Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici” le aduce poveşti copiilor migranţilor moldoveni

Padova, Ravena, Milano sunt oraşele care, în aceste zile, au adunat sute de copii ai moldovenilor din diasporă la spectacolul „Capra cu trei iezi” de Ion Creangă. Povestea, îndrăgită de generaţii de copii, a fost prezentată de actorii Teatrului Republican de Păpuşi „Licurici” din Chişinău care, în perioada 19-29 octombrie, s-a aflat într-un turneu prin Europa. Spectacolul „Capra cu trei iezi” trezeşte în inimile noastre bunătatea, mărinimia, compasiunea, toleranţa, prietenia şi, după cum ne povăţuişte marele povestitor Ion Creangă, răsplata nu întârzie să vină, or, „Bine faci, bine găseşti”.

În premieră, turneul se desfăşoară cu scopul promovării poveştilor lui Ion Creangă în rândurile copiilor din diasporă, consolidării relaţiilor acestora cu părinţii şi stabilirii legăturilor emoţionale cu ţara natală.

Adresarea privind prezentarea unui spectacol în fața copiilor moldovenilor de peste hotare a venit din partea profesorilor care activează în cadrul centrelor educaţionale deschise în diasporă cu prilejul desfăşurării Zilelor Diasporei de către membrii asociaţiilor diasporei, precum şi de părinţii copiilor care au participat la ediţia din acest an a Programului guvernamental DOR – Diasporă*Origini*Reveniri.

După spectacole, părinţii copiilor au venit cu mulţumiri, spunând că acest proiect a adus emoţii de nedescris, lacrimi de bucurie atât celor mici, cât şi celor mari. „Mulţumim pentru posibilitatea de a reveni în copilărie, de a ne simţi iarăşi copii, mulţumim pentru minunata ocazie oferită copiilor noştri de a retrăi aceleaşi emoţii pe care le-am simţit şi noi, la rândul nostru. Asemenea acţiune a fost organizată prima dată pentru copiii noştri, la final nu se dădeau duşi acasă, a fost o adevarată sărbătoare pentru familiile tuturor. În plus, ca oricare altă poveste de-a noastră, a avut şi un spirit educativ, precum cultivarea dragostei faţă de carte, bunătate şi smerenie faţă de părinţi”, a spus Liliana Balaur-Ţurcanu.

În zilele de 27, 28 şi 29 octombrie, spectacolele au fost jucate la Lisabona şi Faro din Republica Portugheză, şi în oraşul Madrid, Regatul Spaniei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *