli, dar în procesul verificării 5 s-au dovedit a fi nefondate: „La verificare, constatăm pe loc lipsa de dorinţă a petiţionarilor de a merge până la capăt, cu nume şi date concrete”, explică Adrian Ghicov.

BAC 2011 – test de inteligenţă şi creativitate

„Testele au fost elaborate în baza curriculei vechi, adică a materialului învăţat. Accentul este plasat pe punerea în valoare a inteligenţei şi creativităţii elevului”, spune Ghicov, specificând că, din lipsă de bani pentru filmarea sălilor de examen şi a tehnicii de bruiat semnalul GSM, eleviivor fi urmăriţi atent ca să nu intre în sala de examene cu telefoane mobile. Preşedintele Comisiei Naţionale pentru Examinare şi Evaluare mai spune că cei care vor fi prinşi cu fiţuici sau orice alte metode de copiat vor primi suspendare pentru această sesiune a bacalaureatului. Practic, ei nu vor mai fi admişi la examen decât în sesiunea din anul viitor.

Lucrările care au luat note maxime (9, 10) sau minime (de la 1 la 5) vor fi evaluate repetat de către o comisie aparte, cu un alt preşedinte şi alţi membri, care nu participă la evaluarea de bază şi nici la examinarea contestaţiilor. Informaţia privind datele elevului testat va fi personalizată, sigilată şi deconspirată abia la trecerea notei în borderou. „Punctajul luat la BAC e determinant la ocuparea locurilor bugetare în universităţi, dar acesta nu va mai oferi un sentiment de stabilitate pentru toţi anii de studii, declară Mihai Şleahtiţchi, or,  începând cu 2011, după fiecare sesiune în universităţi vor avea loc concursuri de redistribuire a locurilor bugetare şi a burselor de stat”. Respectiv, investiţia în bacalaureat se pare că pică din preţ. Studenţii care timp de jumătate de an vor demonstra că nu au meritat notele de la BAC vor fi nevoiţi să cedeze bursele celor cu performanţe.

Pentru învăţământul universitar, în anul următor de studii sunt planificate 5 400 locuri cu finanţare bugetară şi 9 800 locuri prin contract.

Liuba Lupaşco, ŞSAJ