Un jurnalist din Bender, stabilit în SUA, i-a arătat tatălui vitreg serialul „Cernobîl” și a descoperit că acesta a fost lichidator

Un jurnalist care s-a născut la Bender, în RSSM și care acum locuiește în SUA, a decis să-i arate tatălui vitreg un serial despre Cernobîl (serialul omonim este produs de HBO). Astfel, Slava Malamud (45 de ani), care acum locuiește în Baltimore, statul Maryland, predă matematică la o școală și scrie pentru The Hockey News, a descoperit că tatăl său vitreg a făcut parte din cei care s-au ocupat de lichidarea consecințelor accidentului nuclear de la Cernobîl. Malamud a povestit întregul episod pe Twitter.

„Astăzi (29 mai 2019) a fost a 71-a ziua de naștere a tatălui meu vitreg. L-am vizitat la Rochester, New York. Nu suntem ceea ce ați numi foarte apropiați, dar nici nu suntem în termeni răi. E doar… complicat. Oricum, el urmărește multe programe rusești nasoale, așa că i-am recomandat să încerce „Cernobîl”. El a spus nu…

„- De ce nu? Este tare bine făcut și poți accesa online versiunea dublată în rusă”.

„- Pentru că am fost acolo, iată de ce. Și nu am nevoie de asta iar”.

S-a dovedit că tatăl meu vitreg, pe atunci căpitanul Veytsman, a fost trimis în Zona de excludere în 1986. El a făcut parte din „Likvidatsiya Posledstviy” („eliminarea consecințelor”, așa cum s-a numit asta în acel jargon sovietic rece al vremii). El staționa la Tiraspol, RSSM, fiind comandant de artilerie, când i s-a ordonat să asambleze toate unitățile chimice și să se mute.

Era responsabil de o parte din zonă care cuprindea mai multe sate condamnate. Ei trebuiau să inspecteze vehiculele și personalul, să păzească drumurile, să efectueze controlul animalelor și să prindă interlopii.
El a spus că agresorii au devenit o problemă mare, după un timp. Oamenii făceau raiduri la clădirile abandonate.

„- Ne verificau în fiecare zi de radiații. Ne înscriau doza de 25 la Roentgen. 25 era nivelul cel mai înalt permis, așa că pur și simplu scriau 25 pe documente. Cine știe cât de mult aveam, de fapt”.

„- Isuse, de ce nu mi-ai spus niciodată?”

„- Nu m-ai întrebat.”

Oameni sovietici …”, a conchis Malamud.

În dimineața zilei de 26 aprilie 1986 s-a produs cel mai mare dezastru nuclear din toate timpurile. Centrala atomo-electrică de la Cernobîl, Ucraina, a explodat, iar un nor radioactiv uriaş a acoperit Europa. Au murit zeci de persoane, iar alte câteva zeci de mii s-au îmbolnăvit de cancer.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    Cit de pitine stim despre parinti si buneii nostri … uite asa se duce istoria in necunoscut, care e facuta de oameni simpli nu de dodonisti si plahotniuci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *