Ziua Independenţei sărbătorită la Lisabona

Soare, muzică, bucate tradiţionale şi voie bună – aşa au sărbătorit moldovenii din Portugalia cea de-a 26-a aniversare a Zilei Independenţei Republicii Moldova.

Duminică, 27 august, atunci când, în mod tradiţional, moldovenii, atât cei de acasă, cât şi cei de peste hotare, sărbătoresc Ziua Independenţei Republicii Moldova, conaţionalii noştri din Portugalia au avut parte de o sărbătoare de zile mari, organizată, pentru prima dată, chiar în incinta Ambasadei ţării noastre la Lisabona.

Gazdele evenimentului, domnul Ambasador Dumitru Socolan, împreună cu soţia sa, doamna Tamara Socolan, au organizat totul până la ultimul detaliu.
Cei peste 150 de oaspeţi, veniţi la eveniment din diferite regiuni ale Portugaliei, au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, aşa cum se cuvine la moldoveni.

Deschiderea a avut loc cu interpretarea în cor, de către toţi cei prezenţi, a Imnului Naţional, urmată de un mesaj de felicitare consacrat acestui eveniment rostit de domnul Ambasador. În numele întregii echipe a Ambasadei, domnul Socolan a felicitat cordial conaţionalii moldoveni, urându-le pace, bunăstare şi prosperitate, îndemnându-i să contribuie la edificarea unei Moldove europene prospere şi moderne, astfel încât să devină un stat viabil, în care să domine legea şi bunul-simţ.

Nu în ultimul rând, Excelenţa Sa a ţinut să mulţumească tuturor celor care au pus umărul şi au fost de mare ajutor la realizarea evenimentului: familia Viorica şi Simion Croitoru, asociaţiile din diasporă: „Mioriţa”, „Centrul Educaţional din Cascais”, „Centrul Cultural Moldav”, „Liga Femeilor”, precum şi un grup de moldoveni din oraşele Evora şi Reguengos de Monsaraz, care şi-au suflecat mânecile şi au pregătit cele mai gustoase sarmale, plăcinte, salate, copturi tradiţionale şi un tort mare având culorile drapelului naţional.

Nelipsit de la sărbătoare a fost şi vinul moldovenesc, care s-a potrivit de minune cu purcelul la proţap şi cârnăciorii rumeniţi la grătar.

Moldovenii prezenţi s-au simţit ca acasă, iar Ziua Independenţei Republicii Moldova reprezintă pentru ei speranţa într-un viitor luminos şi că, într-o zi, vor putea reveni la baştină.

Bunăoară, pentru moldoveanca Maria Secu, venită la sărbătoare împreună cu familia sa tocmai din oraşul Evora, de la 150 km distanţă de Lisabona, acest eveniment a fost unul foarte emoţionant. „Este o zi importantă pentru noi, moldovenii. Ne simţim ca acasă, pe meleagurile Moldovei. Sunt emoţii de bucurie, emoţii care ne răscolesc gândurile şi amintirile despre Moldova noastră. Oriunde ne-am duce, tot cu gândul la Patria noastră suntem. La Mulţi Ani, Moldovă dragă!”, a fost urarea dumneaei.

Şi toţi ceilalţi participanţi – uniţi, prieteneşte – au întins hore şi au cântat împreună La Mulţi Ani pentru Moldova, aducând astfel un omagiu celei de-a 26-a aniversări a Independenţei republicii noastre.

Olesea Tanaşciuc, Lisabona

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Popa Duhu dela Mânăstirea Căpriana

    Salvarea
    ne este doar în Re-Unirea
    cu Patria-mamă România Mare Europeană !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *